tonio 發表於 2024-5-4 10:34

九巴 274P 總站飛站 候車乘客大表不滿

2024 年 5 月 4 日早上,我預早在烏溪沙站巴士總站(新的上客位置,如通告所示)等候九巴 274P 往大埔的頭班車,豈料至 07:15,頭班車駛過巴士站也沒有埋站上客,其他乘客見狀,馬上衝向馬路方向打算截停巴士,但巴士司機沒有理會,繼續駛向總站出口離開。其他乘客對巴士飛站大表不滿,即場向站長投訴,但站長無奈表示巴士已開走,他也沒有辦法。

來往馬鞍山與大埔巴士全日服務的訴求多年來不絕,惟進展緩慢,而載客率對路線擴充服務亦十分關鍵,如此飛站情況有如趕客。虧待大埔至馬鞍山的乘客其實也不是新鮮事,早於 2019 年 11 月 21 日 18:05,九巴臨時路線 274S 駛經廣福邨時也曾飛站,我就事件向九巴投訴,九巴回覆指已就事件進行調查,事後與有關車長進行檢討及適當督導,並記錄於其人事檔案內。

飛站似乎是司機對站位安排不清楚所致,究竟是個別司機無心之失,抑或是公司指令未能有效下達?對於站位轉變,看來是小改動,但實際是 Service Critical Instruction,巴士公司幾年來又有否認真管理過,改善過流程?今次失誤,失去的不止是乘客的額外十五分鐘候車時間,更可能是烏溪沙至大埔轉投其他服務的乘客,甚至是馬鞍山至大埔巴士全日服務的機會!

GK9509@39A 發表於 2024-5-4 10:35

4個從而論
最後應該係呢件事導致九巴執笠

tommy14D 發表於 2024-5-4 10:39

啲客截住架車架車長仲照走係乜嘢事, 同埋站長唔係應該叫返架車返嚟咩

lsc04d11 發表於 2024-5-4 11:07

tommy14D 發表於 2024-5-4 10:39
啲客截住架車架車長仲照走係乜嘢事, 同埋站長唔係應該叫返架車返嚟咩

當個司機一心以為唔係停呢度 又真係點截都冇用 除非迫到佢剎車停低   
係咁嫁喇

有啲司機成日唔睇通告 仲要100%自信

又應該問 原站位又有冇客上車 去間接”助力”令司機覺得自己個上車位岩?

AVBWU291 發表於 2024-5-4 11:42

呢啲 case 一定係 port 到佢_街,但個制度都有問題,訓練部係有責任。

呢個時候嗰啲日日鬧鹹魚嘅車長 kol 就冇聲出:lol

wolf8P 發表於 2024-5-4 11:57

現在車長飛站被投訴是沒有後果的, 就算1823投訴也只會有copy & paste 式回覆.

sunhoo 發表於 2024-5-4 12:03

我覺得呢種搭其它巴士路線就會損失好多時間嘅情況,乘客可以向巴士公司claim翻的士錢

neoplan720p 發表於 2024-5-4 13:26

樓主嘅想像能力真係好,
一件屬於司機責任嘅飛站事件,
可以吹到「失去馬鞍山至大埔巴士線全日嘅機會」。

佩服。

AVBWU291 發表於 2024-5-4 13:42

neoplan720p 發表於 2024-5-4 13:26
樓主嘅想像能力真係好,
一件屬於司機責任嘅飛站事件,
可以吹到「失去馬鞍山至大埔巴士線全日嘅機會」。

鬼叫有啲版友之前聲稱運吉因為某巴士公司脫班而喺招標嗰陣「懲罰」間公司咩:lol

ryumew 發表於 2024-5-4 21:28

wolf8P 發表於 2024-5-4 11:57
現在車長飛站被投訴是沒有後果的, 就算1823投訴也只會有copy & paste 式回覆.

再唔係報東張+,等媒體俾与論壓力俾九巴知(等城巴開574競爭都好)
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴 274P 總站飛站 候車乘客大表不滿