DIH 發表於 2022-1-22 18:06

[2016.04] CX504/505 香港<>東京成田

繼續陳年報告系列。

2015年同朋友去東北之後(飛行報告、鐵路報告),覺得仙台都幾靚,家人又未去過,於是2016年4月報團再去東北。

我家由1998年開始幾乎每年跟某主打日本旅行社去玩,直至2007年grad trip開始改以自由行為主,然後到2013年為了照顧老人於是又再間中跟團。隨住自由行興起,旅行團安排都與時並進,2013年去立山黑部、2014年去四國山陽、2018年去沖繩的行程都滿意,唯獨呢次感覺麻麻,同2015年一樣因各種不幸而將回憶封印住。話說回頭,呢次係我首次貼出跟團搭國泰的報告,亦係目前為止最後一次跟團搭國泰。

去程
日期:2016-04-15
航班:CX504
時間:09:05 HKG – 13:10 NRT,03h05m(大約)
用機:B777-300 B-HNF,1997年11月3日首飛,1998年9月23日交付國泰航空,2020年8月8日飛往Alice Spring保存

6:30都未夠就去到機場集合

熙來攘往

Check-in之後食Popeye’s早餐,基本上我去親T1都係食佢。

到達69號閘

我地隻機

頭轆特寫

舊色港龍

新加坡航空B777-300ER 9V-SWU

冇得坐窗口位,所以冇影起飛及窗外景色。起飛後個半鐘派早餐,家人食粥。

我食西式早餐

部分電影選擇,我在該程機上睇了The Force Awakens,其後兩部sequels都冇睇。

臨降落時睇鏡頭

辦完入境手續大約15:00

如果係自由行,呢個時間算好早,入到東京市區都未到黃昏。但呢個團一落地就三個鐘車去山卡啦「那須りんどう湖」住酒店,整個第一日乜行程都冇。

DIH 發表於 2022-1-22 18:38

部分行程相片。停用Flash之後我發現italk會自動將上傳相片縮細,希望冇霸佔太多頻寬。

那須酒店

福島市外荒川附近

吾妻小富士

松島

旅行社包船,船上以廣東話廣播。

遊船河後在碼頭旁餐廳午餐

之後我地自己再掃街食燒蠔

仙台城

仙台一番街

仙台名物牛舌

宮城蔵王酒店

えさし藤原の郷(江刺藤原之鄉),天公不造美,落大雨,雖然只係逗留一個鐘,但感覺好似半日咁漫長。

盛岡冷麵

燒餅體驗

花卷溫泉酒店

嚴美溪,最多櫻花睇,但天氣麻麻。

天平浪漫館,一個介紹淘金史的地方,亦有很簡陋的淘金體驗,但除了團客之外應該冇人會去。

雖然館內有餐廳,但加訂項目由別處運到,上菜時已經唔熱。

跟住搭新幹線落東京,詳見鐵路報告第25樓。

在涉谷行一陣街,然後到一間好窄的燒肉店晚餐。與此同時,旅遊巴司機載住我地的行李由仙台直踩落東京,在晚飯後會合,車程六七個鐘,非常辛苦。

台場

幕張Outlet

DIH 發表於 2022-1-22 18:54

在Outlet午餐時,家母出現嚴重腸胃炎,要坐輪椅走,慶幸到了登機閘口氣色改善,可以上機。

回程
日期:2016-04-20
航班:CX505
時間:18:35 NRT – 22:10 HKG,04h35m(大約)
用機:B777-300(編號不詳)

到達成田T2

領隊安排我地經Fast Track出去

一年前搭19:15班UO(但航班編號唔同),今次搭18:35的CX505。

到達74號閘。與前一年搭UO比較,今次唔使行長走廊。

73號閘的中華航空A330-300 B-18316,執飛CI18於20:10起程往夏威夷檀香山。

72號閘的日航B777-300ER JA733J,披上日本網球手錦織圭特別塗裝,執飛JL771於19:25往悉尼。

美國航空B777-200ER N774AN

日航B777-200ER JA710J及後方阿聯酋航空B777-300ER

台灣虎航A320 B-50011

廉航陣

捷星日本A320 JA12JJ

香草航空A320 JA02VA

捷星日本A320 JA07JJ

美國航空B777-200ER push-back

日航B767-300ER JA618J

美國航空B787-8 N812AA,當時機齡只有四個月。

前一年在羽田ANA見学時見到類似的工作車,今次見到日航版本。

我地隻機到站,睇唔到編號。

18:15登機

上機後,華航B-18316尚未開出。

領隊安排我地坐bulkhead位,估唔到因為我媽病而首次坐bulkhead位。

6-7pm係出發高峰期,而當日部機要由T2碌到16R,加上等起飛時落雨,跑道未能發揮最大起降量,在機上等了又等,由上機至起飛都差唔多成個鐘。航空公司早已factor in,由成田返香港的表定時間比去程長好多。

Nuts and drink

電視係從扶手下方翻出,因此扶手無法收起。

一些音樂選擇

我食雞肉薯蓉,我爸食牛肉飯,我媽昏睡中唔食。由於晏晝剛開餐我媽就出事,我冇乜食過野好肚餓,叫空姐照放低我媽個餐,我同我爸分食埋。

見到台北,終點在望。

因為要照顧我媽,所以落機後無留低任何記錄。好彩佢返到香港已回復清醒,由親戚駕車接送,第二日即刻去睇醫生。事後回想,可能係禦寒衣物唔夠,加上唔少團餐都係預先準備,攤涼有菌,或長途運送交叉感染,據悉其他團友亦有不同程度的腸胃不適。香港冇機去日本東北的後果就係咁,成個旅程搭車多過景點,東京出入五日竟然最遠去到盛岡,太chur喇。

至於bulkhead位,legroom的確好夠,在此情況下扶手不能移動亦唔算太不便,只係自己個袋要放上overhead bin。

自從海航及快運開始做日本航線之後基本上都唔會買國泰去日本,只有跟團才有機會。國泰廣體機簡直係sardine can,經濟艙個價我覺得唔值。而家飛都冇得飛(精準地講係離港易返港難),港龍摺埋,快運又變成國泰一員,冇野好講。

全文完,多謝點閱。

Fuk19805 發表於 2022-1-22 23:02

果個年代777敗筆係張凳係,還算寬闊,而家變晒3-4-3,都唔知點頂🤮

clivetock 發表於 2022-1-23 12:03

2016年搭過一次CX504/505,覺得去程太早回程太夜,所以之後兩次去都係搭CX520/521,順便可以坐新啲嘅A350🤣

yuenpo 發表於 2022-1-23 14:41

你呢個行程我都跟過,在三一一地震前,不過當時係坐日航 JAL 的744 同 742
2016 國泰的777仲係較好的 3-3-3 排位,比起其他公司的 3-4-3 無芒無插頭位已好得多

AVBE46 發表於 2022-1-23 21:25

某主打日本旅行社睇嚟好鍾意佢CX504/505,19年去東京都係搭呢一班。作為未坐過國泰3-3-3 777嘅人,其實覺得3-4-3都唔係咁差

Oliver_ME16 發表於 2022-1-23 22:31

AVBE46 發表於 2022-1-23 21:25
某主打日本旅行社睇嚟好鍾意佢CX504/505,19年去東京都係搭呢一班。作為未坐過國泰3-3-3 777嘅人,其實覺得 ...
其實好多人都對國泰有偏見,
臨尾係都要抽一抽國泰水先安樂
UO好坐過國泰我真係第一次聽,
唔係坐開飛機真係怕會比人誤導

yuenpo 發表於 2022-1-24 09:47

AVBE46 發表於 2022-1-23 05:25
某主打日本旅行社睇嚟好鍾意佢CX504/505,19年去東京都係搭呢一班。作為未坐過國泰3-3-3 777嘅人,其實覺得 ...

唔係點做到早機去晚機返呢個賣點,而且咁又不用紅眼

Waiyin12 發表於 2022-1-26 05:27

yuenpo 發表於 2022-1-23 14:41
你呢個行程我都跟過,在三一一地震前,不過當時係坐日航 JAL 的744 同 742
2016 國泰的777仲係較好的 3-3-3 ...

但當時國泰3-3-3 B773會係Fixed Shell, 3-3-3 B77W 先有得recline
而家3-4-3係窄咗,但張櫈舒服過Fixed Shell

JAL B747飛香港都幾耐歷史嘅事,我都坐過JL飛NRT,但已經係用B763
(結果來回兩程都Last Minute Equipment Change,去程變788回程變772)
頁: [1]
查看完整版本: [2016.04] CX504/505 香港<>東京成田