hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 減班後的九巴96線
開啟左側

[其他] 減班後的九巴96線

Ricky403 發表於 2024-5-3 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2024-5-3 14:51
你都識講廉價,九巴做大佢做乜?

齋靠白石角來往將軍澳,假日應該一個鐘一班都畀多咗佢🤭
大埔基本上對家開79之後就腹背受敵,無得搞
JX9097 發表於 2024-5-3 18:08 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-5-3 15:40
特工聲稱九巴想開條唔經白石角,同埋兩邊走線有調整(冇記錯嘅話)嘅 96X,不過價錢就去返正常水平,結果 ...

大埔段應該係入番廣福道然後跟一般路線咁入大埔中心

依家呢個走線對街客而言根本同冇係冇分別
結果都係繼續塞爆74X
GK3258 發表於 2024-5-3 18:09 | 顯示全部樓層
基本上30分鐘或以上一班嘅車,都一定係睇ETA先會考慮下等,否則一般唔會放入考慮list
上面有講,走線又bug,價錢低又累死九公,而且玩到TD依家唔比賤價入標,部份新區硬食貴到飛起嘅屎水,對乘客根本得不償失。
好心唔好乜都招標,次次都搞到亂七八糟
橫看香港巴膠
ccchhhuuunnn 發表於 2024-5-3 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-5-3 13:42
96個問題係佢入白石角,但係又完全放棄晒大埔客倉:大埔嘅客倉主要係大埔中心同廣福邨廣福道,而家條線係好 ...

大埔特登避開74X沿路客倉
不過招標線無可避免,一日未開標都話搶原有舊公司客
但做客倉又話兩條線區內重疊爭客
究竟客倉用兩條線一齊做好
定係
新線獨市位發掘新客同時改善以往冇74X直達嘅個別大埔地區嘅交通好
都有排拗
如果唔係收得平
74X/96兩線連埋90/97/其他大老山轉乘可以補足所有弱點,增加覆蓋範圍
ccicoltd 發表於 2024-5-3 18:52 | 顯示全部樓層
96 平日可靠科學園打爆,假日則純粹遊車河線,和白石角 - 大埔流水。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
violet 發表於 2024-5-3 19:08 | 顯示全部樓層
tx96 發表於 2024-5-3 14:04
798到沙田站駁鐵較快, 96駁鐵要到大埔墟站先可轉乘較耐;
96兜入白石角方便科學園一帶公司及居民,但導致去 ...

而且寶琳、坑口搭798明顯快過96上觀繞
tonylau 發表於 2024-5-3 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

好明顯96將軍澳嘅主要客源來自將南,798就通殺,如果同一時間喺銀澳路/煜明苑開出,基本上都差不多時間到大老山
Fuk19805 發表於 2024-5-3 19:45 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-5-3 18:20
大埔特登避開74X沿路客倉
不過招標線無可避免,一日未開標都話搶原有舊公司客
但做客倉又話兩條線區內重疊 ...

講真其實唔會發掘到幾多新客倉

汀角路嗰邊唔係工業村繁忙時間其實係得小貓一兩隻,出到去大埔舊墟與其等班45分鐘嘅車不如行去大中搭其他巴士,又或者行去太和火車站,跟住去到大中一田已經係大埔最多人上車個站,之後南運路冇乜居民又係遊街,最後運頭塘又係大大條鐵喺隔離,死路一條,到白石角又係冇乜人坐,純粹入去陪等燈,成件事其實有啲雞肋,可以話係74A 2.0,洗濕咗個頭基本上冇得返轉頭,大埔-將軍澳、白石角-九龍東,呢2 part已經搞到條線焗住繼續做

反而我一直覺得與其成日大埔中心大埔墟、富亨富蝶、白石角 三派成日互相嘈,不如有啲大線拆吓佢哋,3條富經新興直出入白石角,另外拆條大中大埔墟嘅線,反正富蝶咁多居民都始終有需求,富亨又成日嫌大埔兜足半個鐘,廣福又嫌富亨車出到富亨冇位上車,不如順便疊埋富善一齊出白石角,反正入白石角點都快過兜晒全大埔,對全大埔都有利。個人覺得可以74X或者96開條分支,再加271B/272X,用2條全日線咁樣行,一次過搞掂晒富蝶概念股同白石角黑洞兩個問題
IG: mhlam307_photospam
3ASV174 發表於 2024-5-3 20:14 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2024-5-3 18:09
基本上30分鐘或以上一班嘅車,都一定係睇ETA先會考慮下等,否則一般唔會放入考慮list
上面有講,走線又bug ...

唔俾賤價入唔等於要開貴價,而且低價又唔等於會中標
睇唔到 TD 有需要禁

而且 96 個 case 唔係低價唔肯加班
而係加咗但生意淡薄
其實佢行車時間唔差,但需求真係低都無辦法
如要討論,請先自貼差餉單一次
12Lane 發表於 2024-5-3 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-5-3 15:05
日後TD必須阻止巴士公司以平價入標,然後冷待服務的情況。

唔揀個平嘅唔通揀個貴嘅?
假日,唔好搞埋入白石角呢啲狗屎野,或者識入埋大尾督之類收貴一倍我都信有人搭。但父子騎驢,到時就又有人出黎話點解有十蚊唔揀要揀部廿蚊架啦。
當初個個拍爛手掌,招標好呀有平車坐,一搞半全日就露晒底。唔龜縮番去做平日番放工算係咁。