dennisenviro500 發表於 2014-10-18 22:47

勁/虧E500包括E50DMMC 不限公司

勁 5502,5504,5506,5510,5516,5520,4004,4012,4032,
虧 5503,5505,5525,4017

勁 LF9718,LG261,LM2030, SF3614
虧 LN342

勁 8102,8124,8165,8336,8372
虧 9137,9148

s3v12 發表於 2014-10-19 12:14

城巴
勁:8123,8145,8159,8170,8180,8188,8203,8208,8233,8305,8345,9104,9108
虧:8128,8129,8132,8322,9101,9106,9107

新巴
勁:5568,5580

JJ6021@296M 發表於 2014-10-19 12:27

勁: 4000、4013、5508、5509、5511、5512、5530、5531、5562、5563、8110、8127、8340、9102、9104、9105

虧: 4017、5500、5505、8128 (公認極品 ;P ) 、8296(之前坐8X俾果個丹咩拿碌到個位數上柴斜)、8322、8348

ATR298 發表於 2014-10-19 18:31

新:5568,5570,4019,5553,5578,5570

s3v12 發表於 2014-10-20 13:09

原帖由 JJ6021@296M 於 2014-10-19 12:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
勁: 4000、4013、5508、5509、5511、5512、5530、5531、5562、5563、8110、8127、8340、9102、9104、9105

虧: 4017、5500、5505、8128 (公認極品 ;P ) 、8296(之前坐8X俾果個丹咩拿碌到個位數上柴斜)、8322、8348 ...

丹x拿wor,想快都難啦:L
8128之前有次搭中@85A,差d起唔到步:lol

ne2059 發表於 2014-10-23 17:37

九巴
勁 KZ916 :victory: :victory:

s3v12 發表於 2014-11-7 07:33

齋講勁虧好似差d野
先講炮台山道8128-8319
我最初搭果陣,可能批車比較新,大部分都幾快
頂閘計,架架都快快手衝到一波直結高轉
有d到差唔多就上二波直結,順手即刻落二波油壓
個別靚車加速加到差唔多就上二波直結均速大約25km/h上到頂
而家二波執到好似8110-8127,好慢
8110-8127通常比較慢,因為波箱程式問題
一波直結唔會太高轉,唔識拖住二波油壓加速
如果落二波油壓之後收一收油落一波油壓再踩到盡會比較好d
E500 MMC
8320-8360
呢批車應該因為車身輕同大尾牙,快過之前兩批車
頂閘唔熄冷氣大部分都可以二波直結高轉上
高載
應該用細尾牙
好似比較慢,但快過而家8110-8319
9100-9109