hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴考慮為嵐山居民提供全日巴士服務
開啟左側

[小道消息] 九巴考慮為嵐山居民提供全日巴士服務

andy1010 發表於 2017-12-17 01:50 | 顯示全部樓層

開全日74E好過啦
ADS@81K 發表於 2017-12-17 01:50 | 顯示全部樓層
呢幾年好景 老九年年有大錢賺
趁而家好景係對外交通無咁方便既地方插多幾枝旗
贏到市民掌聲做好埋個branding
後年開始沙中線開始通車
叫做無咁傷
其實老九個營運方針係幾聰明

不過做還做
又會揀中274P黎玩咁有趣?
兩邊都係住宅區
唯一有肉食就係工業村同科學園
仲要繁時限定
而兩邊鐵路接駁都做得唔差
除左假日K巴無優惠唔抵玩
其他時段邊有肉食?

論鳳園
大埔區內走線兜到無倫
根本無吸引力
對中途站白石角
人地要既係條合理班次市區線
而唔係一海之隔既馬鞍山線
對大埔馬鞍山
本身要快一程過有小巴
要平有K車轉火車
使揀274P?
除非九巴想274P做條流水線加好多雙向分段
否則274P全日係無意思
3ASV174 發表於 2017-12-17 02:07 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-12-17 01:50
呢幾年好景 老九年年有大錢賺
趁而家好景係對外交通無咁方便既地方插多幾枝旗
贏到市民掌聲做好埋個brandin ...

九巴搵長途線做短途客收天價已經係常態,
佢只係串起嵐山同大埔區,然後又將白石角同大埔馬鞍山連起咁解,咁工人姐姐去買餸都唔一定去沙田市中心買既……

白石角仲會繼續有住宅落成,仲要係新地既,
九巴一定會做,蝕錢大不了咪加價,都加左咁多次啦。
將來白石角出市區,除左 74D,可能用 271B 做大都唔定。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ADS@81K 發表於 2017-12-17 02:42 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-12-17 02:07
九巴搵長途線做短途客收天價已經係常態,
佢只係串起嵐山同大埔區,然後又將白石角同大埔馬鞍山連起咁解 ...

九巴堆屎忽數真係......
同對面海間公司有異曲同工之妙

不過講開271B同74D
自從白石角一帶開始有發展
就多左呢一堆古古怪怪既路線
為左收到足拉到條線遠遠
但係又係做翻一堆搭到中途就落車既客為主

既然都度左條屎忽數
倒不如就靠汀角路一帶人口升執一執
74E同74D要搞一搞重組
271B都有改動條件

大窩西條74D唔開都開左
抽走都唔係件容易既事
我就覺得將74D拉翻出全程吐公
大埔改為做富亨富善然後直出當係益下街坊
反正果邊成日嘈對外交通麻麻
塞過去交下數先
富亨附近仲有新房屋發展計劃
客量仲有得升
然後74E全日 上繁後入白石角
不過74D/74E班次點分配我覺得仲有討論空間

271B就做兩繁雙向拉入教大先
鳳園後出白石角
長遠可以跟74E咁拉入大美督再逐步延時加班

大埔市點都唔願兜白石角
長遠黎講將鄉郊對外路線同大埔市對外路線分開處理更好
0q9w8e 發表於 2017-12-17 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層
其實75X大埔方向早繁抽幾班幾科學園都諗得過
currypig 發表於 2017-12-17 07:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-16 23:55
如果274P全日嘅話,除左插旗嵐山,仲會係白石角唯一較為頻密嘅全日對外路線(睇怕都唔會好似74D咁開60一班掛 ...

你預繁忙20,非繁30 好了...
除非佢出單層,就可能會密返少少
kitarolo 發表於 2017-12-17 07:44 | 顯示全部樓層

睇標題以為九巴將
72A/73/74K繞經或
拉去嵐山就算……

認同74D係怪物
一係就74C走線全日
及設立回程(可先試非繁
半小時一班,下繁可再議)
74D頭班車已過上班時段
所以現刻最有條件做全日
似得274P,如維持現時$7.9
即使做科學園往返馬鞍山或
大埔嘅短途,都勉強接受啦。
currypig 發表於 2017-12-17 08:10 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-12-17 07:44
睇標題以為九巴將
72A/73/74K繞經或
拉去嵐山就算……

雖則怪怪地,但其實多年來大埔/沙田兩區區議會
不曾多翻要求 274P 全日服務,係九巴成日嫌唔夠客,
實行不成。見人家 26 做到風生水起,繁時 5 分鐘一班做到唔夠載
非繁平均3-8 人不等,但通常入到大埔,都會執返幾個入教院既中途客
其實都維到皮,如果今次九巴又轉唔成,唔好怪人
tszhinchan3 發表於 2017-12-17 09:43 | 顯示全部樓層
全日就麻煩出左烏溪沙之後轉上錦英路。
 樓主| FBI2 發表於 2017-12-17 09:53 | 顯示全部樓層

嵐山最需要轉全日既線係74E,因為佢仲汀角路沿線班客,一小時一班絕對夠客做.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工