hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 最新移居沙廠巴士
開啟左側

最新移居沙廠巴士

ML29 發表於 2019-5-23 01:10 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-5-21 15:52
會唔會實際上係將個字軌俾屯廠派車

剛好60X早前減了車,懷疑就是其中一個荔廠字軌先改為屯廠派車,然後屯廠再減走該字軌,因此RK2545才會調廠做後備。
We're part of The Go-Ahead Group
s20131417 發表於 2019-5-23 08:38 來自手機 | 顯示全部樓層
而家新車出牌全部俾晒屯門廠,對其他廠唔公平喎(其他廠不斷接收舊車…)
GR1473 發表於 2019-5-23 09:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dongnama 發表於 2019-5-23 11:17 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2019-5-23 09:16
有咩咁唔公平呢?又係呢啲眼紅論真係聽到聽到厭。
俾我都唔知幾鍾意坐舊車呀,又唔頂腳之餘又唔駛俾靈堂 ...

舊車KJ1352冷氣夠又舒服,前幾日坐TE4221震到骨都散,冷氣又唔夠
RyanPun 發表於 2019-5-23 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2019-5-23 09:16
有咩咁唔公平呢?又係呢啲眼紅論真係聽到聽到厭。
俾我都唔知幾鍾意坐舊車呀,又唔頂腳之餘又唔駛俾靈堂 ...

我唔知咩叫做眼紅論,我只知道沙廠啲車錯配得好嚴重,除咗40X呢啲雙向客源用12.8清客就真係好有用,而唔係得嗰兩三個鐘多少少人就嘈住全線轉大車。另外有用開12.8嘅681有冇需要用到大量12.8個人認為見人見智,我自己就中過無數次數伏,唔用大車根本唔可能搭到車。

第二,87D、89D明明分別主力用開高載西瓜波同蛋,最近批前87D綠蛋返返哂入嚟做87D。89D就仲過份,短豬短躉短E400直梯乜都出齊,好在有批豬掛蛇車幫手,如果唔係尾車頂閘不是夢。唔好問我啲高載蛋/西瓜波死哂去邊,我就唔多見,除咗89D批蛋叫做經常行掛牌線之外。

主廠高載車已經唔多,主廠批MMC改裝完雙輪椅,都送咗部分車上北區,換返嚟嘅只有直梯車,出聲要多少少高載車幫手有幾過份呢?
Samuel8204 發表於 2019-5-23 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ML29 發表於 2019-5-23 01:10
剛好60X早前減了車,懷疑就是其中一個荔廠字軌先改為屯廠派車,然後屯廠再減走該字軌,因此RK2545才會調 ...

L廠都冇畀返字軌畀U廠
條字軌係吉左
60X係L廠個條字軌只係長期收車
AtrHenu 發表於 2019-5-23 13:36 | 顯示全部樓層

Samuel8204 發表於 2019-5-23 12:57
L廠都冇畀返字軌畀U廠
條字軌係吉左
60X係L廠個條字軌只係長期收車

噤60X同較早前67M,68A,52X一樣改為全U廠車.

btw,屯廠呢個行動遲早將D聯廠派車而對車務無乜影的對家嘅長收字軌收返俾U廠.
AtrHenu 發表於 2019-5-23 13:43 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-5-23 11:52
我唔知咩叫做眼紅論,我只知道沙廠啲車錯配得好嚴重,除咗40X呢啲雙向客源用12.8清客就真係好有用,而唔 ...

其實沙廠個兩條細佬(水埔廠),龍LWB(沙田區派更部)咪都一樣資源錯配.

如:1.無乜客的W3,86K,87K經常巨無霸(3ATENU/3AVBWU)全日特見,
但明明有需要的307,673,978,680,681,278X就成日低載直梯特見搞到繁時成日留後.

2.客量長期一般A47X成日派長陣大快活(15系)浪費,相反A41,A41P就喜歡連踏普通車/低褲;
搞到坐呢2條線成日行李/乘客爭位論)尤其係旅遊旺季/繁忙時間.

RyanPun 發表於 2019-5-23 14:45 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-5-23 13:43
其實沙廠個兩條細佬(水埔廠),龍LWB(沙田區派更部)咪都一樣資源錯配.

如:1.無乜客的W3,86K,87K經常巨 ...

86k已經少咗好多12.8嘅出現,而87K由分到本身屬大埔廠S牌MMC開始,都唔再經常拎681堆12.8紅車掛牌,反而最哂料係嗰兩部12.8 mmc, 是但放落89D/40X/681,甚至978都好,咁多載客量但就放喺用綠蛋都載嘅W3,然而隧道線仲用緊初代B9呀(BE/BW) (:

反而87K客量有時都幾尷尬,其他時間又唔可以話冇人搭,但多人嗰陣(特別下繁6點幾開始),分分鐘要幾部12.8先夠載,如果唔係龍尾又排到過哂大學站美心,見過幾次可以排到迴轉處咁遠,應該過>300人。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
384047x 發表於 2019-5-23 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-5-23 14:45
86k已經少咗好多12.8嘅出現,而87K由分到本身屬大埔廠S牌MMC開始,都唔再經常拎681堆12.8紅車掛牌,反而最 ...

86k每日有263部12.8特見,叫做恆常有12.8

但87k唔知係咪40x同681有大量字軌柯打,睇數字網成日見 40x 4部巨無霸出最多2部,681最多6部,反而87k成日攞3,4部行全日lol

49x仲慘,每個單程都執到三水客,12.8數目反而得1部...

同埋提提你而家W3有4部12.8掛牌啦,其實屯廠水廠 zf優先唔包12.8,就比返呢4部屯廠啦,調走 u廠好似慳油,到頭來 w3都係公路線...