hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 234C全日、32取消、36A延長及38改道
開啟左側

234C全日、32取消、36A延長及38改道

0q9w8e 發表於 2019-9-22 06:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-9-21 21:44
佢應該講緊嘅係荔枝角道去葵涌道嘅客
不過,對於呢個方向我係主張搭鐵或者揀長沙灣道嘅巴士
32食到和宜合 ...

仲有去荃灣既客啦
麗翠苑之後荔枝角道好似仲有新樓起。。。
GW4866 發表於 2019-9-22 08:15 | 顯示全部樓層
38非繁經上葵+234C全日既諗法我都有諗過
唔係唔得,但38唔可以就咁拉上黎同兜勻哂成個上葵

跟32/36B式走線只行和宜合道(東行上一上大隴街)食主要位置已經夠哂
上面果d一係行落黎一係BBI(同樣做法似934 vs 荃景圍)
而38係下葵方面早就應該回程飛起葵芳,替代既40都係用相約既時間去到葵芳
再進取d東九方向葵康苑後直出葵涌道,來回方向飛昌榮路天橋
進一步就40同40A正式分拆,40行上路,40A葵涌邨開經葵興路

當然咁玩法係唔完美
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-9-22 08:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-9-21 23:57
忽發奇想

不如直接 38 拆線,一條葵盛搭興芳路,一條葵涌邨搭東北葵

咁就葵涌邨都有埋全日東九車

咁出面條40又得佢?

葵興站本身都要留返條線兜一兜
咁拆法變相葵盛果條要來回專登兜入葵興站

無40A葵涌邨+葵興芳,38葵盛+上葵來得較順路又唔疊
最重要係原先38既葵盛上路流水唔影響
(華員邨往來葵興芳好似係有小巴,或者可以改搭麗瑤既30/265M)
GW4866 發表於 2019-9-22 08:38 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-9-22 06:13
仲有去荃灣既客啦
麗翠苑之後荔枝角道好似仲有新樓起。。。

麗翠苑行幾步路已經出到長沙灣道啦,仲有條鐵

另外回埋出MK,側邊有2同6F

根本呢一段發霉路段完全無需替代

無論係32/38A/45/46比你都係無用,都係去唔到荃灣
(葵涌道搵36A搞啦)
GW4866 發表於 2019-9-22 08:44 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-20 11:05
不痛不癢還不痛不癢
但最起碼都會要求留返一兩架車改善其他服務
都好過只為多一個轉乘組合

西行葵芳商場落車行入興芳路唔算遠/唔方便/辛苦了
GW4866 發表於 2019-9-22 08:50 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-9-21 20:28
個人認為234C兜埋東北葵冇乜問題,冇需要搞38,不過最好過石蔭之後跟35A再落返葵涌道

反正兜完時間同52X+40/ ...

九唔搭八...行完上葵行乜鬼下路呀
明明行上路入呈翔道係最直接
更何況石籬係落唔到去,要兜返轉頭去昌榮路先落到
0q9w8e 發表於 2019-9-22 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-9-22 08:38
麗翠苑行幾步路已經出到長沙灣道啦,仲有條鐵

另外回埋出MK,側邊有2同6F

38A都叫去唔到荃灣
咁42C更加去唔到啦
GW4866 發表於 2019-9-22 09:29 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-9-22 08:51
38A都叫去唔到荃灣
咁42C更加去唔到啦

去到...荃灣區呀嘛

先唔講去唔去到普遍想既荃灣
9co係唔會想搞起條38A
如果話加價收貴d就肯做,咁海濱又肯唔肯無啦啦加車費?對佢地其實無著數喎
更重要係,離荔枝角道唔遠既長沙灣道,大大條荃灣綫係到,唔搭鐵都仲有30X/33A/234X
拉填海區落水既佢地又有西鐵唔使轉車搭到去荃灣
係咁多競爭下仲會唔會整條線去服務你?油水位又唔係

相反,就算42C踩唔正荃灣都有佢既吸引力行去搭,班次密車程快
而且42C去邊38A又去邊?
KW2523 發表於 2019-9-22 12:25 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-9-22 08:50
九唔搭八...行完上葵行乜鬼下路呀
明明行上路入呈翔道係最直接
更何況石籬係落唔到去,要兜返轉頭去昌 ...

失憶唔記得睇#28我講咗不如咪搞

Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-23 12:26 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-9-22 08:44
西行葵芳商場落車行入興芳路唔算遠/唔方便/辛苦了

咁有得揀都唔會想行既
更何況40同38比
班次水平都差幾遠

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過