I20091157 發表於 2024-5-8 23:07

深圳五期路線算唔算有客量睇頭?

連埋今日開工嘅19同32號線,深圳地鐵五期線都差唔多動哂工

其實基本上就咁睇,20同17算唔算會最好客?因為起碼都入到市中心區
反而條19全部喺坪山區,會唔會係最少客嗰條呢?

MrLau 發表於 2024-5-10 03:43

15前海高新園環線,潛力大
17羅湖口岸直去筍崗、布吉,羅湖北同台轉14,平湖去羅湖捷徑
19坪山區內線,要運凳
20機場北去高新園,平行於1號線,設站較少,大大舒緩1同11擠迫情況,潛力相當高
22龍華東部來往關內,分流4號線,關內走線硬傷
25龍華龍崗橫向線,不過不失
32葵涌來回溪涌,同8直通運轉,溪涌以東可能會運凳

ryumew 發表於 2024-5-13 19:40

睇番老街站舊月台有所郁動,唔知會否跟17號線做同台換乘呢

kt241 發表於 2024-5-23 15:33

好懷疑五期線財務上效益

jpoon 發表於 2024-5-31 02:04

MrLau 發表於 2024-5-10 03:43
15前海高新園環線,潛力大
17羅湖口岸直去筍崗、布吉,羅湖北同台轉14,平湖去羅湖捷徑
19坪山區內線,要運凳

15條環綫潛力係大,同埋超過一半站都係已發展區,住宅又有寫字樓又有高科技園區又有,問題不大
17睇下會唔會同東鐵新羅湖站整合
19可能同16差唔多,上下繁較多人搭
20而家運緊櫈,入關應該會大幅改善嘅,希望佢快啲拉去福田,除咗改善高新園站而家擠迫環境同分流1號綫,仲可以畀多個選擇過關客
22關內屈去上沙,覺得改去下沙較好,可以做埋泰然工業區嘅返工客。不過下一站同20轉乘,方便福田西部、高新園一帶轉乘,我又覺得唔駛咁悲觀
32如果深大城際大鵬支綫起好,可能做拜山專綫:lol
頁: [1]
查看完整版本: 深圳五期路線算唔算有客量睇頭?