szeto993 發表於 2022-3-20 19:41

[翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗

[翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗 *你哋問返italk點解啲相會自動轉向
已經有成2年無坐過飛機,所以已經計劃好嘅行程都再三拖延落去,受各位版友啟發就將一篇未曾喺hkitalk發佈亦未有原稿留底嘅飛行報告重新撰寫。

日期:06JAN2018時間:10:25-1325航班:JL736機型:Boeing 787-9 JA865J
點解當年會選擇JAL?首先係當年買唔到員工優惠機票,第二係飛日本已經坐過一次ANA,網上亦甚少有關JAL 787-9嘅飛行報告,所以先揀JAL。大約10點正左右會開放航空公司會員及商務艙乘客登機,之後再安排經濟艙第50行起嘅乘客登機,過程順暢無阻滯。座位已經準備好備品,屬標準配置座椅採用JAL SKY SUITE,相對同公司嘅787-8更似新機同更舒適,2+4+2座位佈局鮮見於營運787嘅航空公司,闊啲當然好啲啦
IFE係JAL MAGIC IV,流暢度同新CX機嗰套差唔多,而且登機時已經可以用到IFE坐慣香港同台灣航空公司,對住日本航空公司套系統就會覺得好少嘢睇,叫做當年同ANA比就好好多機上雜誌、安全卡、機上WiFi、飲品目錄同嘔吐袋當期飛機餐:水果盒、蕎麥麵、沙律、小餐包、煎龍俐柳配白汁螺絲粉、哈根大師雪糕曲奇味,坐我隔離嘅Cabin crew仲問我要唔要多個
機上WiFi新飛機通常都會標準配備WiFi網絡,JAL 機上WiFi分3種Plan但全部無限用量落地之後就直奔JR售票窗口買N’EX來回車票,之後直奔市區去酒店安頓好先再去食飯,展開5日4夜嘅行程好啦,有時間就再寫埋另外兩篇放埋上嚟,希望隨著各國開始與病毒共存嘅政策,係不久嘅將來可以再次睇到航空版會有更多新嘅飛行報告

ijlkijlkijlk 發表於 2022-3-21 21:41

2019年中我坐JL-736/JL-735時 已改為用788 但全機滿座 2014年就仲係用767-300ER 兩次都有旅行團:P

szeto993 發表於 2022-3-23 20:30

ijlkijlkijlk 發表於 2022-3-21 21:41
2019年中我坐JL-736/JL-735時 已改為用788 但全機滿座 2014年就仲係用767-300ER 兩次都有旅行團 ...

用763嗰期我第一時間諗不如坐返ANA好過
但偏偏ANA啲767又係惡頂

Waiyin12 發表於 2022-3-24 10:07

JAL B763 又唔算太差,Sky Wider 767 仲正過 B787-8
而且767 2-3-3排法,比787一般3-3-3/2-4-2方便

我第一次(亦係唯一一次)搭 B787 就係JAL,當時係 Last Minute Equipment Change,由763變788

285 發表於 2022-3-24 16:26

WiFi 個價錢係美金?

szeto993 發表於 2022-3-24 18:07

Waiyin12 發表於 2022-3-24 10:07
JAL B763 又唔算太差,Sky Wider 767 仲正過 B787-8
而且767 2-3-3排法,比787一般3-3-3/2-4-2方便

JAL Sky Wider舒服過ANA hard shell 位就真嘅

szeto993 發表於 2022-3-24 18:07

285 發表於 2022-3-24 16:26
WiFi 個價錢係美金?

係美金,價錢其實都係同CX差唔多

LH797 發表於 2022-3-24 23:04

但其實兩款凳嚟講三四個鐘都可以接受, 至少唔係惡頂

szeto993 發表於 2022-3-24 23:46

LH797 發表於 2022-3-24 23:04
但其實兩款凳嚟講三四個鐘都可以接受, 至少唔係惡頂

ANA 767新款202座嘅hard shell 無得挨後+Red eye係雙重夾擊,舊款214座嗰款厚凳反而仲舒服,我自己就覺得不及JAL Sky wider

Waiyin12 發表於 2022-3-25 01:27

szeto993 發表於 2022-3-24 23:46
ANA 767新款202座嘅hard shell 無得挨後+Red eye係雙重夾擊,舊款214座嗰款厚凳反而仲舒服,我自己就覺得 ...

214座 > 202座 其中一樣應該係AVOD Screen大咗

印象中 JAL 有 Sky Wider B767 飛長途,疫情前見有B767飛 NRT - YVC,ANA 應該無B767飛長途
而且JAL Sky Wider B767 有34' legroom,ANA B767 得31'
頁: [1] 2
查看完整版本: [翻炒冷飯]日本航空 JL736 香港<>東京(成田) 經濟艙體驗