mamk1222 發表於 2011-7-24 11:26

扶手電梯急剎停原因?

琴日14:25左右係旺角站,下層月台(直上2層)上大堂電梯突然急剎停.因為咩原因先會剎停?

superay 發表於 2011-7-24 14:22

除了係有人按停之外,我所知有以下的可能性
1. 部份位置的感應器感應到異物
例如疏齒板下方有感應器,感應到有異物就會停機
有時有垃圾撞了入去可能會引起停機

2. 機械問題令安全裝置啟動
例如監察到電梯速度過慢或過快,(外來因素例如超重,有異物,內部因素例如機械故障也好)

3. 供電問題(在鐵路範圍較少發生)
電壓不穩,自動停機

有時間請參考A16板內的討論,可了解更多

toyl 發表於 2011-7-24 19:39

回覆 #1 #2

我都見過一對知名品牌膠鞋踩正疏齒板足以令自動梯停機。

OTIS401 發表於 2011-7-24 19:55

原帖由 toyl 於 2011-7-24 19:39 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都見過一對知名品牌膠鞋踩正疏齒板足以令自動梯停機。

只係個sensor太敏感而已

admin57 發表於 2011-7-25 09:30

注意

因討論重點與扶手電梯有關,
故移往A16版面 (建築物機電裝置及設備)

admin57

hkaiw 發表於 2011-7-25 10:08

在置地廣場及 The One 均見過有人從扶手電梯走下來時,扶手電梯突然停下,這樣又是甚麼原因呢?

samky20192 發表於 2011-7-26 17:43

旁板、梯梳、豬咀咁夾到/並到異物,或任何因素導致其不能穩定地於正常速度運行,
都會觸動安全系統停梯,因為停止運作的機器總比運行中的機器安全,所以要緊握扶手。

kei_hk 發表於 2011-7-28 12:30

原帖由 hkaiw 於 2011-7-25 10:08 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
在置地廣場及 The One 均見過有人從扶手電梯走下來時,扶手電梯突然停下,這樣又是甚麼原因呢?

可能由行走期間行得快﹐令到腳著地(踏板)一刻受力大﹐令到成條自動梯出現輕微chok 的現象﹐部自動梯安全感應又較敏感﹐所以便停機。

刻象中﹐以前都發生過有小朋友玩跳級而受傷﹐由高度跳落較低的樓級﹐一樣出現停機。事後查出原因係跳下著地的一刻﹐機件感應到樓梯 chok ﹐令到行走速度唔平均﹐感應器判定為有異物「卡」住﹐所以停機。
頁: [1]
查看完整版本: 扶手電梯急剎停原因?