hkth 發表於 2013-8-23 17:23

上水天平邨法團要求機電署協助追討8部升降機維修費用

香港電台報導:
天 平 邨6 升 降 機 停 用   法 團 指 舊 承 辦 商 應 負 責

--請問是那個升降機品牌? 原承辦商及現時承辦商是誰?

OTIS401 發表於 2013-8-23 17:45

印象中是四格藍

yinsss 發表於 2013-8-23 20:18

燈塔公司保養

tsoikc 發表於 2013-8-23 20:47

宜家換左好立克公司保養. 不過估唔到呢單野新聞會賣......
無記錯新公司好似係8月1日接手 (<--呢個有待查証)

Alex_Tsang 發表於 2013-8-24 01:17

新公司係八月一日接手, 現屆法團想剷除燈塔公司好耐, 難得合約到期有機會轉公司, 緊係轉啦. 一來想剷走燈塔, 二來現屆法團要同前屆法團所簽落的公司一刀兩斷.

話說某一天, 新公司一炮過停左八部機, 成件事好多故仔的, 不便多講, 自己去搵下料啦.

hkaiw 發表於 2013-8-24 10:43

這間燈塔公司真不知道是否喜歡把升降機改頭換面,正如長安邨由2004年接手了差不多十年,兩、三年前就把全邨的Sabiem及Fujitec升降機的摩打、按掣等更換。

OTIS401 發表於 2013-8-24 14:46

http://news.sina.com.hk/news/20130824/-2-3049654/1.html

唔出事真係算偷笑:L

hkth 發表於 2013-8-24 15:10

這間"燈塔公司"的維修這麼馬虎, 這樣下去或許會步信科後塵了. :L

tsoikc 發表於 2013-8-24 18:38

原帖由 Alex_Tsang 於 2013-8-24 01:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
新公司係八月一日接手, 現屆法團想剷除燈塔公司好耐, 難得合約到期有機會轉公司, 緊係轉啦. 一來想剷走燈塔, 二來現屆法團要同前屆法團所簽落的公司一刀兩斷.

話說某一天, 新公司一炮過停左八部機, 成件事好多故仔 ...

我自己知道你想講邊D故仔, 只能夠講燈塔公司如果聽聽話話件事唔會搞到禁大.....
頁: [1]
查看完整版本: 上水天平邨法團要求機電署協助追討8部升降機維修費用