barca_399 發表於 2021-7-5 20:57

「東方之珠 ORIENTAL PEARL」 靠泊紅磡碼頭

「東方之珠 ORIENTAL PEARL」 靠泊紅磡碼頭P.S. 用時35+ 分鐘..

watch?v=p5HOfwMjS4c

kay 發表於 2021-7-6 09:20

水的以紅磡碼頭做母港
其實都搞到東方之珠無位泊

東方之珠泊紅磡水的要泊觀塘

有記28/富裕見要泊油麻地避風塘中途休息

barca_399 發表於 2021-7-6 21:51

「東方之珠 ORIENTAL PEARL」 靠泊紅磡碼頭 (不成功)

watch?v=9g9nzQbmqQU

VA73@2A 發表於 2021-7-6 21:54

呢艘好似係電動船黎
泊咁耐埋唔到碼頭係咪無動力

kei_hk 發表於 2021-7-7 10:42

VA73@2A 發表於 2021-7-6 21:54
呢艘好似係電動船黎
泊咁耐埋唔到碼頭係咪無動力

你的意思係隻船當時電力用盡﹐無法航行?

有沒有資料可引證佢係電動船?

VA73@2A 發表於 2021-7-7 10:50

kei_hk 發表於 2021-7-7 10:42
你的意思係隻船當時電力用盡﹐無法航行?

根據下面條link,東方之珠係香港第一艘用電力推動嘅大型船

https://wemp.app/posts/c32b96a9-2238-4ccc-adf6-ed0818420c17
同埋睇返佢兩條片,我覺得係咪因為冇動力,所以泊唔到碼頭

kei_hk 發表於 2021-7-7 11:09

VA73@2A 發表於 2021-7-7 10:50
根據下面條link,東方之珠係香港第一艘用電力推動嘅大型船

https://wemp.app/posts/c32b96a9-2238-4ccc-a ...

按你入面條link的內文﹐除非有機械故障﹐否則按理唔會係無動力的(無電力驅動船隻航行)。

我所为用户提供全船综合电力推进系统,供货范围涉及主发电机组及应急发电机组、主配电板及应急配电板、主推进变频器、主推进电动机、全回转对转桨、侧推变频器、侧推电动机、侧推螺旋桨装置等大型设备。该动力系统核心设备采用七一二所设计的高性能水冷型变频器、自主品牌系列化水冷电机。
我理解﹐等同柴頭火車頭的運作原理﹐就係柴油引擎推動發電機﹐再由電力引擎驅動船隻前進。

我相信船長未熟習隻船的大細及操控﹐所以比操控上較較保守﹐第一野轉入碼頭攞得太開﹐所以都泊唔到一點都唔出奇。
之後應該受到後面有船經過﹐所以在海面hold一陣﹐等後面的船走左才向後倒船。這時候隻船無移動﹐就好似無動力一樣。
後面的船走左﹐就開始有倒船動作﹐影片亦睇到慢慢向後行。

barca_399 發表於 2021-7-19 05:16

watch?v=WmNN5sbipnw

GR614 發表於 2021-7-19 11:28

kay 發表於 2021-7-6 09:20
水的以紅磡碼頭做母港
其實都搞到東方之珠無位泊

有記28/富裕去油麻地係入油

休息泊觀塘避風塘
頁: [1]
查看完整版本: 「東方之珠 ORIENTAL PEARL」 靠泊紅磡碼頭