hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 配 MCV 車身的九巴 12.8 米 Volvo B8L
開啟左側

[即日快報] 配 MCV 車身的九巴 12.8 米 Volvo B8L

HV9990 發表於 2020-4-13 01:59 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2020-4-12 14:57
奇怪在於ADL用E400車身裝落B8L,都唔用E500 MMC Facelift車身去裝

香港套E500MMC Facelift應該仲係沿用緊超直年代既結構
英國E400MMC應該改咗好多嘢
之前都講過新嘢通常唔會俾香港試先
香港要既只係一啲穩穩陣陣既產品

KCRC . Keep Moving
EN1504-201 發表於 2020-4-13 02:59 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2020-4-13 00:01
最弊嘅係ASC嘅牌箱設計呢?

唔明,咩意思?你覺得ASC個尾牌箱擺位係佢後山位咁高嘅原因?
KC6831 發表於 2020-4-13 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-4-12 11:40
ASB/C即使乘客感覺相當差,又震又浪又無力,但冷氣真心靠得住,幾熱嘅天氣搭都係冷浸浸
呢樣AVC做唔到, ...

ASB 冷氣好似係好過 ASC 嘅,AVC 冷氣係除咗坐過 904 中過一次唔多夠冷氣之外又唔覺得部車熱,最得意係車尾最尾果排位您同個風口水平對望,好多時都要閂下個風口

AVC 坐過咁多次西隧線都唔覺得啲師傅要就住部車行,不過果幾條線又無用過 ASC 無得做對比
低地台AD 發表於 2020-4-13 18:00 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-4-12 12:03
而家路面情況好咗 要解嗰啲都解禁咗
如果講埋用車限制
ADS都一樣行唔到203C Y41

前面個句廢話,即係行唔到12米始終行唔到AVC同埋單層始終係單層,客量一定唔會多
你睇依加如果唔係武漢肺炎,AVC會唔會掉佢落大線到

ccchhhuuunnn 發表於 2020-4-13 21:58 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-12 02:23
因為佢哋公司冇標準就係標準
龍運二三百部車都已經唔知有幾多種拉花

明顯地第一個版本城市脈搏先係設計師就E500 MMC FL同Wright Gemini 2做曬成套設計,亦都係最靚
之後其他嗰啲只係九巴為咗遷就車身改變同其他車型,而自己拎啲素材東拼西湊

玻璃梯 -> 為咗唔好搞到好似streetdeck兩條橫銀線打橫界開條玻璃梯,改做貼玻璃梯底斜線
前中輪拱特大沉底KMB logo -> 為咗上同款唔同色嘅龍運時唔會出現 |WB,縮細logo唔再沉底
車頂城市脈搏 -> 就安裝太陽能板,唔再有
車尾引擎蓋靠右邊KMB logo ->  因為要加讓車牌,改做置中
紅巴 2.0 Gemilang 車身 -> 車身兩則上下層中間兩橫線特別低,因為兩條線要連貫到車尾,而車尾又剛好就返尾牌較低。如果要維持原有高度貼近上層車窗底,兩條線上半部份會高過尾牌,不能在同一高度對正尾牌中線
11.3米短車 - > 貼玻璃底斜線斜到落底之後,無論門位同梯位前輪同中門/中輪都唔夠位擺KMB logo,又要再改過

RH7685 發表於 2020-4-13 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2020-4-13 18:00
前面個句廢話,即係行唔到12米始終行唔到AVC同埋單層始終係單層,客量一定唔會多
你睇依加如果唔係武漢肺 ...

//行唔到12米始終行唔到AVC//
34 34M行到AVC 但其他大車就行唔到

其他呢 單層派落大線做加班車未有肺炎之前已經有
你未見過≠冇
RH7685 發表於 2020-4-13 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-4-13 21:58
明顯地第一個版本城市脈搏先係設計師就E500 MMC FL同Wright Gemini 2做曬成套設計,亦都係最靚
之後其他 ...

第一代城市脈搏隻拉花係靚 不過下層KMR就有啲怪
YY487 發表於 2020-4-13 22:43 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-13 22:30
第一代城市脈搏隻拉花係靚 不過下層KMR就有啲怪

KMR 幾正,好大膽嘅設計
簽名被屏蔽
PF2802 發表於 2020-4-13 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2020-4-11 00:24
車窗我又覺兩睇喎,我自己鍾意窗細啲,個人感覺上私隱度高啲
何況對長年低頭族乘客隻窗要咁大有咩用呀, ...

第一次聽人講搭巴士會考慮私隱度
ap132 發表於 2020-4-14 09:10 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-4-12 02:23
因為佢哋公司冇標準就係標準
龍運二三百部車都已經唔知有幾多種拉花

我真係到而家都分唔到邊種拉花代表咩車.......