hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度元朗區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度元朗區巴士路綫計劃

NA4179x賢 發表於 2019-2-1 17:20 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-30 21:44
跟本69x天耀特改行洪天路上公路,只係因為屏欣苑。再拉上天恩或天中盞更加要加車,九巴而言冇著數 ...

但係69X做唔到265B同2/68X果種爆住返嘅客量,始終都要執執條線搶客

士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-2-1 17:20
但係69X做唔到265B同2/68X果種爆住返嘅客量,始終都要執執條線搶客

所以用嚟做大補底,特別68X而家晚繁後做20分一班,
深水埗已經推咁啲人去69x返大欖轉車
Lelouch 發表於 2019-2-1 23:22 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-2-1 07:43
968X回程繼續兜,有hidden agenda做到出面...唉。

960B我都覺得未必快到好多, 不過有可能新路無咁塞車? ...

其實最後都係送客比港鐵/傳說中既非法村巴
我住元朗返太古坊都唔會叮叮轉NR945,隨時同968X差唔多時間

城巴962C/969C點解仲要死攬中環,真心唔明

tony223 發表於 2019-2-2 00:08 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2019-1-31 22:36
東區過海線得去程走線有進步
回程全部不知所謂
960B咁行有無快到架,講梗宜家1915尾車15分鐘入西隧
968X下繁要入電車路係因為要幫968清客
968話就話車海,不過下繁返元朗D班次就唔多穩定

如果九巴肯將968繁忙時間好似佔中後期咁一拆二,
一條做銅鑼灣灣仔,一條做金鐘以西,
968X就可以專心做東區,
到時拉去西灣河甚至柴小就更好

不過另一邊廂,968X雖然飛中環及灣仔,
不過總站拉長去東頭工業區個邊,仲要兜入朗屏邨,
早繁元朗尾段上唔上到車都成問題
如果真係想做東頭工業區個邊,又驚齋做東頭工業區+形點唔夠客
不如學269D個特別班次咁開一兩班車洪水橋開經屏山、朗屏、東頭工業區同形點上公路好過
JH_LE4612 發表於 2019-2-2 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-1 14:20
所以實際上問下入元朗轉車班客點諗啦, B1元朗晚上回程, 平日超過一半乘客響機, 即係有轉乘優惠
變相反映呢 ...

原來我搬走左幾年,青公變左咁多,明明幾個月前去仲係周圍都係貨櫃場,係紅 van密左啲咁,75 76繼續 no show。

首先我想講,小巴多人唔代表巴士有作為,尤其你唔係加密條 76K而係用一條超長途過海招標線嚟搶呢班客。16/19 座要坐滿容乜易,137座要維皮起碼要 40個,未計呢條招標線要撼贏對家一定要揹一堆 BBI。75 76 78本身唔密,靠紅van坐滿真係唔難。(另外,78本身車舊,係咪都要換車,加上佢係細公司,並唔存在佢多客所以優先要換19座呢樣野)

不過 on second thought,就算條線唔做欖隧回贈,只做免費轉乘,用港島東價車人轉去九龍都有 so,贏速度贏方便,但就只有九巴先做到。但同意你講轉乘唔會睇得重呢點。

另外講下 270R嘅 case,佢夜媽媽停新田冇錯除左做大陸客,仲有做牛潭尾一帶嘅客,比人轉的士私家車都方便過喺元朗轉,但咩 978入去行個圈,有邊條村嘅村民日間會同你的士私家車去皇巴站轉過海車,要車自己開,唔好浪費北區人時間,費時失事。

所以個焦點就係,點樣可以做到青公堆客,齋做皇巴站係冇乜本地客嘅(新田村,下灣村),青公沿途有幾多客,同埋呢班客有幾多會搭呢條線。

錦綉我唔覺得有得做,閘口行出去都係遠,加州花園同理,未計出到去仲要過天橋,當班次係半個鐘一班,其實呢班客寧願舒服等邨巴算數。文華東方係大把人 so what? 我自己都等過,呢班客等邨巴係因為一程過可以入埋村,一條要喺出面行入去嘅線對佢地嘅吸引力唔大。Same applies to 一堆住村篤篤嘅客,佢地有小巴,而我唔覺得佢地會搭出村口轉,除非博愛下路都塞死。最後,因應沿線繼峻巒後唔會有大發展,非繁應該會死得好慘好慘……

港島東嘅客源上篇講左,唔再重覆,所以呢條線嘅重點位會係大陸客,會駁皇巴/落鐵嘅大陸客。我又想睇下你點睇呢個位,你覺得現時部分去灣仔上全日通嘅客,會轉去西隧口轉條招標線?係就係會平啲啲,但個班次(當佢半個鐘一班)同唔方便度(一定要再駁車),會唔會都係全日通好坐啲?留意翻你話大陸客會搭呢條線嘅前提係B1喺元朗會大塞導致轉B1唔吸引,但我肯定至少博愛非繁唔會塞,again非繁唔會好睇。

最後,咩掃管笏中型巴士又話招標,轉個頭就碌左條252出嚟,我覺得運吉招標啲線係想維持生態平衡多過長遠有得做囉,條W1都係屎。
BHSE 發表於 2019-2-2 06:29 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-2-2 00:22
原來我搬走左幾年,青公變左咁多,明明幾個月前去仲係周圍都係貨櫃場,係紅 van密左啲咁,75 76繼續 no s ...

睇黎沙埔村同預期發展比較慢..
同埋之前有人想將 978 加經新田..
所以順勢掟去新田做總站...
同埋條缐係新田就上公路錦繡落公路行返下路..
最主要都係個 PARK YOHO 而已...
係有客源話唔見有村巴出現先..

270R 多得張生演變到只往新田班次..
76K 未縮短個時仲提下話加密班次.. 家下愈做愈頹連新加轉乘都冇... 都唔知係咪得罪人..
053h4 發表於 2019-2-2 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2019-2-2 00:22
原來我搬走左幾年,青公變左咁多,明明幾個月前去仲係周圍都係貨櫃場,係紅 van密左啲咁,75 76繼續 no s ...

青公真係變左好多啦 75/76營運商商近多左小巴行,人地同龍頭做法唔同,75/76唔入福田的小巴都一樣密左,裝多左人。

而前文78換19座就証明需求,如果條線食柴就唔會咁快大部份換19座。76k以前邊會有機會係沿線巴士站因小巴唔夠載執滿客?

村屋以前平一個家庭租一層,而家大把間一層間半租啦。而好多地方都嘈話夠車,青公就話多幾條路走,大棠紅小玩到慈母早前執法連續續到幾半紅小超載裝多幾個人,由係側面証明鄉郊多人事實。

而另外 ,博愛交匯處而家係由朝到晚都塞,因為去元朗公路經博愛交匯處去沙埔高埔朗善方向多左車。變相非繁博愛交匯處都好大機會塞,繁時唔洗講261X 倒走晒客屯門客嘈緊要飛元朗。

最後,條線係經過大欖轉車站,西隧口等條線往各區,新田本身個站本身都可以步行去新田附近的各條村,乘客量有保証。
屯門B3X開咁密,部部巴士虹橋都會有轉車客上,有係例子。而前文已經指出B1轉乘下繁夜晚半數客響機。而小巴77而家日間唔掂,但夜間一無B1/75,77/79乘客量係一樣咁多而且前文重有所講屯門小巴乘客去皇巴站一樣唔少。
而條線收20蚊計,就當你40人(不過一定唔洗呢個數),加加埋埋肯定跑到出離,青公沿線多左咁多年輕家庭,佢地無村巴服務,直車去港島加新田轉乘點雙向客雙向平均都做到呢個數出離。

Lelouch 發表於 2019-2-2 14:38 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2019-2-2 00:08
968X下繁要入電車路係因為要幫968清客
968話就話車海,不過下繁返元朗D班次就唔多穩定

其實最多人上唔到車既站係皇后街同西隧

968X連最需要幫手既皇后街都唔停
又點幫手清客
況且968其實有大量菲林明道起載車,遠比豬紙寫既更密

幫又唔幫得幾多,仲要倒走晒一大批太古坊返元朗既客
你話唔係要保NR945係為咩

10897106606 發表於 2019-2-2 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
68X經屯門區,點解屯門份文件無資料?
tkwong 發表於 2019-2-2 15:07 | 顯示全部樓層

10897106606 發表於 2019-2-2 14:45
68X經屯門區,點解屯門份文件無資料?

21年前仲係經過屯門區嘅......