Fuk19805 發表於 2024-5-13 16:06

[2024/3] 東方雪國武蔵野線&其他隨攝

東京鐵路其實小弟真係不敢班門弄斧,尤其是冇特登去影相都冇乜特別嘢同大家share,不過既然有雪國就順便share埋其他啦

喺flight review提及過到東京後即刻去咗周邊嘅酒店瞓一晚,第二朝就坐京急出市區

唔睇清楚方向的小弟

羽田空港線有京急車同北総車

今次住新宿王子酒店,啱啱係望出面嘅房,就係望住新宿JR!只係住得有啲高,要zoom好遠先影到火車

=============================
第二朝

3月,東京落雪?!

白色路軌

有電車,但係慢駛,Navtime都寫預計有阻滯

食完早餐出發,新宿嘅雪已經融咗,但又落緊少少雪

坐埼京線轉車去越谷Aeon

呢邊仲有雪

武藏野線嘅E231
影到雪真係好開心

坐車

前方展望

周圍都白芒芒
據聞東京4年嚟第一次3月仲落雪

落車

晏晝嘅時候已經完全融雪,地下乾埋添

EF64貨物機車!

對車

=======================
之後呢日去御殿場,用咗個傻嘅方法

新宿去東京,轉新幹線去小田原,轉東海道線去國府津,再轉御殿場線先到御殿場,又貴又麻煩

東海道新幹線雜攝

車掌

E2+E7

E5

N700S

小田急嘅Romance car

御殿場線用嘅2卡313系
沿途唔少區間係單線,班次喺30分鐘以上

東海道線E233

之後見到有キヤ95檢查車

對頭313系

沿途見到嘅富士山景色

御殿場站嘅Romancecar

====================
其他嘅JR雜攝

中央線快速E233

中央総武線嘅E231
上次嚟東京佢哋仲係行緊山手線

山手線現有嘅微波爐造型E235

繼續中央総武線E231

秋葉原駅

新塗裝NEX E259

富士回遊E353

湘南色嘅E231

東臨70-000系直通運行埼京線

Thx for watching

clivetock 發表於 2024-5-13 18:54

新宿去御殿場應該搭小田急會比較直接?

TE8311_QTR 發表於 2024-5-13 20:24

JR東海個2列唔係315系嚟
分別係:
W6編成 313系2300番台
V12編成 313系3000番台1次車

Fuk19805 發表於 2024-5-13 21:38

clivetock 發表於 2024-5-13 18:54
新宿去御殿場應該搭小田急會比較直接?

冇錯,或者去Busta坐快速巴士都直接但係小弟屎忽痕要去坐新幹線,淨係特急卷+新幹線卷已經蝕到入肉:Q

Fuk19805 發表於 2024-5-13 21:38

TE8311_QTR 發表於 2024-5-13 20:24
JR東海個2列唔係315系嚟
分別係:
W6編成 313系2300番台

Sorry記錯number🙏

Waiyin12 發表於 2024-5-17 22:06

3 月見到東京落雪真係好好彩,我都想體驗下雪國東京

東京去御殿場比我應該會直接答小田急浪漫特快,或者湘南新宿線去到國府津?
東海道新幹線所有東日本 JR Pass 都唔可以免費乘搭,唔太化算
但感覺要低價搭東海道新幹線真係唔算容易,身邊好多朋友搭過,但我一次都未試過 ._

E259 系個新外觀係由宣傳 Narita Express 變成重視 E259 系,無咗 N' EX 呢個 brand 有點可惜...
另外個銀色車頭望落似雪櫃~

Fuk19805 發表於 2024-5-19 18:14

Waiyin12 發表於 2024-5-17 22:06
3 月見到東京落雪真係好好彩,我都想體驗下雪國東京

東京去御殿場比我應該會直接答小田急浪漫特快,或者湘 ...

我其實次次去日本都冇買pass,感覺唔係去鐵膠深度遊都回唔到皮,尤其是唔係不斷搭新幹線,更加唔值,所以最後尾就戇居居真金白銀坐新幹線喇;P

E259而家遠睇好似啲黑色甩色咁,個人就唔識欣賞嘅;至於NEX branding,JR好似想掉E259去埋其他路線,不如索性E259同E353對調,富士回游應該需要6+6多啲,NEX用新車亦可以吸引空港客

Waiyin12 發表於 2024-5-25 02:04

Fuk19805 發表於 2024-5-19 18:14
我其實次次去日本都冇買pass,感覺唔係去鐵膠深度遊都回唔到皮,尤其是唔係不斷搭新幹線,更加唔值,所以 ...

以前 JR Pass 未加價時,好多地方一個新幹線來回其實已經回到本;例如一個東京 - 仙台新幹線來回已經貴過張東北 Pass,東京 - 輕井澤來回係貴過東京廣域 Pass,甚至一程 Haruka 去京都係貴過一日 JR 西日本 Passs;但上年各 JR Pass 大幅加價,無咁容易回本,但如果旅程涉及多過兩程特急 / 新幹線,都建議睇下回唔回到本,東京入面搭山手線、中央線快速、湘南新宿線、上野東京線、N' EX 等,全部都包

不過東京 - 新大阪的東海道新幹線只有全國 Pass 包,好難回本 ._

曾幾何時未有富士回遊呢架特急,係會將一班新宿終到的(6 節車廂)N' EX 拉去河口湖,停車站同而家富士回遊大致一樣,但每日得一班且喺河口湖時間唔多,基本上唔可以即日來回

E259 唔係擺式列車,應該取代唔到中央本線 E353
頁: [1]
查看完整版本: [2024/3] 東方雪國武蔵野線&其他隨攝