hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 98A特別班, 98C, 214P, 296C 重組建議
返回列表 發新帖
開啟左側

98A特別班, 98C, 214P, 296C 重組建議

expertuser2004 發表於 2019-1-3 20:22 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2018-12-31 15:07
如果214P只跟RDP建議到安達,一來非繁會令214P/214是旦一樣唔夠客,二來又要再從其他區抽車淨做安達臣, ...

214P 跟 214 寶達特車就可以, 正線直接可提速, 可計續服務安達臣, 但寶達總站沒位擺, 反建議提供不密班次短線
長線只停黃大仙轉車站一个站直接往來安達臣 > 彩虹 > 石硤尾/深水埗, 主線全日 30min 一班各停慢車
未必要加車同抽車做又不經官塘道, 好易過到運吉, 至於石硤尾出定大埔道出可地區再針

原因龍翔道已有其他路線可通安達臣(最近全日 290X, 290/290A 也可到達電梯塔, 另加原有 214 線)

同埋依家 98C 新車加速性能好左, 由熱狗時代的欽州街至秀暉樓站的車程 50 分鐘, 縮減到依家大約 35-45分鐘
跟 214 線相差無幾, 所以一定高速密班次佔優

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| ViviTse 發表於 2019-1-6 02:30 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-1-3 20:22
214P 跟 214 寶達特車就可以, 正線直接可提速, 可計續服務安達臣, 但寶達總站沒位擺, 反建議提供不密班次 ...

但問題係214依家非繁都頂閘,冇理由仲要抽車分「特快、各停」(而「特快」仲要唔落油塘/藍田.......)
如果加車而行,雙達止步而唔落油塘,肯定會惹黎強烈反對
(依家已經持續有聲音話,安達臣太多客,搞到藍油客回程上唔到)

但如果開條214P拉去康盛/翠林,做新線/特快線,
到時係安達臣ge客自己用對腳投214P,而唔上214,
到時214可以理所當然減班/抽車行214P,
而藍油客可以更易上車

缺點係:214P一定要加足車,如果唔係連舊98C客都會上唔到
而214P行安達臣+飛旺角,唔見得慢過現時98C,不過前提都係果句,要加足&開足車
 樓主| ViviTse 發表於 2019-1-6 02:32 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2019-1-3 03:22
如果214P行大埔道仲要全日,咁仲洗要214黎做咩?
藍田/油塘/石硤尾唔嘈都奇啦
...

214做「各停」,214P做「特快」,去唔同目的地用,
而油藍可以更易上到214。

而214P可以解讀為「214,減石硤尾,同落油藍,改入將軍澳」或者「98C,減旺角,加安達臣,加雙彩」
expertuser2004 發表於 2019-1-6 12:47 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-1-6 02:30
但問題係214依家非繁都頂閘,冇理由仲要抽車分「特快、各停」(而「特快」仲要唔落油塘/藍田.......)
如果 ...

所以就話唔好再諗拎 98C 開刀, 再加上依家 214 不是同 98C 並行長沙灣道, 間接相當擾民

一來無辦法互搶安達臣客, 二來刪 98C 轉 214P 入 TKO 只是把客源搬過去另一條線, 但 214 又不加車怎可能一條做得晒呢, 樓主沒忽略美孚站?

最後秀暉樓同寶達選擇性沒車去太子/長沙灣道, 去美孚仲要全日沒車?! 預見 98C 全線必定有反對聲音
以我所知放工時間 214 頂閘飛石硤尾經常會有, 214/98C/296C 是但一條比人BAN 上不到 RPP, 呢個重組注定失敗收場

214P(X) 特快是全部到油塘(減少量班), 只有 214 各停不去藍田油塘雙達止步, 如掉轉慢車要入埋康翠寶坑, 加車必然錯不了
(估計一拆四 + 延長, 起碼最少加 10 台車) = 214, 214P, 93C, 295

小提示:

214 = 20部車
98C = 16部車

新建議各停同特快同時做到安達臣客, 佢地上不上特快我無法控制, 起碼班次不會減少, 不存在油藍客上不到車的問題
如二條 214(214P) 都留低, 不如要求九巴改多些單位數字班次
依家假期全日15 班班都企人, 仲不夠料加班?

樓主| ViviTse 發表於 2019-1-6 15:58 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-1-6 12:47
所以就話唔好再諗拎 98C 開刀, 再加上依家 214 不是同 98C 並行長沙灣道, 間接相當擾民

一來無辦法互搶 ...
214/98C/296C 是但一條比人BAN 上不到 RPP, 呢個重組注定失敗收場

啱ge,我係考慮漏咗呢樣.........

咁睇黎方案可以分兩階段:

第一階段:拆295(康城-長沙灣,經觀塘道或觀塘繞道)* & 93C(寶林-長沙灣,經康盛花園&觀塘繞道)
* 我prefer 295行觀塘道,可以順便解決埋「98A行山路太兜,山下出觀塘半個鐘都搞唔掂」個問題,
但如果觀塘道車太多,咁行觀繞都一樣可以。如果295行觀塘道,則保留98S;行觀繞,則取消98S。
-- 第一階段ge變更,大致冇咩持分者會有明顯損失,所以相信九巴有心,必定唔難過。

第二階段:先再考慮同214重組 (98C/295只往旺角? 而214P往長沙灣?)
-- 第二階段涉及受眾較多,可作諮詢再決定

214P(X) 特快是全部到油塘(減少量班), 只有 214 各停不去藍田油塘雙達止步

呢樣反而難d實行啦,將荃線當初開果時話要兩條線(290同290A)都不知嘈咗幾耐,
當日厚德邨已經坐爆/梁潔華已經頂閘,最後一條都唔肯行隧道,
213D拆213A都搞咗成年...............
如果214食得晒d客,又獨市必定坐214的話,九巴點會無啦啦搞條214P出黎畀埋油藍呢~
仲難過214P做埋將軍澳wo

214P_world 發表於 2019-1-8 03:30 | 顯示全部樓層
其實首要係吸左班客番來,先重組........
例如98S現時兜到2046都仲喺寶林,
對康城來講,唔非寶林,全日與否都係冇意義。

咁不如先將98S全日+飛寶林,再諗停唔停觀塘/合併開214P啦
 樓主| ViviTse 發表於 2019-1-9 01:22 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2019-1-8 03:30
其實首要係吸左班客番來,先重組........
例如98S現時兜到2046都仲喺寶林,
對康城來講,唔非寶林,全日與 ...

啱ge,只不過係如果跟現時98S收費,肯定客量唔會高得去邊.........
康城出清半搭796C好過啦........ $7.9 VS $10.5 差天共地
而坑口就繼續搭地鐵/296C
expertuser2004 發表於 2019-1-9 14:09 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-1-6 15:58
啱ge,我係考慮漏咗呢樣.........

咁睇黎方案可以分兩階段:

將荃線經將隧不順路, 就是太快客源太少, 最近全日的290X 一樣不經隧道, 最重點是不順路, 有不少塞車熱點, peakhour 停太多站速度又有隱憂, 換句話最多只有單繁/雙繁服務, 三條線都要上山吸客, 簡直是刮左九巴一大把, 去看看.
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1108469-1-1.html

行隧道的98S 是無助 98C/214 做山上分流, 安達臣區一直有聲音要求有全日官塘車, 214P 也可作落官塘牛頭角-郵輪碼頭替代方案, 同時一線多用, 可取代6P, 5R 及分流 93K, 98A 客源, 與其要比$10.5 搭仲慢過$7.9 的車, 根本寶達/興田/秀茂坪是不會有新長途客出到黎.

樓主| ViviTse 發表於 2019-1-10 01:34 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-1-9 14:09
將荃線經將隧不順路, 就是太快客源太少, 最近全日的290X 一樣不經隧道, 最重點是不順路, 有不少塞車熱點, ...

若分兩階段重組,咁首階段拆98C/98S ge目標會係減少98C超負荷,(98C/98S同時服務康城、大小赤沙、坑口、寶林、翠林、康盛、馬游塘、寶達、秀茂坪多區),分拆後可以減少過於迂迴之情況,亦確保尾站乘客能登車,而非為安達臣一帶作重組之用。
而如果第二階段重組後214P決定改上安秀道的話,咁安達明顯會快咗,不過呢個已經同98C(93C)無關,所以果個問題應該唔存在
expertuser2004 發表於 2019-1-11 21:38 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-1-10 01:34
若分兩階段重組,咁首階段拆98C/98S ge目標會係減少98C超負荷,(98C/98S同時服務康城、大小赤沙、坑口、 ...

先禮後兵

98C/98S 好似有師兄話過縮去寶琳只慳到一部車, 只用 98C 資源做埋 98S 特快是沒可能成功重組, 98S 欠十五部車
個人直覺 98S 若飛埋寶琳, 九巴必定不減票價(呢二條縮寶林/不去美孚, 已不夠最高里數上限)
214P 預左安達臣(安秀道) 有份用

再者 295 車程本程不短, 用車量大, 經官塘道是慢, 大幅增加官塘道流量下必定過不到運吉
所以只剩 93C 有機會, 由於沒站表未能置評, 再仔細重新看一次 #1 建議, 發現 214P 有全新玩法.
期待樓主會再有新 SUGGESTION 出.

我自己都整左個 PLAN 出黎, 有時間再放上黎, 分二部份