OTIS401 發表於 2018-8-5 20:50

可接受現金的自助收銀機

近期在銅鑼灣記利佐治街的惠康內看到
除了電子支付外,還能夠投入硬幣、紙幣和優惠券付款
右上角亦有機器出印花

lsc04d11 發表於 2018-8-5 21:44

收番現金咁無聊?

OTIS401 發表於 2018-8-5 22:27

收番現金咁無聊?

有幾無聊?

HV9990 發表於 2018-8-6 01:47

收番現金咁無聊?

呢度係香港我鍾意俾現金有咩問題?

lsc04d11 發表於 2018-8-6 08:39

倒退 上次留言時未諗起呢個用詞

如果港鐵票機加完qr code加完nfc (信用卡paywave)再加多個現金位,你會覺得點?

唔好講用機既人可能會犯法地用大量銀仔入機,只怕入一張鄒啲既100蚊都load唔到,咁自助黎快左咩?用家都會忟啲啦

又要找番現金?

優惠券有得入,不如俾人入埋禮券丫

kei_hk 發表於 2018-8-6 14:24

lsc04d11 發表於 2018-8-6 08:39
倒退 上次留言時未諗起呢個用詞

如果港鐵票機加完qr code加完nfc (信用卡paywave)再加多個現金位,你會覺 ...
擺明想慳收銀員數目啦﹐由得班客自己慢慢攪。

最起碼﹐以前1職員一銀機﹐日後可以1職員3-4部銀機。

而家進化到無電子貨幣的人﹐都可以用無人收銀櫃位。
即係試驗成功﹐傳統的1人1機的櫃位﹐將會慢慢減少﹐甚至個別分店可以消失。

只係唔知處理現金﹐部銀機的處理時間要幾耐:L

MTR 咪一鬼樣攪笑﹐可以用八達通買單程票;P
點都唔可以忽略現金客的。

kei_hk 發表於 2018-8-6 14:31

OTIS401 發表於 2018-8-5 22:27
有幾無聊?

這部機好似有改善空間

部信用卡機擺位上有少少問題﹐如果用google/apple pay﹐可能好難才對到NFC位置(我假設係卡機screen位置)。

另外﹐入cash位置好似比較上矮。

唔知介面上﹐可唔可以做到這樣野 :
收費 $99.20﹐用cash $100(紙) + cash $0.20(硬)﹐會識得找回 $1.0給你?
最怕係你入完張 $100紙就唔肯再收你 $0.20﹐硬食8毫硬野。

JX9097 發表於 2018-8-6 19:56

這部機好似有改善空間

若果真係唔得咪先入兩毫再入一百蚊囉;P
電腦係死嘅, 人係生嘅

kei_hk 發表於 2018-8-6 20:02

JX9097 發表於 2018-8-6 19:56
若果真係唔得咪先入兩毫再入一百蚊囉
電腦係死嘅, 人係生嘅

知到橋妙先入毫子就正如你所講,新手唔知又可唔可以先入100後入毫子?

如果要user入完錢按制confirm,就無入錢次序。
如果你一路入錢,部機已經不停同你數,夠數就拒收,就要有入錢先後次序。

OTIS401 發表於 2018-8-6 21:40

這部機好似有改善空間

卡機對上係仲有一部輕觸式讀卡機
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 可接受現金的自助收銀機