hkitalk.media 發表於 2024-4-6 13:57

前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

前九巴「康都」 S3M249/EL7659 移居英國後,昨天下午到倫敦試車。巴士在 London Eye 短暫停留期間,途人爭相與古董巴士合照,實在令香港的巴士迷感到非常羨慕。

hkitalk.media 發表於 2024-4-6 13:57

Fuk19805 發表於 2024-4-6 23:16

咁大架舊車入低排區Zone 1,排污費貴囉:$

s20131417 發表於 2024-4-7 00:31

Fuk19805 發表於 2024-4-6 23:16
咁大架舊車入低派區Zone 1,排污費貴囉

唔算貴,1日計只係12.5英鎊啫~:lol
正如多年前九公舊車喺尖東海濱展出一樣,退役巴士出現於城市地標,確實能透過另類方式,喺外國說好香港故事,即使係區區10幾英鎊代價,又何樂而不為?
(另外,係低排區,唔係低派區)

Fuk19805 發表於 2024-4-7 00:45

唔算貴,1日計只係12.5英鎊啫~
正如多年前九公舊車喺尖東海濱展出一樣,退役巴士出現於城市地標, ...

https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

記錯以為係計重量,不過佢應該仲要俾15鎊congestion charge,埋單27.5鎊都唔係好貴,可以接受嘅

s20131417 發表於 2024-4-7 01:16

Fuk19805 發表於 2024-4-7 00:45
https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

記錯以為係計重量,不過佢應該仲要俾15鎊congesti ...

據樓主所言,EL7659 周五下午(日間)到倫敦試車,途中駛入London Eye做短暫展出。
按照TfL網站所劃範圍,該處本身戮中congestion charge zone,單日已經盛惠15英鎊
加上該車引擎明顯未達ULEZ標準(留意英國本土定義LEZ標準為最低歐6),但由於該車估計以特殊重型車輛(非巴士)名義出牌(相片推測為G899 CDY),唔駛俾ULEZ,但係要俾LEZ ;P

Neutroginger 發表於 2024-4-7 21:54

唔算貴,1日計只係12.5英鎊啫~
正如多年前九公舊車喺尖東海濱展出一樣,退役巴士出現於城市地標, ...

細車係12鎊半
大車好似唔係呢個價

不過呢... 間中一次, 問題唔大既
日日去就唔掂....

倫敦算係咁, 比錢就仲可以入, 蘇格蘭D ULEZ 區係比$都唔比入...

脷伸: 我自己架車都係要比錢先入到...

wahlok 發表於 2024-4-8 11:21

香港古董巴士要出街行, 移民是唯一出路.

s20131417 發表於 2024-4-9 14:14

wahlok 發表於 2024-4-8 11:21
香港古董巴士要出街行, 移民是唯一出路.

喺香港,要攞出街就只可以掛T牌(CD1446例外)
但係喺英國,高排車都仲可以出到牌過第二春?

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-9 22:13

s20131417 發表於 2024-4-9 14:14
喺香港,要攞出街就只可以掛T牌(CD1446例外)
但係喺英國,高排車都仲可以出到牌過第二春? ...

周街都係古董車,連個車牌都係舊款非反光黑底白字

講巴士可能routermaster古董仲多過E400;P

頁: [1] 2
查看完整版本: 前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦