cx838 發表於 2024-5-15 21:22

城巴違規開辦飛走大埔的B8服務

佛誔晚上9時14分,城巴派出一巴士,違規行走B8不經大埔市內班次。此班次並未有向運輸署申請。所經道路也非B8路線所經過的吐露港公路林村交匯處與廣福交匯處區間。此等行為讓乘客乘坐因自行修改路線而失去第三者保險的巴士服務,也影響其他業界的生存空間。

FBI2 發表於 2024-5-15 21:49

以前嶼巴b2開線時都係咁做啦,元朗站一站打爆就博愛直入深圳灣。

s3n370 發表於 2024-5-15 21:51

第三保唔cover咪巴士公司硬食囉
單頭車主就話怕無錢賠啫,城巴咁大間公司你怕?同埋你又知城巴無申請?

Phoenix 發表於 2024-5-15 21:55

記憶中樓主係直通巴忠粉,同口岸專利巴士路線有不共戴天的血海深仇。

08x200-201 發表於 2024-5-15 21:58

有無可能司機系新手,唔識路忘記入大埔
但是城巴真系唔考慮一下向運吉入紙試驗B8拆B8X飛大埔直達新界鄉議局?

FBI2 發表於 2024-5-15 22:02

08x200-201 發表於 2024-5-15 21:58
但是城巴真系唔考慮一下向運吉入紙試驗B8拆B8X飛大埔直達新界鄉議局 ...

站長話得,膠立方話得,就乜都得

GD1570 發表於 2024-5-15 22:12

我反而想問吓樓主有咩證據證明城巴真係無向運輸署申請呢?

GD1570 發表於 2024-5-15 22:15

但是城巴真系唔考慮一下向運吉入紙試驗B8拆B8X飛大埔直達新界鄉議局 ...

首先..如果係站長喺站頭尾講明架車唔經大埔的話,根本唔存在新唔新手同忘唔忘記嘅問題。

其次,車長入線前都一定有做一次路線訓練,理論上無乜理由唔記得入大埔但又記得落沙田囉!

kei_hk 發表於 2024-5-15 22:19

此等行為讓乘客乘坐因自行修改路線而失去第三者保險的巴士服務,也影響其他業界的生存空間。此等行為真係會令第三者保險失效?

tommy14D 發表於 2024-5-15 22:20

B1成日得元朗公園
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 城巴違規開辦飛走大埔的B8服務