TA7343@N241 發表於 2024-5-1 08:22

北區算唔算逆向客源最好的地區之一?

唔知係北區多建築地盤定北上深圳開工,就算平日清晨至上繁,市區/荃葵青入北區啲巴士線比想像中旺場。
當然周末假日北上高峰更加唔駛講,北區線逆向客源算係數一數二最好。

連續三日(包括今日)清晨先由荃灣/青衣入上水。
平日279X朝早06:40-07:00北行入到上水站嘅班次,上層可以近乎坐滿。
相若時段上水南下青衣嘅班次,見到開出後仍有唔少吉位。
即係清晨北行客量係多過南行,如果長假期第一日情況更誇張。

琴日清晨約06:50上水落車,見到準備埋站嘅278X 277E都算full。
今朝相若時間(遲少少)同樣見278X準備埋站,但由於假期關係,幾乎全吉車埋站。
見到276P玩到同上班隔成20分鐘,同276接近前後腳埋站,不過一樣唔多人。
如果係平日一定爆到上天花板。

le914 發表於 2024-5-1 08:49

279X真正嘅客源應該係青衣 (加埋荃灣,即大欖隧道轉車嘅人) 去北區 (再轉鐵去羅湖)。

反而北區居民去青衣嘅需求並唔多 (轉東涌綫或機鐵,但係唔會太多人),去大欖隧道轉車嘅人數亦都有限。

雖然279X有個北區路線常用嘅7字,不過條線嘅係主力,其實係服務荃葵青居民。
如果說早上北上嘅279X班次係逆向客源,我就覺得可以商榷「逆向客源」的定義了。

TA7343@N241 發表於 2024-5-1 09:25

le914 發表於 2024-5-1 08:49
279X真正嘅客源應該係青衣去北區 (再轉鐵去羅湖)。

反而北區居民去青衣嘅需求並唔多 (轉東涌綫或機鐵,但 ...

但開線原意係北區客經青衣轉東涌線/機鐵。
平時假日清晨時段北行冇平日咁旺,感覺有一定比例嘅青衣人/市區人係入北區甚至深圳返工。
除非跟旅行團要8點幾(甚至更早)到深圳集合,正常係好少清晨就入到上水。

hadboy5 發表於 2024-5-1 09:43

講逆向客源,268c都唔少,或部份大西北都唔差,唯獨269C

deal5354 發表於 2024-5-1 09:47

逆向客源元朗區路線可能比北區更勝一層,本身元朗係過境轉車中轉站外,亦有工業區客源

Gary_B 發表於 2024-5-1 09:50

逆向好客應該係17

KG1428 發表於 2024-5-1 10:04

屯門區有d線係,尤其是以屯門市中心線如:60X/61X/62X。上深圳灣都係靠佢到屯門市中心轉B3X。

kay 發表於 2024-5-1 10:05

Gary_B 發表於 2024-5-1 09:50
逆向好客應該係17

唔差在加埋970;P

1234567 發表於 2024-5-1 10:29

deal5354 發表於 2024-5-1 09:47
逆向客源元朗區路線可能比北區更勝一層,本身元朗係過境轉車中轉站外,亦有工業區客源 ...

粉嶺、上水都有工業區

1234567 發表於 2024-5-1 11:36

新界嚟講最多通勤客係葵涌、荃灣、沙田火炭、石門、科學園、機場後勤區,至於過境客就另計了
頁: [1] 2
查看完整版本: 北區算唔算逆向客源最好的地區之一?