魔雪巴士頻道 發表於 2023-12-24 17:15

跨公司轉乘收多錢, 找誰算帳?

以下三個均為真實事件:

1. (月票)搭九巴90轉小巴808, 次程應有$1優惠, 但被收足全費
應該搵九巴?定揾小巴(call熱線/去錦英苑站長室)?

2.(月票)搭E33P轉嶼巴36(短途分段去小濠灣), 次程應有$1優惠, 但被收足分段價
應該搵九巴?龍運?嶼巴?定原來BBI不能同分段兼用?

3.(月票)搭673轉電車, 次程應為免費, 但*因為上水上673時車長set錯方向*而被收足電車全費
應該搵九巴定電車?

因金額細小, 未有實際作出查詢, 但都想知道如果真係要claim要搵邊個

Kirino 發表於 2023-12-24 17:25

當然係搵收多你錢間公司,錢都係佢退啦

YY487 發表於 2023-12-24 17:25

KE7066 發表於 2023-12-24 17:28

搵是但一個都應該解決到你嘅問題

魔雪巴士頻道 發表於 2023-12-24 17:32

Kirino 發表於 2023-12-24 17:25
當然係搵收多你錢間公司,錢都係佢退啦

但好似case 3咁, 責任明顯在九巴, 電車公司會否“射波”呢?

Kirino 發表於 2023-12-24 17:54

但好似case 3咁, 責任明顯在九巴, 電車公司會否“射波”呢?

我試過,電車會幫你搞,不過覆覆下就完全冇咗影。至於九巴就實唔理你,又唔係佢收你錢

魔雪巴士頻道 發表於 2023-12-24 18:04

我試過,電車會幫你搞,不過覆覆下就完全冇咗影。至於九巴就實唔理你,又唔係佢收你錢
...

可能電車都係搵九巴cross check返, 然後somewhere along the line石沉大海咗🥲

Kirino 發表於 2023-12-24 18:22

魔雪巴士頻道 發表於 2023-12-24 18:04
可能電車都係搵九巴cross check返, 然後somewhere along the line石沉大海咗🥲

啱呀,之後我就唔再坐電車

James116 發表於 2023-12-24 23:27

應該兩間公司搵曬,反正錢唔會退多畀你, 做多少少只不過係複製+貼上send多一次

James116 發表於 2023-12-24 23:29

...

咁應該再追問落去,依家係佢哋做錯
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 跨公司轉乘收多錢, 找誰算帳?