hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690修訂行車時間表
開啟左側

建議690修訂行車時間表

ViviTse 發表於 2019-8-8 03:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於下午繁忙時段690由中環開出之班次經常爆滿/頂閘/流後,而午後康盛花園開出之班次則經常載空,建議修訂行車時間表以善用資源。

由康盛花園開出:
星期一至五
06:00-07:20 | 20 (晨早特別班次)
07:40-09:20 | 20
09:20-10:10 | 30
10:10-19:10 | 45
19:10-23:10 | 60
星期六
06:00-07:20 | 20 (晨早特別班次)
07:40-09:20 | 20
09:20-19:10 | 45
19:10-23:10 | 60

假日
06:55-09:00 | 30
09:00-18:00 | 45
18:00-23:00 | 60

由中環開出:
星期一至五
06:25-15:30 | 30
15:30-17:30 | 20
17:30-19:00 | 15
19:00-22:00 | 20
22:00-23:35 | 30
星期六
06:25-15:30 | 30
15:30-22:00 | 20
22:00-23:35 | 30
假日
06:55-15:30 | 30
15:30-22:00 | 20
22:00-23:35 | 45

以上。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2019-8-8 08:43 來自手機 | 顯示全部樓層
咪玩啦
南行平日一過繁忙時間直落45分鐘一班,連假日大部分時間都有理無理直接開45分鐘,有客都比你趕走啦

690 Cut完又再Cut,乜你覺得會過到區議會咩?

減完296M又減690
咁啱Cut嘅690南行唔經寶順路
哦 原來又係GW
Commy 發表於 2019-8-8 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
樓上講得啱,690都唔係太差,甚至694非繁仲差過690
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-8 12:52 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2019-8-8 08:57
樓上講得啱,690都唔係太差,甚至694非繁仲差過690

690差d定694差d我唔敢講,但減去程+加回程我諗係同時applicable to 690同694 ge cases。

無論係690定694,(甚至唔止呢兩條,98D、290X、296C等等都係一樣),講緊非繁:當㗎車個走線唔係完勝其他alternatives(例如98C、290、796C、796X、798、A29等等),吸引力會變相下降。
如果車疏(>=20):去程就要特登計啱時間去搭,分分鐘小巴轉鐵仲好;回程可以執雞,而吸引力在於出咗成日街有得坐到番屋企樓下。
如果架車開得密(<20):又唔夠客。

至於694另一個「死因」,係到依家都仲未肯行入寶琳內街,淨係喺出邊兜,唯一可以改呢樣。
而690「死因」,係去程係都唔肯飛北角,停完都無乜客(尤其非繁),而咁樣兜一兜北角,港島西時間上已經輸晒。

所以我先覺得去程無得點攪,寧願減去程+加回程,或者有車多出黎就攞去比98P開半日都好,無謂拎住巴士資源但又其實係無用ge。

樓主| ViviTse 發表於 2019-8-8 13:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-8 08:43
咪玩啦
南行平日一過繁忙時間直落45分鐘一班,連假日大部分時間都有理無理直接開45分鐘,有客都比你趕走啦
...

"有客都比你趕走啦":講真,前提係要有客..............
依家非繁客量真係唔太掂,平時非繁試吓企喺北角望吓,
回程ge 690都仲算坐得滿一半至全部窗口位,但去程ge 690去到北角就已經得番10凌個/幾丁位........
更莫講上繁回程、下繁去程.........

"過到區議會咩":
我諗如果推上區議會,唔應該係單單呢個調整時間表,而係together with其他改動更加全面咁交上去.......
首先係690下繁回程加班,其次可以進取d考慮690去程飛北角+炮台山,又或者去程研究吓行將隧快d,定將藍隧道不停站快d。
當班次無可能做得密ge時候(無論係25/30/35/40定45都係疏),唯有以快/直接/舒適取勝,有需要時再加番班次。
另外,希望透過調整班次,可以令98D重組(改行尖東往九龍,避開漆咸道彌敦道塞車位),98P半日化(統一走線爬山),
甚至透過重組而得黎ge車,去開辦將埔線,服務康翠居民。

"減完296M又減690":
非繁客量講差,我諗296M必入三甲,
而無乜人用ge車就應該盡快減班,拎出車黎確保其他路線開足班次,所以296M只保留尚德/康翠番學客服務係可以考慮。
690去程客量差,所以減係合理,而回程頂閘,加都係合理。

"690南行唔經寶順路":
我諗690南行無必要經寶順路。
雖然for康翠,兜完寶琳北路再兜寶琳內街係嘥時間,但以成個宏觀角度去睇,依家咁行係最大效益,
如果行寶順路,只會多咗景林、頌明苑ge客,而寶琳同寶琳北要2選1,並唔係好事。

"原來又係GW":
我唔清楚你想accuse d咩,但係我係自己,唔係咩GW,
若果睇法相同,純粹巧合。
我個睇法係focus喺全個宏觀面向去睇,唔清楚係咪同其他人睇法相近。

10598C 發表於 2019-8-8 13:53 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-8 13:21
"有客都比你趕走啦":講真,前提係要有客..............
依家非繁客量真係唔太掂,平時非繁試吓企喺北角 ...

乜你咁認真

平日日中,以及週末假日南行根本唔係冇客,尤其後者
你開45分鐘一班,只會繼續趕客,令巴士公司有更大理由陰乾690

690南行開30分鐘一班已經係極限,亦都好適合,唔可能再疏
相反改南行提早到晏晝5點尾班;北行10點甚至12點先頭班車仲好
順便改埋南行將軍澳區內走線,跟290至寶順路迴旋處後上隧道仲好

我心目中690班次會係
南行
星期一至五:
0600-1000 20(0720前舊走線)
1000-1730 30

星期六:
0600-0900 20(0720前舊走線)
0900-1100 30
1100-1400 20
1400-1930 30

星期日及公眾假期:
0700-1100 30

1100-1400 20
1400-1930 30

北行
每日:
1200-1600 30
1600-2200 15-20
2200-2400 20

至於296M(離題講一句)
個人覺得一係改走線+轉做小巴(參考108A成功例子)
一係改定點15/30分鐘一班,同埋/或者縮短去尚德
但其實實行機會唔高,因為呢啲區內線,政治牙力唔細,唔會隨便改
你參考返前人對於削減296M服務嘅討論就會見到
miklcct 發表於 2019-8-8 15:06 | 顯示全部樓層

其實690根本就無得救,唯一有希望嘅就係改行山,行山嘅話到時隨時可以上到繁時8,非繁12。
進智公交
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-8 16:33 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-8 15:06
其實690根本就無得救,唯一有希望嘅就係改行山,行山嘅話到時隨時可以上到繁時8,非繁12。 ...

其實如果690改做循環線諗唔諗得過呢?
中環 > 金鐘 > 灣仔 > 銅鑼灣 > 天后 > 炮台山 > 北角 > 藍田 > 景林 > 寶琳(改停寶琳總站/可更換車長) > 翠林 > 康盛 > 寶達 > 啟田 > 灣仔(直達灣仔/不經北角) > 金鐘 > 中環
(順便喺601抽一抽車)

樓主| ViviTse 發表於 2019-8-8 20:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-8 13:53
乜你咁認真

平日日中,以及週末假日南行根本唔係冇客,尤其後者

首先多謝你咁有心機覆先~

"相反改南行提早到晏晝5點尾班;北行10點甚至12點先頭班車仲好":
同意,多謝你呢個point,呢點我之前無諗過。
縮短服務時間可以令巴士公司唔洗蝕無客ge時段,變相唔洗千方百計「陰乾」條線~
我諗南行星期一至日服務時間:劃一跟星期一至五6點頭班、5點尾班會好d (班次疏密可以各有不同,但服務時間一樣)
如果唔係,乘客可能容易記錯以為假日0700前有車,又或者平日1700打後有車,
假日頭班車開0600應該都無咩問題,再加上1700打後客量應該唔高。
至於北行方面開10點定12點,我無咩意見。

"690南行開30分鐘一班已經係極限":
好。我諗如果南行可以飛走北角,開30應該都有d客回流。

"順便改埋南行將軍澳區內走線,跟290至寶順路迴旋處後上隧道仲好":
唔係太明你意思,係咪即係改到跟690回程咁定點?
康翠方面速度應該會提升,景林方面可能吸到少少客,但寶琳站位由「靚」變咗「無咁靚」,可能會流失少少客。
頌明苑方面都可能吸到dd客(assume加咗站),但呢個客量變化唔太樂觀,一來尾站唔保證有位坐,二來開20應該有唔少人直接保鐵,三來唔似回程咁吸到坑口果邊d客。
所以如果講客量方面,呢個改動未必係好方法;但如果想加快回車,就可以考慮。

"至於296M":
講真,如果唔係社會責任乜乜乜,我諗296M cut淨番放學時段康翠<>尚德就已經夠.......
但醫院果邊都要d交通,所以轉小巴唔係唔得,但未必賺ge線唔知有無人肯做....... (都仲未計寶琳果邊都唔知招唔招得成)
如果296M,其實諗唔諗得過將296C九龍入尚德之後去埋坑口?
一來班次唔會太密(唔洗密到好似拉296A咁要加車),二來可以踢埋98C入新都城。
雙向分段收費坑口<>尚德only,出觀塘比正價,但整觀塘道BBI。
而296M cut到番放學時段康翠<>尚德。

至於690走線方面可以點改,如果想南行keep到班次,除咗可以飛北角+縮短服務時間之外,
另一個方法可以諗改做循環線,中環開到翻將軍澳,唔停欣景路,改入寶林總站(可換車長),之後上山經寶達再落啟田,然後飛北角直達灣仔去中環。
呢個方法有好有壞,可以抽601車去加690,但同時兩繁會明顯多咗人搭,但行山走定行將隧就各有好有壞,所以唔知係咪好事。

10598C 發表於 2019-8-8 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-8-8 20:27
首先多謝你咁有心機覆先~

1. 頭班車嗰度,你可以留意返而家690假日班次,係近七點先開頭班,而且預料假日頭班車唔多人搭,亦都冇咁塞車,唔需要太早開頭班

2. 假日尾班車嗰度,我特登比平日開多兩粒鐘,係考慮到乘客可能係晚飯時間會過港島,或者入夜後過港島,相反平日呢個需求冇咁大

你見運輸署建議948南行加時當中,只於假日延長服務時間至七點,平日照舊五點

3. 有關飛走北角,最起碼相信東區區議會會反對
其次,啟田、康翠係有人搭690去北角
而且,繁時行東廊落銅鑼灣同行英皇道落,時間差別不大

4. 有關區內走線,啫係N29由康盛至景林邨,之後經寶順路上將軍澳隧道
參考現時回程景榕樓有一部分人係去返坑口,南行改區內走線可以吸引多啲客搭

5. 有關296M
首先,坑口至尚德有108A小巴
其次,296M其實係有客,但班次太疏,轉小巴(同埋改過尚德後經將軍澳站,同入環保大道)營運環境會好啲

6. 有關690變循環
不了