Ricky403 發表於 2024-4-8 19:46

Food and Wine 飛機餐十大

https://www.foodandwine.com/global-tastemakers-best-airlines-food-drink-2024-8607940

呢個排行榜應受性如何?星島仲話因航出動埋魚子醬都係得第四
我就覺得因航有第四已經好意外,仲要排名高過全日空,日航同台灣航空公司十大不入就更加奇怪,名次係咪用錢買的?🤭

rickywk 發表於 2024-4-8 21:03

我最近喺CX食過一份J餐,係食兩啖就放棄。

仲有,因航仲未有Pre-flight meal booking,認真IE

Fuk19805 發表於 2024-4-8 21:45

基本上啲有頭有勢嘅ranking/report都係課金㗎啦,我成日講高麗航空所有坐過嘅都讚佢空姐又靚又友善,個萬年漢堡包好食,係娛樂節目欠奉/過度宣揚金家,如果HX而家咁霉都有4星,高麗差極都有至少3星而唔係1星;P

仲有好評唔使課金㗎咩,Sam Chui個個都去到有讚冇彈,奇就奇在次次其他vlogger搭返同一公司同product就會輕易發現各種問題,如果咪徐生真係咁快靠youtube賺錢到唔憂退休咩;P

DIH 發表於 2024-4-9 10:01

睇完11間公司的評語,CX真係別樹一格,就算假設個個都課金繕稿,佢份稿都寧舍虛,根本無提過任何搜購及烹調食物、客製化服務或文化特色,內容只有咖啡、signature drink同埋「用匙羮食魚子醬」。打個比喻,假如將每段文字提及的食物食落肚,CX段文係食唔飽的,我唔飲咖啡唔飲酒就只得既非本地出產亦非本地文化的魚子醬。新加坡環境與香港相似,但人地至少顯示有研究過味道及提供個人選擇。

Fuk19805 發表於 2024-4-9 11:59

睇完11間公司的評語,CX真係別樹一格,就算假設個個都課金繕稿,佢份稿都寧舍虛,根本無提過任何搜購及烹調 ...

其實佢要宣傳自己嘅文化特色係可以有煲仔飯、雲吞麵、蛋撻等等,不過而家香港主旋律係全球化就應該抹煞晒自己就嘅特色,結果問題好似遊客咁:點解我去旅行唔去東京唔去首爾而要嚟香港?有啲咩香港本土特色?而家啲客就係點解要搭國泰?Premium products至多話係不過不失,嘢食質素中間偏下,航點唔多,服務態度亦一般,憑啲咩可以留客?貪套IFE勁?而家個個都有Disney+ Netflix,真係會貪新鮮玩套IFE?;P

rickywk 發表於 2024-4-9 20:21

CX IFE都唔算勁,77W要下一次換IFE先support BT耳機

Ricky403 發表於 2024-4-11 11:53

Fuk19805 發表於 2024-4-9 11:59
其實佢要宣傳自己嘅文化特色係可以有煲仔飯、雲吞麵、蛋撻等等,不過而家香港主旋律係全球化就應該抹煞晒 ...

因航而家除咗擦下鞋做大陸客,喺香港目標應該都係做航空界嘅TVB拎個慣性收視就算🤭

Ricky403 發表於 2024-4-11 12:02

睇完11間公司的評語,CX真係別樹一格,就算假設個個都課金繕稿,佢份稿都寧舍虛,根本無提過任何搜購及烹調 ...

因為啲餐自己本身真係無乜特色🤭
通常Y都係主菜西或者中,加個餐包,再切兩條生果
中式凡有汁個汁都幾難食下,唔飽嘅話奶下就會飽🤣,西就不過不失,白汁魚柳叫最唔伏,但都同其他真係好嘅5星無得比

Fuk19805 發表於 2024-4-11 12:27

中式凡有汁個汁都幾難 ...

因航最犀利係邊度上餐都唔好食,其他航空公司最多都係香港上劣食

Waiyin12 發表於 2024-4-11 20:25

中式凡有汁個汁都幾難 ...

不如話係代表 "香港頹飯文化",宣傳比外國遊客未比唔 work
頁: [1] 2
查看完整版本: Food and Wine 飛機餐十大