ATR83 發表於 2013-1-24 14:04

同係中國人,強國人真是蠻橫無理

臨近農曆新年,加上人民幣升值,強國人大批湧入香港掃年貨,佢地形容香港物價係內地貨既八折,振興香港經濟係好事
不過,除左水貨客,強國人實在太多,引致奶粉、不少日用品都供不應求,原來供香港居民購買的好多缺貨,想入鋪頭都好難
現時這現象擴散至其他地區,連旺角都係咁;雙非嬰兒、幼稚園/小學問題問題已經令港人好憤怒,隻狼得個講字

佢係有即時實施雙非嬰兒入院零配額制度,但想討論是: 強國人有自己偉大祖國的設施唔用/好少用,要落來香港強搶我們
本已有限的資源,確實很離譜同無道理,高永文都話,唔希望次次都要用行政,立法手段去解決以上難題,內地有關部門好似
「意見接受,態度照舊」做得好慢,同班強國人講道理係哂氣既,佢地覺得有錢就大哂,真係......要好好教育一下:L

我會認自己係「中國內的香港人」,都唔會認自己係中國人,彼此文化差異大到好多野都接受唔到囉

歡迎討論,不喜勿插:)

053h4 發表於 2013-1-24 17:51

paul2357paul 發表於 2013-1-25 14:37

原帖由 ATR83 於 2013-1-24 14:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
臨近農曆新年,加上人民幣升值,強國人大批湧入香港掃年貨,佢地形容香港物價係內地貨既八折,振興香港經濟係好事
不過,除左水貨客,強國人實在太多,引致奶粉、不少日用品都供不應求,原來供香港居民購買的好多缺貨,想入鋪頭都好難
現時這現象擴散至其他地區,連旺角都係咁;雙非嬰兒、幼稚園/小學問題問題已經令港人好憤怒,隻狼得個講字

佢係有即時實施雙非嬰兒入院零配額制度,但想討論是: 強國人有自己偉大祖國的設施唔用/好少用,要落來香港強搶我們
本已有限的資源,確實很離譜同無道理,高永文都話,唔希望次次都要用行政,立法手段去解決以上難題,內地有關部門好似
「意見接受,態度照舊」做得好慢,同班強國人講道理係哂氣既,佢地覺得有錢就大哂,真係......要好好教育一下:L

我會認自己係「中國內的香港人」,都唔會認自己係中國人,彼此文化差異大到好多野都接受唔到囉

歡迎討論,不喜勿插:)

內地當然無心解決自由行的問題。

因為事實上,中央政府就係看準香港放寬自由行來港限制的弱位,把舒緩「大陸黑心生產者充斥」這個大陸的深層社會問題的責任乘機推卸至香港的市場。:Q

大陸搞成現在的地步其實都是自食其果。因為過往大陸整個政權的發展方向過分著重economical而幾乎完全忽略了healthy和sustainable。

香港人在表達上其實都有責任。因為香港人似乎沒有向中央政府清楚反映「我們要healthy和sustainable的政權」這個訴求,只顧盲目屈強國人蠻橫無理,抵令中央政府反屈香港人抗拒中港文化融合。

其實整個死結基本上無法解決,除非香港能夠成功推翻大陸的政權(所以法輪功的行為其實有時候都有些道理:lol)。

blueblue 發表於 2013-1-28 08:27

其實為何要強說自己是中國人呢,香港在大清時代已屬英國管治,百多年後只是被沒有持有南京條約正本的共國強迫被吞併了。
你看美國人,他們英法移民的後代及非洲黑奴的後代,有沒有認自己是英國人,法國人與非洲人?

paul2357paul 發表於 2013-1-28 09:23

原帖由 blueblue 於 2013-1-28 08:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實為何要強說自己是中國人呢,香港在大清時代已屬英國管治,百多年後只是被沒有持有南京條約正本的共國強迫被吞併了。
你看美國人,他們英法移民的後代及非洲黑奴的後代,有沒有認自己是英國人,法國人與非洲人? ...

事實上「要香港人認同自己是中國人」其實只是中共既主意,令香港既政權缺乏自我,從而可以利用香港某些優點把大陸既某些惡搞既社會問題轉嫁至香港身上:Q。http://hk.news.yahoo.com/%E9%BB%83%E4%B9%8B%E9%8B%92-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%B0%B8%E9%81%A0%E5%8F%AA%E6%9C%89%E7%95%B6%E8%A7%80%E7%9C%BE%E7%9A%84%E4%BB%BD%E5%85%92-210939252.html似乎亦暗示了這點。

事實上中國亦是屬於暴發政權,只是恃著人多和某些運氣令某些人暴富,但令中國的社會產生很多後遺症,例如黑心生產者充斥,導致很多中國本土出產既食品變成了慢性毒藥,令自己國民最基本既生存都開始出現問題。

但黑心生產者充斥就如黑社會般極難根治,使中國無奈地要向香港打出意,看準香港對於良心產品方面做得好,於是乘機放寬大陸人來港既限制,令大陸人可以有更大機會存活。

sea1986 發表於 2013-1-31 10:51

樓主做埋要將自己同生蕃扯埋一齊講?:L

Howards368 發表於 2013-2-4 12:49

人地有米,又聲大,香港人可以點?唯有等CY正視問題:L

AVD1 發表於 2013-2-4 14:27

原帖由 Howards368 於 2013-2-4 12:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
人地有米,又聲大,香港人可以點?唯有等CY正視問題:L
CY 正視問題 ?
佢正視問題就唔該佢順應民意事先落台, 搵個更有能力 o既去坐佢個位啦 ~

CY 呢個人根本就係共產黨 o既扯線公仔,
叫佢去解決共產黨搞出黎 o既禍, 邊有可能 ......

AVD1 發表於 2013-2-4 14:29

原帖由 paul2357paul 於 2013-1-25 14:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

內地當然無心解決自由行的問題。

因為事實上,中央政府就係看準香港放寬自由行來港限制的弱位,把舒緩「大陸黑心生產者充斥」這個大陸的深層社會問題的責任乘機推卸至香港的市場。:Q

大陸搞成現在的地步其實都是自食 ...
某程度上共產黨而家都驚香港真係反左佢個中共政權,
香港人就咁拎住支港英旗佢可以講到話係港獨勢力就已經略知一二 ......

AVD1 發表於 2013-2-4 14:43

原帖由 053h4 於 2013-1-24 17:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
當年EPA 教, 香港欠缺天然資源, 唯一資源就係天然良港同人, 發展服務

即係"轉口", 同"輸出服務"

水貨就真係無得好講, 因為講真, 貨都係進口番來
而家事實係已經入多左好多
當然, 有D野就唔可以太過分

而我覺得咁, ...
根本就係有部份香港人, 為左錢出賣自己良心,
又或者有錢佬想做大陸生意而唔敢得失中共,
老實講句, 我真係好欣賞 Google, 呢個世界真係冇一間公司, 除左佢, 可以當面向中共 SAY NO,
你睇下香港個班有錢佬, 有邊個真係真心為香港, 向中共 SAY NO ?

我唔係話中共乜優點都冇,
但佢的的確確係影響哂成個香港,
佢後面原意我已經唔想知唔想理,
香港人一向都只係想安安定定, 而唔係好似難民咁起自己地方同班外地人搶資源,
呢個世界真係冇咩邊個地方好似香港咁荒謬, 竟然比班外地人搞到本土人乜都冇哂 :@
頁: [1] 2
查看完整版本: 同係中國人,強國人真是蠻橫無理