miklcct 發表於 2023-12-22 20:39

全港幾多條巴士路線喺非繁忙時間係12分鐘內一班?

倫敦運輸局以12分鐘一班巴士作為 turn up and go 服務嘅分界(火車則為15分鐘一班),超過嘅話就會列出時間表。

請問香港嘅巴士服務經過多年瘋狂減班之後,大約重有幾多比例嘅路線係日間非繁忙時間12分鐘一班以內?

Togepi 發表於 2023-12-22 20:43

首先要睇你點定義「繁忙時間」, 唔同類型嘅路線喺佢哋自己嘅繁忙時間都會開得密啲, 但問題係每一類型嘅路線都有唔同繁忙時間

miklcct 發表於 2023-12-22 20:55

以日間非繁忙時間,周一至六09:30-16:00為原則

YUU 發表於 2023-12-22 21:07

屎水70系 38 23 98 595

tommy14D 發表於 2023-12-22 21:07

就算1A 寫到7-10一班,塞下車碌街已經可以20分鐘先有車,仲要日日都係

ATENU1241 發表於 2023-12-22 21:09

如果非繁喺包埋早繁前同夜晚十點後嘅話
可能得211, 273, 273B, S1嗰啲?
逆向客流好少開到12分鐘或更密…
用你個準則嘅話1A, 27(kmb), 98(ctb), 788嗰啲都ok嘅(?
係宜家呢個15分鐘一班算密嘅年代應該唔夠一成有12以內 特別喺城巴;P

FBI2 發表於 2023-12-22 21:29

而家香港非繁30分一架都唔可以叫做疏車,因為eta

shakugan2005 發表於 2023-12-22 21:52

FBI2 發表於 2023-12-22 21:29
而家香港非繁30分一架都唔可以叫做疏車,因為eta

eta係時間表? 依家樓主話倫敦運輸局會比個時間表人睇,唔係比個19-33分鐘一班人,雖然倫敦巴士都因為塞車而唔多準時,不過香港既城巴及九巴連時間表同出左咩車都收收埋埋驚死比人發現根本就出唔齊車

miklcct 發表於 2023-12-22 22:10

ATENU1241 發表於 2023-12-22 21:09
如果非繁喺包埋早繁前同夜晚十點後嘅話
可能得211, 273, 273B, S1嗰啲?
逆向客流好少開到12分鐘或更密…

唔考慮清晨同深夜,只考慮日間非繁

tommy14D 發表於 2023-12-22 22:13

shakugan2005 發表於 2023-12-22 21:52
eta係時間表? 依家樓主話倫敦運輸局會比個時間表人睇,唔係比個19-33分鐘一班人,雖然倫敦巴士都因為塞車 ...

其實啲人依家只會看eta,時間表對中途站根本廢,時間表寫十分鐘唔通真係十分鐘之後真係有車??
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 全港幾多條巴士路線喺非繁忙時間係12分鐘內一班?