clivetock 發表於 2024-5-9 14:45

[報章新聞] 大灣區航空取消新加坡航線

6月1號起取消,啱啱4月26號先開辦,開咗一個月多少少就摺線

資料來源:https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240509/1715229993604/%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%95%9F%E8%88%AA%E5%83%85%E5%85%A9%E5%91%A8-%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80%E8%88%AA%E7%A9%BA-6%E6%9C%881%E6%97%A5%E8%B5%B7%E5%8F%96%E6%B6%88%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E8%88%AA%E7%B7%9A-%E5%B0%87%E5%90%91%E5%8F%97%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E9%80%81%E8%B4%88%E6%A9%9F%E7%A5%A8%E4%B8%80%E5%BC%B5

szeto993 發表於 2024-5-9 15:06

新航因航鬥劈價打到你死我活時仲邊有空間畀呢啲細公司生存

LN9267 發表於 2024-5-9 18:27

szeto993 發表於 2024-5-9 15:06
新航因航鬥劈價打到你死我活時仲邊有空間畀呢啲細公司生存

而且香港人喜歡去日本及台灣旅行,去新加坡旅行的多數連同馬來西亞玩,飛馬來西亞更實際。

當然,只去新加坡旅行的也有巴士迷去,始終香港與新加坡交通運輸系統很相似,吸引不少巴士迷去。

Fuk19805 發表於 2024-5-9 19:36

GBA冇高級客艙,經濟艙唔夠Scoot平又唔夠SQ CX嘅服務,未開線已經有唔少網民睇死佢,只係估佢唔到咁快手;P

brianso198 發表於 2024-5-9 20:49

而且香港人喜歡去日本及台灣旅行,去新加坡旅行的多數連同馬來西亞玩,飛馬來西亞更實際。

當然,只去新 ...
新加坡係好多轉機客

無聯盟既大灣區航空已經輸在起跑線

價錢又鬥唔過人, 服務又唔係出眾過人

Larry93 發表於 2024-5-9 22:00

當然,只去新 ...

都唔係,我去探親

rickywk 發表於 2024-5-9 22:33

SQ Group飛到一日九對,CX都半放棄只做一日四對,GBA邊有位企呀

szeto993 發表於 2024-5-10 09:00

當然,只去新 ...

去新加坡就唔一定係巴士迷,亦有旅客係open jaw機票先馬拉後新加坡,講到尾就係大灣衰唔夠競爭力大於香港人喜歡去邊

tkglobe 發表於 2024-5-10 10:25

當然,只去新 ...

宜家去新加坡旅行連埋馬來西亞玩已經係好少數(去埋新山除外),自由行就更加,根本上就係新加坡航線無商務客就死得,之前連HX都做唔住,GBA就更加難做

AVD1 發表於 2024-5-10 13:50

brianso198 發表於 2024-5-9 20:49
新加坡係好多轉機客

無聯盟既大灣區航空已經輸在起跑線

係 GBA 本身個品牌定位有問題,高不成低不就。
一係佢的起心水做 LCC,一係就 upgrade 自己做 full service。
頁: [1] 2
查看完整版本: [報章新聞] 大灣區航空取消新加坡航線