hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再次考慮取消208
開啟左側

[小道消息] 九巴再次考慮取消208

kmb71k 發表於 2019-5-26 06:15 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-5-25 18:17
九巴有條5A同208服務時間相似, 兩條都唔係行晒全日嘅尖沙咀市區線, 但收費就差天共地.

既然5A收太平, 拉 ...

另一個問題係城巴喺九龍市區冇單層車路線
專登運單層車過去行霉線唔太符合成本效益
仲有既係
九巴唔少行單層車既路線都冇話取消 (51係冇人想接先至硬著頭皮繼續做)
點解偏偏要選擇208?
就係因為九巴覺得208冇肉食兼蝕本
所以我睇唔出城巴會有興趣去接呢舊霉肉

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2019-5-26 08:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-5-26 06:15
仲有既係

乜208個用車限制唔係短車咩?
kay 發表於 2019-5-26 12:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-25 23:48
經伯爵街依然要食窩打老道地面果堆燈陣,我覺得應該蘭開夏道直出尖東,咁就可以全程飛橋,但係蘭開夏道出 ...

我諗住伯爵街有成堆線BBI入返彌敦道,減少阻力
而九龍中部亦有架快少少既車落尖東
唔駛下下經彌敦道

如果得一個方向既客要轉車
換黎單邊特快線
意見唔會一面倒

當年203定208都曾經建議縮短去佐敦
結果改唔成

不過既然D客想去九龍城,可能要再諗諗

但廣播道無左架車入彌敦道阻力會係最大

一係7+208再拆7A經廣播道特班60分一班呢D垃圾建議
世界很簡單 人類很複雜
Man@MFHK 發表於 2019-5-26 13:30 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-5-26 06:15
仲有既係

由頭到尾都無話唔用得雙層,連九巴都有諗過放12米雙層上去方便車務調動,俾城記做就算唔出12米都仲有大堆有RAS既11.3米用,分分鐘連太子道西左轉上喇沙利道個位都過到。
Volvo B8L
AD118 發表於 2019-5-26 22:19 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-5-25 18:17
九巴有條5A同208服務時間相似, 兩條都唔係行晒全日嘅尖沙咀市區線, 但收費就差天共地.

既然5A收太平, 拉 ...

已經唔係第一次想用小巴代替208,當年轉唔成其中一個原因係因為冇本港小巴營辦商買入超低地台小巴,區議員嫌小巴無低地台服務,要用巴士繼續服務,但而家只要要求小巴營辦商用低地台小巴就能夠解決呢個問題

另題話,要用低地台車行徑瑪嘉烈嘅巴士路線,小巴點會提供唔到?而家有低地台小巴服務啦,只要將徑瑪嘉烈嘅路線招標條件內面要求小巴營辦商要用低地台小巴行30,45,46就可以俾小巴做,就唔使九巴繼續自己做, 空返批短車出嚟
kay 發表於 2019-5-26 22:29 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2019-5-26 22:19
已經唔係第一次想用小巴代替208,當年轉唔成其中一個原因係因為冇本港小巴營辦商買入超低地台小巴,區議 ...

問題係SLF小巴搞爛左啦其實208出到去九龍中部都經一D醫院
不如變成醫院線算數
到時就可以1-2部車60分一班
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2019-5-26 23:28 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-5-26 22:29
問題係SLF小巴搞爛左啦其實208出到去九龍中部都經一D醫院
不如變成醫院線算數
到時就可以1-2部車60分一班 ...

208變醫院線冇乜用,沿途人口少,老人家又唔多,做醫院線唔會多客我諗208一定要改線改到可以用12米車 (單/雙) 行,九巴先至會繼續做,始終208一定要用細車係一個問題

抗議962B重組
還我962全日服務
AD118 發表於 2019-5-27 00:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-26 23:28
208變醫院線冇乜用,沿途人口少,老人家又唔多,做醫院線唔會多客我諗208一定要改線改到可以用12米車 (單 ...

但208經廣華醫院,廣播道人口又開始老化,去醫院點都有需求
Choi 發表於 2019-5-27 06:19 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2019-5-27 00:46
但208經廣華醫院,廣播道人口又開始老化,去醫院點都有需求

有一年建議廣華掉頭兼減價咪幾好,仲可以行彌敦道方便九龍塘内街客出去shopping。
新造的人、如鷹展翅上騰。
2076 發表於 2019-5-27 09:27 | 顯示全部樓層

其實我覺得今次九巴話唔想做208係關佢用唔到12米長車事
大家都知九巴短車車源緊張 (單/雙都係),208用6部短單行,其實影響32P/14S/51的運作
相反九巴長單過剩,208改路用長單其實會令九巴冇咁想郁佢
甚至乎208可以玩平日同假日不同走線,平日用短單,假日用長單
抗議962B重組
還我962全日服務