hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 減班後的九巴96線
開啟左側

[其他] 減班後的九巴96線

mak5052 發表於 2024-5-7 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2024-5-5 14:27
將軍澳堆線好多20起跳,變左轉乘真係好彩就快,唔係落觀塘坐74X 或者保鐵係最實際,96 其實平,不過去唔到 ...

或許拉直 96 行法,不再入廣福球場、大埔舊墟?
96 運頭塘之後左轉入大埔墟,寶鄉橋過林村河,一田站方向對調,然後停新興花園返汀角路及工業村
JX9097 發表於 2024-5-7 12:57 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2024-5-7 08:03
雖然個原因係咁,但九巴咪「自食其果」。
老實講,就算當初96支標比左城巴,九巴自己唔識應對咩?
皇后山 ...

應對某程度上只係防止更大嘅損失
最「理想」一定係條線落番入自己手

而且以九巴嘅規模
開幾班車蝕錢都係有限數
但對於乘客嚟講就未必係最好結果

不過話說回頭
九巴唔應該喺現有96嘅框架下延長服務時間
因為假日客同返工客嘅心態好唔同
返工客一程過行十分八分鐘路都冇問題
但假日客唔識,覺得唔好行就直頭唔坐
(96喺大埔段行法真係好「創新」)
結果用番最「保守」嘅方法(aka保鐵)就算
JX9097 發表於 2024-5-7 13:01 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2024-5-7 12:17
或許拉直 96 行法,不再入廣福球場、大埔舊墟?
96 運頭塘之後左轉入大埔墟,寶鄉橋過林村河,一田站方向 ...

其實要改線要過兩關

一係九巴想改
依家96收費咁低,改到同74D/ X同路
某程度上係倒緊自己米
同埋九巴可能都想keep住大老山嘅盲點(如運頭塘)
所以九巴未必有太大誘因去執

二係運吉要批

傳言冇錯的話,運吉基本上已經封死咗「金蟬脫殼」呢條路
改路就睇下運吉鬆唔鬆手,但最少都要守一排先得
3bx 發表於 2024-5-7 13:37 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-5-7 13:01
其實要改線要過兩關

一係九巴想改

運吉俾大眾感覺係對九巴手緊而城巴鬆手,早佢一年開城巴78X/79X都改路幾次,又開支散葉,九巴96行走路綫就完全無改動過。
 樓主| tx96 發表於 2024-5-9 14:16 | 顯示全部樓層

5/5 18:04大埔超級城-19:02景林邨,客量約卅十至四十人左右,車程約58分鐘。呢班車是尾二班次,大埔超級城上車時下層較多人,上層較少人。白石角至科學園也有約5-8人上車,大老山隧道轉乘站約3-4人,偉業街就約6-7人(家庭)上車。

大埔超級城上車

大埔超級城上車

大埔超級城上層客量

大埔超級城上層客量

大老山公路上層客量

大老山公路上層客量

景林邨

景林邨
helloabc 發表於 2024-5-16 22:43 | 顯示全部樓層
西貢區議會倡議96拉去蓮塘口岸 會否為九巴帶來一次大改走線提速加價兼加時段加密班次嘅機會?如是者應否重新招標以示公允?

https://www.districtcouncils.gov ... TTC_2024_037_TC.pdf
JX9097 發表於 2024-5-16 23:34 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2024-5-16 22:43
西貢區議會倡議96拉去蓮塘口岸 會否為九巴帶來一次大改走線提速加價兼加時段加密班次嘅機會?如是者應否重 ...

唔可能拉到咁遠啦
96依家只係到大埔
而總站喺工業邨
唔通入完工業邨出番吐露港再北上去蓮塘咩
就算真係癲到咁,啲客都唔會坐啦

至於「過橋抽板」都好難
一嚟變做口岸線,收費標準完全唔同
同埋若果係入大埔飛白石角去蓮塘,城巴一定用B8反對
若果係飛大埔入白石角去蓮塘,客源又一定唔夠
若果飛哂大埔同白石角,咁同96基本上零關係
iseen 發表於 2024-5-17 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-5-16 15:34
唔可能拉到咁遠啦
96依家只係到大埔
而總站喺工業邨

假日飛起工業村入蓮塘係有得拗,始終b8 冇做超級城門口,再加工業村假日太少人番
cky 發表於 2024-5-17 02:59 來自手機 | 顯示全部樓層
helloabc 發表於 2024-5-16 22:43
西貢區議會倡議96拉去蓮塘口岸 會否為九巴帶來一次大改走線提速加價兼加時段加密班次嘅機會?如是者應否重 ...

呢班友聽完笑下就算數啦
violet 發表於 2024-5-17 06:42 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-5-16 23:34
唔可能拉到咁遠啦
96依家只係到大埔
而總站喺工業邨
一嚟變做口岸線,收費標準完全唔同
其實可以係好似79K同埋經T1嘅E車咁