s3m89 發表於 2023-10-17 01:57

[建議] 213C 安泰 - 油塘道東隧轉車站(循環線)

[建議] 213C 安泰 - 油塘道東隧轉車站(循環線)

為避免安泰安達早繁乘客集中擠逼在藍田站轉乘交通過海,同時方便該區乘客前往觀塘碼頭商貿區一帶上班,現建議213M於早繁時段抽三班車開辦213C,以減輕藍田站轉車壓力,亦可避開早繁鯉魚門道往藍田方向擠塞問題。

213C 安泰 - 油塘道東隧轉車站(循環線)

安泰開:
星期一至五
07:25 07:55 08:25

全程收費:$4.8

轉乘優惠:
213C > 40、219X、373、603、603A、603S、613、673(第二程減收車資$4.2)

其他轉乘優惠參考213M現有轉乘優惠

全程行車里數12公里
全程行車時間約38分鐘

安泰開出,途經:
安秀道、迴旋處、 安秀道、安達邨巴士總站、安秀道、寶琳路、秀茂坪道、將軍澳道、觀塘繞道、偉發道、偉業街、茶果嶺道、油塘道、鯉魚門道、將軍澳道、秀茂坪道、寶琳路、安秀道、安翠街及安秀道

巴士站:
1. 安泰總站
2. 愛達樓
3. 安達邨
4. 寶達邨
5. 秀暉樓
6. 觀塘偉樂街
7. 油塘道遊樂場(步行前往東隧轉車站)
8. 藍田站
9. 觀塘警署
10. 秀暉樓
11. 寶達邨
12. 善達樓
13. 愛達樓
14. 安泰總站

s3m89 發表於 2023-10-17 01:57

補圖行車路線

757 發表於 2023-10-17 21:51

有創意,但613A唔係已經提供足夠服務接駁東隧咩?

JH_LE4612 發表於 2023-10-18 02:05

757 發表於 2023-10-17 21:51
有創意,但613A唔係已經提供足夠服務接駁東隧咩?

因為...(望望樓主個名)...要善用油塘道遊樂場個站位 hch。不過認真講,其實都尚算合理嘅,因為613A要兜秀明道都係慢。

s3m89 發表於 2023-10-19 16:40

JH_LE4612 發表於 2023-10-18 02:05
因為...(望望樓主個名)...要善用油塘道遊樂場個站位 hch。不過認真講,其實都尚算合理嘅,因為613A要兜秀 ...

613、613A兩線皆兜秀茂坪,轉603往中環非常費時,步行至利安道乘619X亦要塞英皇道。
對安泰安達乘客來說最快捷往中環是213M轉鐵,213C能更有效率讓這批客分流去轉乘紅巴獨營過海特快線603。

Ravenclaw 發表於 2023-10-19 17:43

個問題系東隧上唔上到603先,603早繁個用量好高下…

天空之神 發表於 2023-10-19 18:09

拎得 3 架車不如過埋海,唔停寶達,秀茂坪,直出北角,清風街天橋去中環

預留埋上安峰

s3m89 發表於 2023-10-22 02:52

Ravenclaw 發表於 2023-10-19 17:43
個問題系東隧上唔上到603先,603早繁個用量好高下…

有603S密車時段係上到嘅

s3m89 發表於 2023-10-22 02:58

拎得 3 架車不如過埋海,唔停寶達,秀茂坪,直出北角,清風街天橋去中環

預留埋上安峰 ...

這三架車本身213M抽出,要回程做返213M,
三架車過咗海就回唔切車維持213M班次。

JX9097 發表於 2023-10-22 15:01

預留埋上安峰 ...
上面有招標線出中上環,唔使諗爆條新線出嚟
頁: [1] 2
查看完整版本: [建議] 213C 安泰 - 油塘道東隧轉車站(循環線)