williamwwl1109 發表於 2024-4-25 15:03

深圳通將於28/4停止店舖小額支付

https://mp.weixin.qq.com/s/pRy_KG1FKYmq0YBUP5UNjg

根據國務院令第768號《非銀行支付機構監督管理條例》相關要求,自2024年4月28日起,深圳通公司將暫停(=停止)提供便利商店、社區超市、餐飲店等深圳通卡小額消費服務。

感思:大陸唔會再比交通卡引入八達通同澳門通果種可以不記名嘅店舖支付卡嘅framework,更何況八達通"卡"響大陸嘅店舖用。

Danny.lin 發表於 2024-4-25 21:13

唔知羊城通、北京市政一卡通、上海交通卡是否跟進咧?:L若跟進,幾乎可宣佈:實體增值式交通咭=廢物一個!不如用微信、支付寶、雲閃付公交QR code或NFC。到时學西多士話齋,冚唪唥配置內地NFC交通卡算數!

不過現時電子支付發展迅速,小額消費業務途徑變多,交通咭小額支付作用唔大,一啲內地二三綫城市嘅交通咭公司早喺2022~2023年內陸陸續續取消該功能喇,:dizzy: 畢竟都冇辦法有太多競爭能力去以微信、支付寶、雲閃付、數字人民幣為主嘅電子支付市場「蛋糕」中搶佔一杯羹!!!

miklcct 發表於 2024-4-25 22:42

人哋香港已經做到八達通消費全港,乜上面竟然走去搞倒退呀?

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:43

Danny.lin 發表於 2024-4-25 21:13
唔知羊城通、北京市政一卡通、上海交通卡是否跟進咧?若跟進,幾乎可宣佈:實體增值式交通咭=廢物 ...

中央落令,冇得唔跟la,鬼叫交通卡冇實名咩。🙈🙈八達通已經係中央認証嘅落後同非法payment,尤其用嘅FeliCa太落後,都要換做Type A嚟接入TU la。

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:48

miklcct 發表於 2024-4-25 22:42
人哋香港已經做到八達通消費全港,乜上面竟然走去搞倒退呀?

八達通=外國勢力ar mar😂

miklcct 發表於 2024-4-25 22:48

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:48
八達通=外國勢力ar mar😂

搞港獨呀?!

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:51

miklcct 發表於 2024-4-25 22:48
搞港獨呀?!

中央冇得overcome八仔就要做嘢gala

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:51

中央冇得overcome八仔就要做嘢gala

FeliCa=通日😂😂

Danny.lin 發表於 2024-4-25 23:05

williamwwl1109 發表於 2024-4-25 22:43
中央落令,冇得唔跟la,鬼叫交通卡冇實名咩。🙈🙈八達通已經係中央認証嘅落後同非法payment,尤其用嘅Fel ...
北京、上海、西安等地交通咭前幾年就全實名制喇,冇實名制嘅都唔畀你增值;中央令有提及,話「不改變支付機構經營範圍」,反而係話「明確非銀行支付機构應當以提供小額、便民支付服務為宗旨」,我認為深圳通可能借令想停咗啲少人用嘅業務吧!
頁: [1]
查看完整版本: 深圳通將於28/4停止店舖小額支付