paul2357paul 發表於 2013-8-8 11:15

為何香港至今仍未出現營運巴士服務的社會企業?

會唔會運吉處覺得公共交通服務是最能夠賺取私利的範疇,所以運吉處暗中會有些魔鬼條款從而不容許社會企業插旗?

有時我會好覺如果有些打正旗號做社會企業的非專利巴士公司或是專線小巴公司能夠接辦一些勁蝕的巴士路線例如九巴的51、龍鼓灘出九龍的通霄巴士路線就會很好。:handshake

AVD1 發表於 2013-8-8 12:07

原帖由 paul2357paul 於 2013-8-8 11:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

會唔會運吉處覺得公共交通服務是最能夠賺取私利的範疇,所以運吉處暗中會有些魔鬼條款從而不容許社會企業插旗?

有時我會好覺如果有些打正旗號做社會企業的非專利巴士公司 ...
下, 就算社會企業都要搵得返個成本先有得做架 wor,
連成本都做唔到, 邊個咁得閒會同你去做呢 D 生意 ?

PS8851@182 發表於 2013-8-8 15:28

238X 發表於 2013-8-8 16:25

呢條問題明顯放得 B2 板啦

dongfeng 發表於 2013-8-9 09:27

回復 1# 的帖子

即使你中了六合彩頭奬,開了公司營運你所說的路線,一車走天涯也會一舖清袋。

avianwind 發表於 2013-8-9 11:36

原帖由 paul2357paul 於 2013-8-8 11:15 發表
有時我會好覺如果有些打正旗號做社會企業的非專利巴士公司或是專線小巴公司能夠接辦一些勁蝕的巴士路線例如九巴的51、龍鼓灘出九龍的通霄巴士路線就會很好。

其實應該要好似巴或者豬籠車
政府容許該區鄉議會或區議會自負盈虧偏遠地區的路線(或用該資金委託任何公司營辦)
這樣亦較能確保服務更能符合該區的需要

總好過政府送筆錢給區議會來建造基因改做過的鵝雕塑、日曬雨淋的岩石或者金魚雕塑等所謂地標
http://bit.ly/YejIWL

da54 發表於 2013-8-10 12:05

邊個話無營運巴士的社會企業?

以社會企業形式開辦的易達旅運有限公司就正正經營緊「易達巴士」....

kay 發表於 2013-8-10 13:49

如果要好似新城九呢D公司黎做樣辦黎搞社企
但手頭上拎住D無錢賺既線,唔會有無人會肯比funding:lol
頁: [1]
查看完整版本: 為何香港至今仍未出現營運巴士服務的社會企業?