hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 948X星期一至五疑似增加暗盤加班車
開啟左側

[服務調整] 948X星期一至五疑似增加暗盤加班車

WR309 發表於 2024-4-23 08:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據隧巴948服務關注組及網友報,948X自上星期起開始,九巴加插7:55暗盤加班車,新開車時間變了如下:

7:30城,7:40九,7:50城,7:55九e,8:00九,8:10城

deal5354 發表於 2024-4-23 11:02 | 顯示全部樓層
加一班都係好事, 948X就算係長宏長亨只係半滿, 去到青康路一樣爆哂!
不過尾班948X走左之後, 長宏長亨要等成25分鐘後先有948
(平日頭班948 係長安08:30先開, 5分鐘後先上到長宏!
AtrHenu 發表於 2024-4-23 13:41 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-4-23 11:02
加一班都係好事, 948X就算係長宏長亨只係半滿, 去到青康路一樣爆哂!
不過尾班948X走左之後, 長宏 ...

最好948平日朝早6:30-7:30呢段期間加開948經長宏班次之後7:30-8:30先分返開A,P,X服務而B仔就改爲攝多一班P仔,這樣長亨唔駛搞到六點無車過海被迫到下落去長康坐948A或者248M轉鐵見.

ATE7025 發表於 2024-4-23 22:37 | 顯示全部樓層

唔另開新post

948 九巴方面即日開始亦再加咗班,星期一至五晚上增設 22:10 天后開出加班車

晚上時段最新班次如下:
21:20 (CTB)、21:30 e (KMB)、21:40 (KMB)、21:50 e (CTB)、22:00 (CTB)、22:10 e (KMB)、22:20 (KMB)

另外平日下繁天后開早前亦已經恢復 17:07 加班車,最近亦已經增設18:21 加班車班次

整體 16:40-19:20 實際共開出 23 班,比表定多出 9 班
AtrHenu 發表於 2024-4-23 22:58 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2024-4-23 22:37
唔另開新post

948 九巴方面即日開始亦再加咗班,星期一至五晚上增設 22:10 天后開出加班車

據聞呢D加班車係948字軌取消柯打102,112,118或者由該3線抽車出嚟先做到呢D加班車,不過近期948換多咗3ATENU做掛牌車使到唔夠載情況得以改善.(不過代價部分線出少咗12.8米)
GZ4031 發表於 2024-4-24 00:11 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2024-4-23 22:58
據聞呢D加班車係948字軌取消柯打102,112,118或者由該3線抽車出嚟先做到呢D加班車,不過近期948換多咗3ATEN ...

102 112 118
好大膽而得罪咁講句, 沙中通左之後, 948 賺錢力應該有機會勝過呢3條線, 只係輸因為得單向客流要私牌走人
論行車, 948 正路75-80 分咩都番到, 樓上呢三條有邊條下繁唔洗呢個數? 112 可能唔洗既, 但102 118 真係80+都不足為奇
論價位, 948 每位收貴緊7-8 蚊, 一架110人既巴士都差成八舊幾水
運作黎講, 呢三條線拖卡搞到前爆後空既機會, 實高過948, 都係影響緊營收
加上紅隧線主流黎講少左客 (除左118), 就更加解釋到點解做948 隨時開心過做呢三條1字頭

反正要塞既, 港島咩位都塞到架啦, 102 維園景隆街又係塞, 112 CWB 同橋底調頭都係, 118 灣北入紅隧
948 塞既亦不外乎灣仔同中上環
但過左海948就係神仙, 基本上西隧後既行程係完全可控, 青衣既站位配埋燈算係咁多新市鎮最唔辣最友善
淨低果3條塞完港島係要繼續塞九龍既

AtrHenu 發表於 2024-4-24 08:59 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-4-24 00:11
102 112 118
好大膽而得罪咁講句, 沙中通左之後, 948 賺錢力應該有機會勝過呢3條線, 只係輸因為得單向客 ...

如果運吉有心同新巴一齊將948變成930個服務時間咪兩巴不會狂蝕私費啦.(話唔埋仲可以做埋貨櫃碼頭住港島個堆工人客)
 樓主| WR309 發表於 2024-4-24 09:11 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2024-4-23 13:41
最好948平日朝早6:30-7:30呢段期間加開948經長宏班次之後7:30-8:30先分返開A,P,X服務而B仔就改爲攝多一班 ...

其實948正車清晨加多四班0540, 0555, 0610, 0625都有得做
試咗呢四班再考慮點樣執啲時段

現時0640及0643班次都係頂閘上路, 星期六0640班次係最少坐滿
hihiman 發表於 2024-4-24 09:24 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-4-24 00:11
102 112 118
好大膽而得罪咁講句, 沙中通左之後, 948 賺錢力應該有機會勝過呢3條線, 只係輸因為得單向客 ...

其實由青衣私出去, 都只係25 分鐘左右, 都比做102,112,118 賺得多ge

再唔係的, d L廠車調做290+948 呢個組合, 私出天后/將軍澳做290/948
反正290系呢條私牌路線接近逆車流, 包保唔塞車,
部車打完948仗, 入去做290 又係爆的, 接近將部車的繁時營運時間拉長至11-12點
GG8766 發表於 2024-4-24 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-4-23 22:58
據聞呢D加班車係948字軌取消柯打102,112,118或者由該3線抽車出嚟先做到呢D加班車,不過近期948換多咗3ATEN ...

夜晚嗰兩班 948 加班係 41A 編定班次換來的