James116 發表於 2024-4-2 20:03

建議8X加強服務

建議8X加強服務(往小西灣)

原因: 現時下午繁忙時間候車乘客眾多,部分乘客未能登車。
同時建議新增部分班次不停柴灣前往小西灣

8X 跑馬地(上) > 小西灣(藍灣半島) 【 普通班次 】

車站位置:
不變

時間表及班次:
0600-0822 12-14
0822-1022 13-14
1022-1500 12-13
1500-1800 6-9
1815-1855 8
1920-2020 10
2020-2300 10
2300-0045 15-20

收費:
不變

8X 維多利亞公園 > 小西灣(藍灣半島) 【 特別班次 】

車站位置:
1.維多利亞公園
2.銀幕街
3.七海商業中心
4.電廠街
5.糖水道
6.琴行街
7.港運城
8.張振興伉儷書院
9.宏德居
10.漁灣邨
11.常安街
12.富欣花園
13.富怡花園
14.富景花園
15.小西灣 (藍灣半島)

班次:

收費:
維多利亞公園: $7.4
港運城: $7.0
張振興伉儷書院: $4.0

同時取消所有早上繁忙時間由維多利的公園開出的特別班次

James116 發表於 2024-4-3 00:10

收費調整:
維多利亞公園: $5.7 - $7.0
港運城: $5.5

106116_1023 發表於 2024-4-2 22:09

太貴啦,跟番8X分段收費咪得囉,8P興發街去柴小都係5.5,炮北去柴小貴過天后去柴小幾乎2蚊咁多唔合理

James116 發表於 2024-4-3 00:08

106116_1023 發表於 2024-4-2 22:09
太貴啦,跟番8X分段收費咪得囉,8P興發街去柴小都係5.5,炮北去柴小貴過天后去柴小幾乎2蚊咁多唔合理 ...
非常明白你嘅意見
其實我都諗咗好耐,糾結個收費應該點

因為8P興發街的確係收緊5.5 ,
但係有條差唔多行法嘅85P收7.1(或者可能係有半山路段所以貴啲) ,
但另外仲有西行82X,基本上東廊路段一樣(只係相反方向),並且去嘅地方更近,而條線收$7,
而82X嘅東行都只係同8P興發街分段收費一樣$5.5

所以諗咗一輪之後,我會將2X/8/8P興發街分段 OR 8X港運城分段
呢一類分段定義為一種特別優惠
我覺得係一種巴士公司為咗喺上高速公路之前善用用盡該班車的運載能力
(即係呢一班車反正都要開, 不如喺最後嗰站收平啲,吸引多啲人搭, 賺少啲好過冇)
所以呢種優惠係唔會出現係成條線到

而最後,我亦都認為有關收費可以作稍為調整
維多利亞公園: $7.0
港運城: $5.5

感謝你提供嘅意見

106116_1023 發表於 2024-4-3 01:50

James116 發表於 2024-4-3 00:08
非常明白你嘅意見
其實我都諗咗好耐,糾結個收費應該點

其實我唔明點解唔可以按跟正線分段收費
係咪因為正線明華落橋,特班直去環翠?
但參考8/8P、780/788都係一樣收費
而且特班比正線少左跑馬地老銅一大段距離,至少係咪應該可以抵消番

85P上山,特班維園開,比較唔到
82X東西行一向唔同路唔同收費,比較唔到 (題外話82X西行價迫近8X,8,8P其實誇左D)
82X東行唔快得多跟8P興發街分段/接近82收費都無可厚非

我知道你講既特別優惠係咩意思,
但正線禮頓道$5.7分段應該唔算係呱
雖然8X有港運城分段,但柴小去港運城就要硬食...

算啦...你明我意思就得

EX-TL 發表於 2024-4-3 02:17

85P寶馬山線有自己收費標準, 係跟番以前81S同一套, 85係後來同529合併, 加上當年兩巴競爭鬥平而來的產物.

你設計的8X特班, 好應該跟8X訂價, 參考寶馬山線係無厘頭諗法.

James116 發表於 2024-4-4 00:28

106116_1023 發表於 2024-4-3 01:50
其實我唔明點解唔可以按跟正線分段收費
係咪因為正線明華落橋,特班直去環翠?
但參考8/8P、780/788都係一 ...
唔係我唔想減低個收費
係再減嘅話基本上佢唔會肯開,因為基本上唔會賺
因為呢個plan,其實係加咗幾部車畀正線 ( 1800-202010-20 》8-10)

我都想平, 一陣平又話賺唔到佢又唔開喇
我都唔想係咁
但現實就係咁樣
如果平佢又肯開梗係好啦

106116_1023 發表於 2024-4-4 02:20

唔係我唔想減低個收費
因為呢個plan,其實係加咗幾部車 ...

但8X而家本身一向都係禮頓道開始5.7分段,而家維園特班都係5.7開始,唔係新野,只係跟番現有方式。
你只係將特班改少少路,又唔係重新開線,又唔係路線長左(仲短左咁多)。
等於108盛德街特班都係收108馬頭圍分段價。
維園已經過哂禮頓道,所以跟番8X禮頓道5.7分段唔覺有問題。
8X跑馬地去天炮北要全費(當年新巴19取消無雙分補償),柴小去北角要全費,一程3水,特班路線短咁多,賺唔到?

brianso198 發表於 2024-4-4 11:11

唔係我唔想減低個收費
因為呢個plan,其實係加咗幾部車 ...
關咩事

當年有人提議筲箕灣去中環特快收貴一級都畀我鬧到一面屁

700呢條奇怪野除外, 因為呢間野做小西灣西區特快

用88X做參考, 但分段收費係唔需要理所以堆分段價set到貴一貴

但呢個case 8X係可以做參考

ky927 發表於 2024-4-4 17:37

我情願開埋類似X8下繁,跑馬地上興發街去柴灣,分原8X資源中途起載。
貴價由前段客俾,始終對比8X真係快,我係前段客嘅話會願意俾貴D,因為車程明顯快D,反而你嘅特別班次只係快左柴灣道,難「叫高D價」。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 建議8X加強服務