kay 發表於 2024-5-5 22:15

中環排隊搭電車排到路中心

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240505/bkn-20240505011521847-0505_00822_001.html
排到去畢打街路口
排唔到都要排
唔等人少先去排

Ohm 發表於 2024-5-5 22:33

咁樣排出馬路係幾危險,不過你講嘅嘢仲好笑;P 搭地鐵搭巴士使唔使等到人少先至去排? 如果話行去上一個站等車可能會合理啲 (雖然畢打街上一個站都幾遠下)

Fuk19805 發表於 2024-5-6 02:33

Ohm 發表於 2024-5-5 22:33
咁樣排出馬路係幾危險,不過你講嘅嘢仲好笑 搭地鐵搭巴士使唔使等到人少先至去排? 如果話行去上一個站等 ...

唔同嘅,等巴士地鐵唔會排到落馬路/路軌:lol稍為有少少安全意識嘅應該會上返行人路分段排

另外呢都見過唔少遊客係未搞清楚啲路線方向,一尾問其他乘客「欸,這架車去不去到XXX」,我體諒遊客唔識搭當地車,但係其實呢啲可以車未到問定先下話?同埋佢哋小紅書冇寫去XXX要搭咩車㗎咩?

sunhoo 發表於 2024-5-6 10:30

唔同嘅,等巴士地鐵唔會排到落馬路/路軌稍為有少少安全意識嘅應該會上返行人路分段排

另外呢都見過 ...

東行/西行去(地區A)只可以搭目的地係(B)嘅車,目的地係(C)嘅車去唔到。
將呢度嘅(A)(B)(C)排列組合,total會列到幾多行出來?比你在社交媒體寫篇旅行指南,你會唔會寫到咁詳細?

其實搭電車所需唯一知識,就係沿途各區嘅東西方向分佈。但偏偏呢個知識游客不具備。所以見到來車先問人去唔去到某個地方,會係常態。

Ohm 發表於 2024-5-6 11:15

唔同嘅,等巴士地鐵唔會排到落馬路/路軌稍為有少少安全意識嘅應該會上返行人路分段排

另外呢都見過 ...
車未到你又點知嗰架係跑馬地、銅鑼灣、北角、西灣河定筲箕灣車? :o
見到目的地牌唔知係邊(e.g. 北角、西灣河電車廠,呢兩個地方應該最少遊客聽過),然後就即刻問人,都好合理啫

Ricky403 發表於 2024-5-6 11:25

sunhoo 發表於 2024-5-6 10:30
東行/西行去(地區A)只可以搭目的地係(B)嘅車,目的地係(C)嘅車去唔到。
將呢度嘅(A)(B)(C)排 ...

其實有份路線圖畫哂出黎跟住搭咪得
不過電車公司又倒退咗,以前布牌可以睇顔色認交路,而家無呢支歌仔唱了

Ricky403 發表於 2024-5-6 11:26

Ohm 發表於 2024-5-6 11:15
車未到你又點知嗰架係跑馬地、銅鑼灣、北角、西灣河定筲箕灣車?
見到目的地牌唔知係邊(e.g. 北角、西 ...

春秧街上過抖音小紅書
當然睇嗰班人都未必知係北角

sunhoo 發表於 2024-5-6 12:01

Ricky403 發表於 2024-5-6 11:25
其實有份路線圖畫哂出黎跟住搭咪得
不過電車公司又倒退咗,以前布牌可以睇顔色認交路,而家無呢支歌仔唱 ...

候車乘客逼爆月台,遮住左電車路線圖。
頁: [1]
查看完整版本: 中環排隊搭電車排到路中心