hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 南區區議員要求重開香港仔至長洲航線
開啟左側

南區區議員要求重開香港仔至長洲航線

chunglau 發表於 2020-6-28 20:27 | 顯示全部樓層

chopio 發表於 2020-6-28 19:57
咁即係用增加成本方法俾好啲服務,服務進步左,咁原有乘客又願意付出更多去cover額外成本嗎?

實例:

本身香港仔至長洲線$30已經貴過中環至長洲線快船價錢仲要係慢船,就算中環至長洲線用快船平日都唔需要$30,星期日同假日就另計,何況中環至長洲線同香港仔至長洲線個航程個時間大家都係約1個鐘(慢船計),價錢唔需要相差咁大,香港仔至長洲線唔需要因為轉快船而加價
假設CKS做嘅就千其唔好用有記28果款船,一來載客少,二來"拋死"
chopio 發表於 2020-6-28 21:27 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-6-28 20:27
本身香港仔至長洲線$30已經貴過中環至長洲線快船價錢仲要係慢船,就算中環至長洲線用快船平日都唔需要$30 ...

"本身香港仔至長洲線$30已經貴過中環至長洲線快船價錢仲要係慢船"
--咁正常做生意轉用快船, 一定會貴過之前嘅收費,係咪?

"就算中環至長洲線用快船平日都唔需要$30"
--有冇解釋下點解用油多左航距長左點解仲平左?

"何況中環至長洲線同香港仔至長洲線個航程個時間大家都係約1個鐘(慢船計)"
---中長線19km航距行三層船係 45-50mins
---長香線16km航距都係 45 50mins,
---所以長香線架船其實係行得慢啲.

"價錢唔需要相差咁大,香港仔至長洲線唔需要因為轉快船而加價"
---即係你認為架船行快啲就可以收平啲?有冇得進一步解釋下?

chunglau 發表於 2020-6-28 21:39 | 顯示全部樓層
chopio 發表於 2020-6-28 21:27
"本身香港仔至長洲線$30已經貴過中環至長洲線快船價錢仲要係慢船"
--咁正常做生意轉用快船, 一定會貴過之 ...

我意思係照係$30但係改為快船價格,咁就同中環至長洲線快船價格啱比例,本身$30慢船,比例上係貴咗

如果按你咁計(航程),香港仔至長洲線應該要更平
chopio 發表於 2020-6-28 21:46 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-6-28 21:39
我意思係照係$30但係改為快船價格,咁就同中環至長洲線快船價格啱比例,本身$30慢船,比例上係貴咗

如果 ...

咁即係原本上一手盤生意都係蝕,你想新經營者再蝕得甘啲?
chunglau 發表於 2020-6-28 22:07 | 顯示全部樓層
chopio 發表於 2020-6-28 21:46
咁即係原本上一手盤生意都係蝕,你想新經營者再蝕得甘啲?

點都唔會航距短嘅價格貴過航距長掛!
chopio 發表於 2020-6-28 22:36 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-6-28 22:07

現實係:
中環—梅窩 15km $15.9
中環—長洲 19km $13.6
仲要係同一營運商....

P.S.我都戥中梅嘅乘客唔抵
AtrHenu 發表於 2020-6-29 11:34 | 顯示全部樓層

chopio 發表於 2020-6-28 22:36
現實係:
中環—梅窩 15km $15.9
中環—長洲 19km $13.6

中坪/梅收得貴過中長好可能同無足夠客量支持返成本有關的,因為坪洲和梅窩近年來越做越雞肋所以不論係新橙公司定HKKF咪要收貴D維持;相反長洲線每天有大量客支持所以咪可以收合理水平!!

btw,如果中梅線轉俾港厹兼借機同中坪線一樣提高快船比例兼兩線減價至水平會唔會好呢??
chopio 發表於 2020-6-29 22:38 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-6-29 11:34
中坪/梅收得貴過中長好可能同無足夠客量支持返成本有關的,因為坪洲和梅窩近年來越做越雞肋所以不論係新橙 ...

所以目標係要做大個餅,用提升服務質素方法唔可行,咁爭取增加航點都係一個方法。
$30蚊一程船,如果全日來回有一千個客養住,就保得住個基本盤!
例如宣傳可以點樣轉車去QMH覆診,轉鐵好方便, 或者附近買餸位增加常規客量。

Craven 發表於 2020-7-4 02:12 | 顯示全部樓層

近年唔知石鼓洲定喜靈洲工程有好多架大約載45-90人嘅船仔做入長洲員工接送,非繁嘅話可以選用呢一類嘅船
上下繁,假日先開2號/323
如果客量都唔夠兜埋北角咀時間多10-15分鐘內都可以接受,全程方面價錢同中長慢船豪華價相約嘅話對島民嘅吸引力會多好多
qunow 發表於 2020-7-4 05:19 來自手機 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-6-28 22:07

少人搭,除返開咪要收貴啲先追貼到成本。正如的士貴過小巴貴過巴士