cy211 發表於 2011-4-9 22:31

[認真] 如何用35.8影到輯好既人像相

如題 , 臨危受命 ,
呢個波點都推唔到 ,
惟有硬住頭皮拎住支35.8同738VR頂硬上 ..

有冇辦法可以用有限資源影到輯叫做見得下人既相 ?

:funk:

fm1234 發表於 2011-4-10 10:51

原帖由 cy211 於 2011-4-9 22:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如題 , 臨危受命 ,
呢個波點都推唔到 ,
惟有硬住頭皮拎住支35.8同738VR頂硬上 ..

人真係未影過,不過好難只靠鏡頭

可能要
- (室外) 睇當日天氣、光源 (室內) 要睇係咩環境、燈光
- 某d 情況可能要落閃
- 構圖都好重要,同埋都要被影既人專唔專業 e.g 擺pose、投入...

影人真係好鬼難~ 有時唔落閃膚色又好似難影得好

hr1918 發表於 2011-4-10 11:19

不如樓主你講下覺得差d咩?
兩支我都有,35 1.8質素不差

cy211 發表於 2011-4-10 12:54

原帖由 hr1918 於 2011-4-10 11:19 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不如樓主你講下覺得差d咩?
兩支我都有,35 1.8質素不差
其實影同被影都係第一次 ..
我自己冇咩信心 .. 同埋傾落先知原來佢唔多想俾表情:L (乜多表情就似港女?)

始終大家同班同學 , 雖說抱住玩既心態 , 但衰左真係唔係幾好意思:Q

2500 發表於 2011-4-10 13:43

原帖由 cy211 於 9/4/2011 22:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

搵D日本女性講潮流/化妝果類雜誌參考下(可以選擇去免費下載)
學習人地如何擺pose,構圖,用光
最後個主題服飾配搭都好重要:lol

fm1234 發表於 2011-4-10 17:34

原帖由 2500 於 2011-4-10 13:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

搵D日本女性講潮流/化妝果類雜誌參考下(可以選擇去免費下載)
學習人地如何擺pose,構圖,用光
最後個主題服飾配搭都好重要:lol

同意,又或者去dchome.net 參考下人地既作品先

happykeroro 發表於 2011-4-11 00:08

用對焦, 渣機果個要成日移動
試下多d同個對象有互動, 咁會令個對象輕鬆, 擺post都輕鬆d

stephen413 發表於 2011-4-11 01:12

原帖由 cy211 於 2011-4-10 12:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實影同被影都係第一次 ..
我自己冇咩信心 .. 同埋傾落先知原來佢唔多想俾表情:L (乜多表情就似港女?)

始終大家同班同學 , 雖說抱住玩既心態 , 但衰左真係唔係幾好意思:Q ...

既然你係第一次影, 你就算拎大機都唔可以俾對方覺得你好pro...
佢覺得你pro死得仲快...

佢覺得你pro > 你又想唔太衰 > 壓力大 (可能失眠tim) > 拍攝當日發揮差
> 愈影愈冇信心...

你純粹同佢去玩, 影下記錄相...諗下去邊度影仲好....
如果個女仔係想搵你影d profolio相, 打算日後自薦做model的..
簡單dbook個影樓, 打世界光, 整個白地都夠交基本野...

我個人覺得傳統打女地方可免則免, 而且佢又係第一次俾人影...
我驚到時唔係你有壓力而係佢有壓力...之後兩個人又搞到
尷尷尬尬...仲衰....

budget許可的, 去下d咩海洋公園, disneyland o個d....
當遊記相snap下, 環境氣氛又輕鬆, 隨時d相有驚喜啦...
同埋我當你去主題公園邊玩邊影的....外閃最好唔好帶...
又裝又拆好麻煩, 機動性又低....你本身如果第一次影人的,
仲要顧埋支閃光燈點set, 點打bounce的...對方冇咩耐性的,
實黑面...

70-300VR我建議都唔好帶...原因以下:
(1) 大支
(2) 雖然包括70/105/135/200mm等傳統打女焦距, 但你既然
第一次影, 搵支standard zoom + 35 f/1.8或者(同時)50 f/1.8
仲好...
(3) 你用得70-300VR, 多數都係比較遠少少影...咁樣好難同
model溝通..
(4) 70-300VR又唔係咩大光圈鏡, 除左背景壓縮感外, 純要淺景深的,
你搵支50 f/1.8全開光圈都好正. 同埋天氣差d, 70-300VR
又係唔洗用, 隨時又要靠閃光燈做主光源, 即係又要顧多樣野.

我建議拎支Standard Zoom + 35 f/1.8 + 小巧閃光燈(optional), 原因:
(1) 工作距離短, 進可攻, 退可守
(2) 35 f/1.8光圈夠大, 焦距短, 手震機會少, 兩個人同臺食下飯,
響餐廳都夠用.
(3) 下下長炮, 淺景深, 睇完輯相, 可能第日都唔記得去左邊度影,
個人覺得有番小小景好d..
(4) 唔拎閃光燈的, 最好買個for機頂燈用的柔光罩, 好洗好用...
嫌貴的, 去文具舖買牛油紙DIY又得 (不過快爛)

影o個時, 可以加少少EV影, 咁個tone會high key少少,
爆少少....正所謂一白遮三丑, d貼紙相機咁受女士歡迎, 無非
出到黎個效果又白又滑...個背景覺得太亂, 覺得自己handle
唔到的, 咪拎支35 f/1.8全開光圈玩大頭close up, 影下小飾物,
太陽眼鏡咁.....呢d睇多d人地的相就得.....

如果你過唔到自己o個關, 認為太hea的, 一係上網download一d
你覺得直得參考的example俾自己, 又或者俾個model跟相的pose
擺, 或者係想要咁ge feel.....起碼都叫有做過功課嘛....

最最後......影完一定要揀相同執相, sort相呢下好重要....交相俾你個
同學前, o個d失敗之作就唔好交勒.....
如果有幸搵到一set相的感覺差唔多的, 咪當一個個theme咁交
相俾佢囉.

所以當日影得唔太好一件事, 但你識揀咩相交俾佢的, 有機會隨時改
寫最終結果.

HU162 發表於 2011-4-11 17:05

樓主,你想點影法先?
寫真? 還是玩意境?
影半身,還是全身?

cy211 發表於 2011-4-11 17:48

其實真係估唔到呢度咁多師兄深藏不露 , 哈哈 :lol

其實我自己就諗住行全身+大頭+soft(背光果種)果個路線 ..
一般影人像果D方法我都應該唔得架啦 , 咩close up, 影(大)半身, blug左個散景 ..
反而想係將個主角融入背景咁樣 .. 幫補下器材限制 :Q:Q

地點 .. 其實自己就想香薰園 , 本身就想近近地元公既叫做大西北入面算多D野影 ..
但佢就叫我去(其實我係成件事上都好被動下-_-)南生圍 .. 心知不妙架啦 ,
但我覺得人地叫到又唔好意思叫佢去第度既 .. :L

反而想八多少少野 , 如果用IR影有冇咩特別技巧? :loveliness:
頁: [1] 2
查看完整版本: [認真] 如何用35.8影到輯好既人像相