miklcct 發表於 2021-3-5 15:42

長安去荃灣

請問長安去荃灣富華街,只考慮時間嘅話,應該搭行楊屋道嘅42M定係行沙咀道嘅243M會快啲?

tonychow 發表於 2021-3-5 16:50

41M 有得大河道落咗行過去,可以等少 d 燈

kei_hk 發表於 2021-3-5 16:56

好簡單﹐見車就上﹐時間唔會太大分別。

等車時間足以彌補行車時間。

就算一齊有車的話﹐感覺上42M會快少少。
但係﹐一齊有車﹐不過要排隊等上客﹐你都係見車就上啦。

miklcct 發表於 2021-3-5 17:00

kei_hk 發表於 2021-3-5 16:56
好簡單﹐見車就上﹐時間唔會太大分別。

等車時間足以彌補行車時間。

頭先就係一齊有車,243M行前,42M行後,我求其上,去到落車站42M同243M一齊埋站,42M行前,243M行後。所以想問清楚以後遇上同樣情況,唔考慮價錢嘅話應該點上好,邊條大機會快過另一條。

kei_hk 發表於 2021-3-5 17:02

miklcct 發表於 2021-3-5 17:00
頭先就係一齊有車,243M行前,42M行後,我求其上,去到落車站42M同243M一齊埋站,42M行前,243M行後。所 ...

淨行車時間﹐我覺得 42M 多數情況下﹐係會快少少﹐但唔會好明顯。

你數下沙咀道有幾多支燈﹐楊屋道又有幾多支燈就會明白。

miklcct 發表於 2021-3-5 17:10

kei_hk 發表於 2021-3-5 17:02
淨行車時間﹐我覺得 42M 多數情況下﹐係會快少少﹐但唔會好明顯。

你數下沙咀道有幾多支燈﹐楊屋道又有 ...

我數到243M多一支燈同多一個站
由北橋起計,到沙咀道/大河道交界燈位列表:
42M
1. 爵悅庭
2. 楊屋道/馬頭壩道
3. 映日灣
4. 如心廣場
5. 楊屋道/大河道
6. 大河道/沙咀道

243M
1. 德士古道/楊屋道
2. 德士古道/沙咀道
3. 沙咀道/聯仁街
4. 沙咀道/鹹田街
5. 沙咀道/眾安街
6. 沙咀道/川龍街
7. 沙咀道/禾笛街

kei_hk 發表於 2021-3-5 17:32

miklcct 發表於 2021-3-5 17:10
我數到243M多一支燈同多一個站
由北橋起計,到沙咀道/大河道交界燈位列表:
42M

仲有放燈時間。

243M轉入大河道的一支﹐間中都出現太多車﹐要等第2轉才過到燈。
特別係街市一邊趕車﹐成堆車推晒出沙咀道再兜圈。

而楊屋道車流速度﹐亦比沙咀道快的。

peterkwan 發表於 2021-3-5 21:15

最快應該係 68A, 唔洗兜荃灣市中心, 同樣, 42C 轉 39A/68A 都得.
A31 都快, 不過最好仁濟落轉 39A/68A, 慳返兜綠楊果段時間.

Kj2052 發表於 2021-3-6 20:00

如果楊屋道發功唔排除243m較快

如無意外就邊架先就上邊架

Kj2052 發表於 2021-3-6 20:01

peterkwan 發表於 2021-3-5 21:15
最快應該係 68A, 唔洗兜荃灣市中心, 同樣, 42C 轉 39A/68A 都得.
A31 都快, 不過最好仁濟落轉 39A/68A,...

68a定線係好,不過貴
頁: [1] 2
查看完整版本: 長安去荃灣