hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度屯門區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度屯門區巴士路綫計劃

2076 發表於 2019-1-30 01:50 | 顯示全部樓層

盡責的屯門區議員應該要反對52X往屯門方向入屯轉,增加不必要的行車時間,屯門區居民亦無得益
反建議53入,反正53本質上係流水線
抗議962B重組
還我962全日服務
JC8385 發表於 2019-1-30 02:09 | 顯示全部樓層
如果城仔投到九龍站條線
63X就真係末日降臨啦
HS1588 發表於 2019-1-30 02:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-30 01:21
怡和街邊有咁多人上到大半滿?

重有,你口中的半死,原來係非繁12分鐘一班班坐執客執到坐滿要企人。

如果 962 系無比九巴搶客既話, 班次根本可以再密少少
你要執著係半死呢個字眼都無用
事實就係青公同富健一帶, 有唔少客係流失去屯轉轉九巴
同埋你成日掛係口邊既 962S 同 962G 半全日又去左邊 ?
1320 發表於 2019-1-30 08:43 | 顯示全部樓層

962系繼續未能重組, 早上依然無962x 服務..........
The Designer
053h4 發表於 2019-1-30 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-30 02:09
如果 962 系無比九巴搶客既話, 班次根本可以再密少少
你要執著係半死呢個字眼都無用
事實就係青公同富健 ...

講真,962S/962G唔開,唔代表962X半死wor

我想了解清楚你本死定義係咩

一個鐘頭962X/962B,非繁都10-12班,早繁唔洗講,半死?班班車坐滿叫半死?

乘客想服務優化jar, 當然啦,可能你眼中的九巴960要求係班班頂閘先唔叫半死,要坐唔該比豪華價上豪華車。
所以星期日咪有版友撞正收車, 而962X開得密過960 lorp
JC8385 發表於 2019-1-30 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-30 08:50

大家有眼見
九巴嘅營運方針根本係非繁假日都想谷到頂閘
lsc04d11 發表於 2019-1-30 08:59 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-1-30 00:46
962 系都係單靠銅鑼灣食糊,
怡和街大半滿, 但去到尾站都係企幾個
灣仔至中環一段, 青公屯碼晨早坐九巴 N  ...

灣仔至中環段個N都係2之嘛。(960,961)
你硬要拉埋960B,960A黎講既話,我都可以拉X962,962C

962b/X又唔係開線時30分咁疏,正常搭佢就OK,行車時間多10分鐘(多左深井/置樂)但誰能擔保轉車站唔洗花呢個時間?
只能講有啲港人好有錢 甚至59M轉962X都不介意
1320 發表於 2019-1-30 10:10 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-30 02:09
如果城仔投到九龍站條線
63X就真係末日降臨啦

城巴係屯門既NETWORK 唔大, 加埋962系都係得半個屯門,
63x 死唔死好睇新線係屯門既站位
The Designer
arfung 發表於 2019-1-30 10:39 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-30 08:50

講真,我自己960和962都有用;相對961就少一點搭。

問心果句,繁時960算係咁,起碼密密有車來,不過某些較後站位(無論出定入)都係望天打掛,上到車/有位坐都要睇運氣。
960非繁班次不太足(尤其對比961客量),尤其假日好多時中間站位已經無位坐,然後企滿上公路,長途線來說一向不欣賞九巴這種作風。
現在轉車站運作耐了,好似旨意961清客咁樣,但班次不均,做到一係等好耐,一黎就一齊黎。
960服務範圍過大,961服務範圍過細(仲要市中心/山景北不會優先選擇),非繁時前者開10分,後者開15分,資源分配不均。
最近仲經常收車,960十幾分一班時,星期六日紅日未轉出紅橋已坐滿企人,回程金鐘已經開始企。

上次960P壞車等足35分鐘過車,得2部960,仲要好爆,就知發生了甚麼狀況。

962系,先不談龍門路上公路時間長的問題,綜合來說,班次是合理。
尤其無論繁時及非繁,城巴都盡量做到坐滿唔駛點企,以長途路線來說,呢點係好好既。
銅鑼灣入屯門,可以的話盡量都會支持。

arfung 發表於 2019-1-30 10:53 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-1-30 02:09
如果城仔投到九龍站條線
63X就真係末日降臨啦

受制於既有路線很難大改動,無論走線/班次,63X很難救。
(1)難以再提速 - 美孚站未能skip令主要客群感覺不夠快而改搭,另一文多人談及,在此不作詳談。

(2)班次問題 - 無新資源下,想加密到合理班次,要打其他線平行/相近車海路線主意,但往往就會無人肯放,結果不了了之。

(1)(2)都係山頭主義之下情況,很難有得搞。

(3)收費問題 - 比其他屯門X線收費一級...
以前元朗/天水圍車到屯門有分段,但63X轉全冷/縮線時陰乾了分段,致使現在屯門上車仍貴了一級,有少數人會介意。

(3)好睇九巴有無誠意想改善,但最近非招標線收到盡的風格,難期望有大改。

如果有幸城巴投到九龍站新線,而又係全日,相信會停紅橋/市中心機會大,若市中心後直出太子鴉蘭街(回程尾站銘基/奧海城),價格又合理的話,新氣象下相信會有不少人轉投。

新線出九龍做到旺角特快,入新界就尖佐旺都係快…
(260X回程油麻地掉頭落佐敦,內街車多,現在高鐵站又停站,起步加上燈位不順,很多時要廿幾分鐘才上高速,直行旺角左轉上公路時間相若)