DIH 發表於 2021-10-14 16:02

[2011.11 & 2012.04] 港龍香港至福岡

話咁快,港龍呢個品牌已經消失一年。我搭過四次港龍,包括2002年去華東、2009年去北京及2011/2012年兩次去福岡。之前分享過搭快運去福岡的相片,今次就來回味一下將近十年前的港龍體驗。

這兩次旅程之前都分享過巴士同鐵路[2011 2012],呢個飛行報告實在隔得太耐。貼埋今次我冇乜貨喇,希望盡快通關可以有新材料。

2011年

去程
日期:2011-11-24
航班:KA386
時間:11:20 HKG – 15:25 FUK,03h05m(表定時間)
用機:A320 (編號不詳)

當年仍然搭巴士去機場(近年改為搭的士),搭中E22P可以快唔少,除了入一入國泰城之外車程與A車無異,但只收$18,當時A29才剛開辦兩個月。

快運未轉型做廉航之前已經有機去日本,唔知係點,係咪飛737?當年完全冇留意。

大快活食早餐

68號閘

我地隻機

左邊中後窗口位

巡航高度

香港本地公司係得國泰集團legacy carrier有餐牌

澎湖群島七美嶼,左上方係七美航空站。

臺中清泉崗國際機場,客運大樓在左上角與跑道相隔幾塊田的地方,中下方係空軍基地。

近海處係新竹市,左方河流係頭前溪,右方係鳳山溪。

遠眺桃園機場,在中上近海處。

臺北市,松山機場在右下方雲間。

我食牛肉飯,前菜有烏冬,而家見到張相都回想起那點點薑蓉味。

另一選擇係雞肉薯蓉

Häagen-Dazs雪糕

長崎市深堀町

長崎市女神大橋,2017年自駕時駛過。

鳥瞰長崎市

將近降落,福岡市志賀島。

西戸崎:福岡市北面有一些島嶼及沙洲,除傳統村落外多數劃作休閒用途,無須離開「市」便已有大量旅遊資源。

博多港:博多係此地本名,建成福岡城(城堡)後逐漸形成福岡城下町,最終於1889年定名為福岡市,但「博多」此名仍存在於繁華的博多区(包括福岡空港所在地)、博多港、博多駅、博多拉麵等。

有油庫的地方係東浜

博多港塔

博多駅,後方係福岡都市高速環狀線。

飛到南面U-turn後於34跑道降落

左下可見南福岡車両区

當年未有功能較好的相機,所以起飛降落冇拍片。降落後泊在菲律賓航空A320 RP-C8613旁。

回頭望

迎賓山笠

搭穿梭巴士去國內線大樓

富士重工FA-300 JA5258私人飛機

全日空B777-200起飛

當時氣溫只有9度

披上ARASHI Beautiful World彩繪的日航B777-200起飛

DIH 發表於 2021-10-14 16:16

自駕遊行程相片

未被2016年地震破壞的熊本城

阿蘇火山

湯布院金鱗湖煙霧迷漫

由布岳

九重夢大吊橋

耶馬溪

太宰府天滿宮賞紅葉

櫛田神社

黃金銀杏

宮地嶽神社

福岡空港國內線大樓頂樓設有歷史展覽及觀景台

日航B777-200 JA771J

世界最初的航空標識燈,位於福岡市天神區一座百貨大樓天台上,攝於昭和7年,即1932年。當年未建成現時的福岡機場,而係供1919年在福岡東南建成的「大刀洗陸軍飛行場」之用。

客運大樓早年模樣

1970年3月31日JA351劫機事件,主角係一部727。當年此航班由東京飛往福岡途中被騎劫,劫機者要求飛往北韓。航機在福岡加油並釋放部分人質,然後飛往朝鮮半島,南韓方面以金浦機場扮成平壤機場但被劫機者識破,最終該機帶着自薦作人質的運輸政務次官飛往北韓,劫機者在北韓取得政治庇護,航機及人質獲釋返回日本。順帶一提,日本戰後第一條民航航線係1951年10月25日開辦的東京—大阪—福岡航線,可見福岡空港在日本航空史上佔有重要地位。

777主輪胎

福岡機場layout

登機橋操作盤

全景俯瞰

DIH 發表於 2021-10-14 16:23

回程
日期:2011-11-30
航班:KA387
時間:16:20 FUK – 19:15 HKG,03h55m(表定時間)
用機:A320 B-HSJ,2000-05-24首飛,同年6月29日交付港龍航空,於2020年3月封存

搭地鐵到國內線大樓

再搭接駁巴士到國際線大樓

如我之前所講,在航班起飛時間前兩個鐘(廉航三個鐘)才開放check-in櫃位,所以一定要排隊。

10年前的螢幕顯示比較原始

55號閘

回程用機B-HSJ

旁邊係中國南方航空A319 B-6195執飛CZ334往廣州,該機於2009年交付,現時仍在南航服役。

JAL推機車

16:24 push-back,拜拜福岡

16:33於16跑道起飛

東面海上有冷鋒

我地隻機越飛越近,drink run時突然有氣流,成隻機向左下沉一下,空姐不幸倒瀉茶,我表姐坐走廊都中招,好彩大家冇事。機長即刻着安全帶燈,直至去到台灣。

接近台灣時雲層變成雷暴雲

派晚餐,我食日式魚飯。

雪糕

19:20左右在北衛星客運廊落機

要搭巴士過去T1等行李

DIH 發表於 2021-10-14 16:33

2012年

2011年去過九州之後,家人意猶未盡,一返香港就計劃短期內再去,於是好瘋狂地在四個月後,即2012年3月尾就再出發去福岡。航班資料大同小異,去程係2012-03-31,回程係2012-04-06,回程航班編號由KA387改成KA385。其實相片都係大同小異,不過景物隨季節改變,希望冇悶親大家。

出發時香港機場擺緊蘭花展

顯示去31號閘

食Popeye’s早餐

31號閘就諗住行過去

點知轉成44號閘而且delay

好vintage

兩座控制塔

泊位指示,有幾多已經成為歷史?

原定起飛時間11:20,部機在11:16才到閘口。

香港航空737、捷星航空A320

擺渡車

拖機車

見到自己件行李上機

另一款拖機車?我唔係好識。

大約12:25於07R跑道起飛,圖中上方係沙田,下方係長沙灣。

九龍塘及黃大仙

當時點會諗到係最後一次與龍共舞

今次我食雞肉薯蓉,家人食牛肉飯,同上次調轉。

Häagen-Dazs雪糕

海之中道,上面天橋旁白色建築物係福岡航空交通管制部,該用地在1936-1972年間係「福岡第一飛行場」,又稱「雁ノ巣飛行場」。

運河旁邊橙色建築物係購物中心Canal City,左後方隔幾條街較高的玻璃幕牆大樓係博多駅。

都係兜去南邊用34跑道降落

山笠同四個月前一樣

櫻花迎賓

當日氣溫12度

都係搭接駁巴士去國內線大樓

上觀景台望下先,後:日本航空B767-300 JA8980;中:全日空 B777-200 JA8199

全日空B777-200 JA702A

日本空中通勤(Japan Air Commuter)的Saab 340B JA002C

日本航空B777-200 JA8985

全日空B767-300 JA8289

DIH 發表於 2021-10-14 16:44

送一些櫻花相,呢次係目前為止睇到最多櫻花而天氣又好的一次。

小城公園

福岡西公園

福岡運河一景

大濠公園、舞鶴公園

能古島

回程再上觀景台買雪糕

天氣好好

全日空B777-200 JA8199,幾日前到埗時又係見到佢泊呢個位。

跟住搭返接駁巴士去國際線大樓

當年都未有香港快運塊牌

港龍同快運好似都係用同一個位做check-in

中國航空B737-800 B-5179,後面係披上復古塗裝的全日空B767-300 。

青空

而家算係古董的顯示屏,可見航班編號係KA385。無論係387、385定381,時間都係差唔多。

今次用機係A321 B-HTE,印象中係我第一次搭A321。

大韓航空A330-300 HL7525

上機

杯架

頭上小電視

由34跑道起飛之後右轉向南,圖中係福岡県古賀市,較遠處為福津市。

三郡山

国土交通省航空局福岡航空交通管制部三郡山航空路監視雷達

筑紫野市

鳥栖交匯處,左往福岡、上至大分、右通鹿児島、下接長崎

2010年版安全卡

一切已成歷史

巡航高度

冬菇牛肉飯

櫻花蕎麥麵

蕃薯蛋糕

麵包

雪糕一樣

步入黃昏

又係泊北衛星

感想:
當年未有咁多途徑飛日本,呢兩次去福岡係家人搵travel agent報價,來回連稅好似要三千幾。港航及快運轉型之後,無謂同錢作對,除跟團外自己去日本都冇搭過國泰系,結果2012年4月就係我最後一次搭港龍。個人感覺,港龍空中服務員態度比國泰友善,而家成個品牌都消失,實在可惜。現時通關仍然無期,各航空公司都在苦苦掙扎,待得開關之時,不知航空市場會是何模樣。

(全篇完,多謝觀賞)

S3BL100 發表於 2021-10-14 23:50

多謝分享。睇返遠古時期既飛行報告,回味 good old times,特別有意思

好奇想知樓主到底仲有幾多遠古時期飛行報告未出過?;P
我手頭上好似有兩個遠古時期 roundtrips 無出過 report,一次係大概 2013 年 KE 744/388 LAX-ICN-HKG,一次係 2016 年美國內陸機,但前者因為飛過超過一次呢個航線同機型組合,後者因為係一個月內兩次飛同一條航線來回,於是懶寫。如果得閒搵返自己 photo database 睇返,可能又係另一番味道:handshake

我喺香港既屋企人同樣係住 E22/E22P(當日未變成 E22X)/A29 沿線,因為慳錢同老人家坐 A 線無優惠緣故,一次 A29 都無坐過;就算今日我消費能力高左,都唔會咁坐;咁多年來都係 E22 來回,E22P 都只係十幾年前有次夾到時間,坐過一次咁大把:L

港龍我一次都無坐過,國泰都係。有中學同班同學考左入港龍做機師,渣 A330;當年仲要因為係果期少數入職港龍既女機師之一,而出過新聞稿報道。結果今日轉左行開寵物店,佢自己就無乜所謂,但我覺得始終係好可惜

DIH 發表於 2021-10-15 11:02

S3BL100 發表於 2021-10-14 23:50
多謝分享。睇返遠古時期既飛行報告,回味 good old times,特別有意思

好奇想知樓主到底仲有幾多遠古時期 ...
我係2005年開始擁有見得人的數碼相機,每年都去1-2次旅行(近年癲起上來可以一年3次),都可能有幾次可以執到相出來。不過我係自2015年購入新相機後先開始影更多相同拍片,第一次貼飛行報告都係2015年,之前未必好着意留相做report,所以有些「最後一次」就好可惜地無留到記錄。其實我都整理緊,有些旅程本身都有重要意義,例如第一次自由行、第一次凌晨機等,可以砌到report都會嘗試整合,最遠古可以追溯到2005-2009年。:lol。

我都識至少兩個同學做機師,唔係經常聯絡,唔知佢地而家點,不過佢地有其他專業才能,搵食應該不成問題。
頁: [1]
查看完整版本: [2011.11 & 2012.04] 港龍香港至福岡