3asv6 發表於 2018-7-27 06:40

應該係今年書展唯一值得買的巴士書.

https://m.facebook.com/newovergr ... urce=48&__tn__=EH-R

無陳Sir 0係度寫年鑑得佢出係寫成0甘.
0個本"空調巴士與你同行"係厚(過450+
頁)但未睇,我估呢本只係寫0的型號基
本資料.呢本尚線出都係要佢0的舊相
,文筆功同寫年鑑陳Sir比係有距離.如
果"空調巴士與你同行"同尚線呢本都睇
唔入眼基本上今年書展無巴士書值得買
,0個0的巴士相多過乜0的fleet list書根
本只有純巴迷先會買仲要唔係個個買.
..

石澳道拉直前個"掉頭"位終於有相,呢
本我都仲睇緊.多錯別字已係預計之內
...;Phttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/static/image/smiley/default/titter.gif

P.S.連trotskeetravel 最近(6/7月)0的
相都有入到書,0的最近"出土"0既相都
有已經算係0甘...(上面張)

P.S.2:0個部比中巴試新色的PD35都有
相但得黑白,唔知98年版Mike Davis中
巴書入面張係米都係黑白?呢本98年版
Mike Davis中巴書我無買...

6254 發表於 2018-7-28 00:24

師兄, 宣傳話講此巴士型號點㸃滴滴, 唔知有冇提及15部PD改車頭的報導, 有冇列出邊部PD用上邊部佳牌車頭? 例如PD33用M30車頭等資料。

3asv6 發表於 2018-7-28 01:18

6254 發表於 2018-7-28 00:24
師兄, 宣傳話講此巴士型號點㸃滴滴, 唔知有冇提及15部PD改車頭的報導, 有冇列出邊部PD用上邊部佳牌車頭? 例 ...

0甘詳細資料當然無,另有"非洲牛"勝利J型下層"廳"相.

VocaloidMikuBus 發表於 2018-8-3 22:17

3asv6 發表於 2018-7-28 01:18
0甘詳細資料當然無,另有"非洲牛"勝利J型下層"廳"相.

非洲牛下層內籠相應該喺 "九巴車隊八十年" 本書度都有

p.s. 我啱啱訂左, 應該下個禮拜一到手

VocaloidMikuBus 發表於 2018-8-12 12:43

收到本書睇左接近一半, 覺得內容都叫不過不失,有唔少相片我以前都未睇過,
當中最特別要數凸頭嘅 Leyland PD3 "Tynesider", 呢架珍品真係第一次見!
仲有 NC Paladin 車身單層 Atlantean 又係一絕,
當然如果要好似樓上咁, 想要有改裝左做 Half-Cab 嘅 PD 嘅資料,
咁就真係要揾 Mike Davis 本天書啦...

6254 發表於 2018-8-13 01:35

師兄, Mike Davis書內冇講重建後PD用那部佳牌車頭的資料。只有相中的PD508用S46及提及PD502用S20車頭, 就咁多。不過睇相PD527及PD11車頭是用藍色, 所以估計這兩部是用LS車頭。至於重建後的PD510相就從未見過。

VocaloidMikuBus 發表於 2018-8-13 02:03

6254 發表於 2018-8-13 01:35
師兄, Mike Davis書內冇講重建後PD用那部佳牌車頭的資料。只有相中的PD508用S46及提及PD502用S20車頭, 就咁 ...

Sorry 我以為係講緊邊幾架 PD 被改做 Half-cab
頁: [1]
查看完整版本: 應該係今年書展唯一值得買的巴士書.