wln162 發表於 2020-4-5 22:11

西門子iQ100洗衣機生鏽

本人購買西門子Aquastop洗衣機不過4年多,但是其外殼已經鏽蝕,頂蓋塗層剝落,且有如在浪中航行般震盪.
為何會出現這情況?
銷售商沒有告知使用狀況,本人懷疑是否購買了二手機.

solomon 發表於 2020-4-13 20:31

4年幾就生鏽,似乎噴塗較差,或使用地方較潮濕,如果外殼有損傷,都容易出問題。

至於行機有震盪,我部機都有!如果有保養就叫師傅上嚟調,一般調較機前兩腳平衡返,有機會減低震盪,睇其地地方嘅報告,有經驗嘅師傅一次可以搞返掂,但遇上新丁,可以次次都唔掂!

另外師傅有講唔好用洗衣袋,因為洗衣時會令衣服成球狀,變相高速乾衣時,滾筒唔平衡,會非常之嘈!

wln162 發表於 2020-4-26 17:43

搭單一問:哪種西門子洗衣機型號較耐用?運行時較為穩定?

閣下從哪家商店購買?因一些供應商或會出售次品或二手機.

solomon 發表於 2020-5-4 16:49

考慮幾樣嘢啦,如出產地喺邊,另外就係摩打用邊款同轉速,其實新一代洗衣機,個問題多數出在底板唔耐用,預佢5年就差唔多,用到8年以上就算獎勵了!而且壞機無保養要維修貴,倒不如換部新。iQ100係入門級,唔好要求太多。其實現時買電器,唔可以同以前比較耐用,基本上3-5年就壞,壞咗除非有保養,否則唔值得整,買過新嘅好過,反正新產品更慳電。當然,機械性嘅嘢好少壞,電子板其實要搵其實淘寶可能有驚喜,不過維修多數要DIY。

至於邊度買新機,當然搵有信譽嘅,送貨由代理直接送貨及安裝,應該就唔會有咩次貨或二手問題。

wln162 發表於 2020-5-13 13:56

過去數天,本人所購買的Aquastop-iQ100洗衣機在運轉期間出現明顯震盪,更發出砰砰聲響.以往購買的洗衣機都沒有如此嚴重問題.

會否引發連接水管斷裂?請解答為何會出現如此現象.

solomon 發表於 2020-5-14 02:21

你快啲搵人去check吓部機好過啦
頁: [1]
查看完整版本: 西門子iQ100洗衣機生鏽