hkitalk.media 發表於 2024-2-22 10:48

廣州南沙有大橋被撞斷 有南沙公交巴士跌落橋

今日清晨五時許,廣州南沙萬頃沙的瀝心沙大橋被船隻撞擊,橋體斷裂,有橋上車輛落水,當中一部南沙公交巴士跌落船上,巴士嚴重毀爛,未知傷亡情況。

Vittorio 發表於 2024-2-22 11:12

(内地群組轉載

VK4642 發表於 2024-2-22 11:13

巴士上只有司機一人,但睇巴士損毀程度司機似乎凶多吉少

HR1377 發表於 2024-2-22 13:20

https://mp.weixin.qq.com/s/uanb3lEhlegfVdQbJKCHSw?fbclid=IwAR3NPlpd1TNbJRiUl051OYHuZw_UG4LRKv5cqymOIb5ihdWBV8UQJPW2ks0

微博消息指當時巴士行走南沙9線短線班次,但車上沒有乘客,只有車長

願逝者安息,傷者早日康復

08x200-201 發表於 2024-2-22 16:31

HR1377 發表於 2024-2-22 13:20
https://mp.weixin.qq.com/s/uanb3lEhlegfVdQbJKCHSw?fbclid=IwAR3NPlpd1TNbJRiUl051OYHuZw_UG4LRKv5cqymOI ...
其實當時看估計是要從車隊去私車去總站(網傳車輛系5時31分駛上大橋,但是結合巴士班次信息,首班車6點30開始,應該是私車到總站去執行任務)
然後按目前情況整車已經無收復可能

今次事情好明顯是船主自身的嚴重疏忽導致的,在大陸的法律製度下,會比較大可能以交通肇事致人死亡從重追究其刑事責任(唔能似香港咁追究誤殺)

Fuk19805 發表於 2024-2-22 17:09

唔知係我睇錯定點,條橋嘅橋墩咁幼?仲要條橋咁易劏開晒?

魔雪巴士頻道 發表於 2024-2-22 18:28

豆腐渣工程

08x200-201 發表於 2024-2-23 09:46

CCTVB好似提過呢座橋是上世紀起的,安全要求沒宜家咁嚴格
如果系最近幾年起的,橋墩唔會咁幼

並且呢座橋是通過預製組件拼裝的形式組件的,所以先至會整塊橋板跌落

s3n370 發表於 2024-2-23 21:35

08x200-201 發表於 2024-2-23 01:46
CCTVB好似提過呢座橋是上世紀起的,安全要求沒宜家咁嚴格
如果系最近幾年起的,橋墩唔會咁幼

唔關事,面對噸位大嘅輪船,條柱要粗到無倫先至得。條柱粗到無倫,就輪到撞落去艘船大鑊

正路嘅做法係响兩旁整防撞躉,甚至整小型人工島去卸力。
頁: [1]
查看完整版本: 廣州南沙有大橋被撞斷 有南沙公交巴士跌落橋