ricky 發表於 2024-4-27 10:43

有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=122141231042145281&id=61554358452402

元朗區議員王曉山要求開辦天水圍至將軍澳巴士線,話現時要搭69C/269C/269B再轉車去將軍澳,十分不便。

不如先搞好69C全日好過,佢講嘅巴士線只可以做繁忙時間。

12Lane 發表於 2024-4-27 11:03

天水圍本身番將軍澳就好遠同唔方便,不論有冇直線巴士。

GW5878 發表於 2024-4-27 11:49

連 269B 尖沙咀轉車大法都有講都唔講有 290 轉荃葵 M 線大法, 行山派又要嬲嬲豬 ;P;P

284 發表於 2024-4-27 11:59

開269E一日對開一班試下水溫先

ryumew 發表於 2024-4-27 12:06

等搞好6幹到西九推行未遲

ryumew 發表於 2024-4-27 12:09

12Lane 發表於 2024-4-27 11:03
天水圍本身番將軍澳就好遠同唔方便,不論有冇直線巴士。

等搞好6幹到西九上3幹快好多

3asv@59x 發表於 2024-4-27 12:51

其實等6幹通車再開咁咪得囉,呢一個需求量我覺得將來大西北淨係開三條,一條經大欖隧道轉車站,一條經屯門公路轉車站,另一條經11號幹線轉車站。11號幹線轉車站嗰條將來個終點站就可以擺喺天水圍啦

12Lane 發表於 2024-4-27 13:01

GW5878 發表於 2024-4-27 11:49
連 269B 尖沙咀轉車大法都有講都唔講有 290 轉荃葵 M 線大法, 行山派又要嬲嬲豬...

抽水就唔係咁抽嘅,人地要求得直線,即係根本唔會考慮290轉M呢啲搭到2046嘅搭法啦。

3ASV174 發表於 2024-4-27 13:45

12Lane 發表於 2024-4-27 13:01
抽水就唔係咁抽嘅,人地要求得直線,即係根本唔會考慮290轉M呢啲搭到2046嘅搭法啦。 ...
嗰啲無聊人刷存在感唔使理啦
290 轉 M 如果係轉 265M
淨車程係同轉 269C 差唔多,但本身兩線 overlap 嘅位咁少都無乜人有兩飛叫

不過呢啲直達線到頭來又咪係好似 264R 咁兩頭兜
到時總站客都係坐到 2046
然後大家又要睇打交爭尾站,仲要兩邊都有啲惡名昭彰嘅煩膠區煩膠客日日叫直出
諗下都覺得煩

sunhoo 發表於 2024-4-27 14:04

揾你在工業邨翻工嘅果間公司開廠車囉,用者自付。

其實好多小眾OD都想有直線巴士服務的意見,通通可以答覆話因為你需求小眾,想免於轉車,咁就用者自付先合理。你地自己group齊一班人租部非專囉。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線