HS6573_MP3905 發表於 2024-5-14 20:20

喺英國展出嗰部九巴E500EV係邊部車?

如題,請問係AED1定2,定係其餘8部其中一架?

另外依部藍色樣板E500EV,我見係用九巴款式既凳,依部其實係咪英國展出嗰部 ?
https://www.facebook.com/AlexanderDennisLimited/photos/a.483625397305178/553428430324874

謝謝解答

Fuk19805 發表於 2024-5-14 20:35

藍色嗰部係原廠用嘅demo車,可以預期第時有咩升級換代都會喺呢部藍色車做咗白老鼠先;之前嘅初代E500同初代MMC同坡版雙梯三門都有巴士公司標準嘅demo喺英國原廠,不過部原始E500因為任務完成已經賣咗俾Ensignbus做觀光巴士

teddybus 發表於 2024-5-14 20:58

藍色嗰部係原廠用嘅demo車,可以預期第時有咩升級換代都會喺呢部藍色車做咗白老鼠先;之前嘅初代E500同初代 ...

你講嗰幾架demo車都冇wrap過拉花
呢架賣晒廣告睇落唔試

Fuk19805 發表於 2024-5-14 21:26

teddybus 發表於 2024-5-14 20:58
你講嗰幾架demo車都冇wrap過拉花
呢架賣晒廣告睇落唔試

咁架車要去車展做show賣廣告點都要做好睇啲嘅

FT7052 發表於 2024-5-14 23:47

咁呢架車而家喺香港定係喺邊?mmc嗰架樣板車而家又喺邊?

GK3258 發表於 2024-5-15 00:17

藍色嗰部係原廠用嘅demo車,可以預期第時有咩升級換代都會喺呢部藍色車做咗白老鼠先;之前嘅初代E500同初代 ...

架AED1底盤已經0002,所以應該就係藍色嗰架底盤0001第一架。

Olympian_cart 發表於 2024-5-15 02:12

forgotten 🗿
反而想知道呢部樣板車會唔會好似依E400EV同E100EV嘅樣板車一樣賣去其他公司?

HU6455 發表於 2024-5-15 07:53

英國都好似有部上齊九巴標準綠色既E500EV

KMB-ATE1 發表於 2024-5-15 09:47

呢部車上月底先喺 ADL Farnborough 新廠房展出完(利申小弟上咗去參觀),快極都唔會有可能用兩個星期就嚟到香港

另,樓主 quote 個 FB post 都寫明部車係 test and development vehicle,一般都係廠方自己留返做測試同改良

HS6573_MP3905 發表於 2024-5-15 13:25

KMB-ATE1 發表於 2024-5-15 09:47
呢部車上月底先喺 ADL Farnborough 新廠房展出完(利申小弟上咗去參觀),快極都唔會有可能用兩個星期就嚟 ...

你post呢部似係同我link入邊同一部喎
睇埋你post呢張車廂相,完全係九巴規格:o
估計有機會測試完後,付運hk比九巴
(有冇留意過VIN係咩?:lol)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=887174346753780&set=pcb.887177410086807
頁: [1] 2
查看完整版本: 喺英國展出嗰部九巴E500EV係邊部車?