eric278 發表於 2023-5-10 22:27

建議過海隧巴115線延長至啟德郵輪碼頭

前啟德跑道區去年起已陸續有私人屋苑落成入伙,除了已落成的維港1號 One Victoria,還有Miami Quay I、天瀧 The Kinghtsbridge、澐景 Pano Harbour等屋苑,運輸署及巴士公司已陸續加強該區的公共交通服務,包括往返牛頭角/觀塘的5R、往返又一城的22、土瓜灣的22M、接駁啟德站的22X及22D、及計劃中的20X(特快往返尖沙咀)、22S線(往返土瓜灣站、啟德沐元街)及延長至啟德郵輪碼頭的20A(往返太子、旺角、油麻地、佐敦、尖沙咀西),惟獨未有任何過海巴士路線服務該區。

鑑於過海隧巴115線受港鐵屯馬線通車影響客量下跌,但啟德跑道區距離港鐵站甚遠,為善用餘下運載力及配合啟德跑道區發展、啟德體育園即將落成,建議該線的九龍總站由九龍城碼頭延長至啟德郵輪碼頭。

延長路段來回程途經土瓜灣道、承啟道及承豐道。

服務時間及班次維持不變,並增加2輛巴士以維持現有班次。

Yahvultal 發表於 2023-5-11 17:48

聯營班次時間表要改,同埋行車時間預計多幾多?

toby_tl10 發表於 2023-5-12 21:14

115南行太慢,淨係紅磡街市去機利士南路都要15分鐘

GU9338 發表於 2023-5-13 08:23

115 飛起紅磡拉入啟德就有得諗,唔係既話兜到暈低都未過海

kay 發表於 2023-5-13 09:23

GU9338 發表於 2023-5-13 08:23
115 飛起紅磡拉入啟德就有得諗,唔係既話兜到暈低都未過海

但黃埔又話自己有客
所以依家好無奈
去到非繁115未入黃埔PTI前
都係接近空載
115打前如果搭巴士仲有其他選擇

GU9338 發表於 2023-5-14 07:54

kay 發表於 2023-5-13 09:23
但黃埔又話自己有客
所以依家好無奈
去到非繁115未入黃埔PTI前

上路都唔吸引
拉入啟德只會同樣唔吸引
不過啟德道路網又唔係好
無論用紅定東過海,似乎現有過海線拉入跑道區都要大執

kay 發表於 2023-5-14 09:03

GU9338 發表於 2023-5-14 07:54
上路都唔吸引
拉入啟德只會同樣唔吸引
不過啟德道路網又唔係好

以前會諗641但都唔係好選擇
不過好似608最失敗係
無得轉返22 22M 22X去跑道區
明明啟德自己地頭又要屈人兩程錢
但去九龍塘又可以用608價

10598C 發表於 2023-5-23 08:36

跑道區去港島,似乎水路快過陸路

EX-TL 發表於 2023-5-23 09:46

應加開早上特快班次115X, 翔龍灣後上東九龍走廊, 115維持現狀.

kay 發表於 2023-5-23 19:41

10598C 發表於 2023-5-23 08:36
跑道區去港島,似乎水路快過陸路

係正九龍中間又唔近兩邊隧道
608非繁做唔起都反映就算跑一段觀繞加東隧解決唔到問題
東隧九龍出口到天寰都4個字

反而641行D3路去郵碼就簡單方便

頁: [1] 2
查看完整版本: 建議過海隧巴115線延長至啟德郵輪碼頭