hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建交通正式賣盤
開啟左側

[經歷分享/報告] 新創建交通正式賣盤

mtrA279-262 發表於 2020-8-24 06:26 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2020-8-22 19:46
等陣,城巴「營運二部」有包括非專利路線(居民巴士)喎⋯

佢應該講緊專營權, 即係運輸署官方果個
唔係講營運X部
tkglobe 發表於 2020-8-24 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 04:26
你講左60次九巴削專營權,近日地區人仕反之就歡迎九巴多項服務提升措施。

地區人仕得閒同你玩零和遊戲?

都叫左你搞清楚點解新世界會賣走部分業務先啦,淨係識話人經營不善,如果新城真係聽你講可能死得仲快,九巴做得差就永遠視而不見,講經營不善,九巴有過之而無不及
roquelcm 發表於 2020-8-24 09:00 | 顯示全部樓層
你講左60次九巴削專營權,近日地區人仕反之就歡迎九巴多項服務提升措施。

點解城新咁少九龍新界線,問下運輸署先
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
932gz6061 發表於 2020-8-24 09:44 | 顯示全部樓層

地區人仕反之就歡迎九巴多項服務提升措施?證據呀唔該

講服務質素我淨係知ETA鬼車到今日都搞唔掂,到站距離又冇

新城原股東咁唔主動?你癡L搞線未,運吉交埋條33比人,你開咩?
053h4 發表於 2020-8-24 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-8-24 08:28
都叫左你搞清楚點解新世界會賣走部分業務先啦,淨係識話人經營不善,如果新城真係聽你講可能死得仲快,九 ...

對一間公司來講,最大目標係為股東增值。

版友提出PB呢樣野反映左新城現有經營模式,係考慮埋未來現金流及內部融資成本下,係投蝕一蚊就會蝕0.23出街。

咁點解唔賣呢?賣左佢再投資做例如保險唔好?巴士又唔係樓,要不斷買車再投資。
我三四年前呢個版已經把尋日出個post的重點,包括人口老化,港島人口減少而未來人口增長係九龍新界,沙中線通車毀滅性打壓等列晒出離。重而推論新城賣盤交牌。

正常人睇到盤生意無前景可言,拎番舊鈴做其他野唔好?人地九巴重點投個幾條線,係咪收益更好先,起碼有正回報?
人地有無開長途線或者用月票鎖定長途客?

有時D野,唔係口頭支持就得ga. 咁多人講到新巴城巴市區專利做得好好,但係有無實際反映係盤數到?生意人最緊要就係盤數搵唔搵到錢,又唔係開善堂。
tkglobe 發表於 2020-8-24 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 10:26
對一間公司來講,最大目標係為股東增值。

版友提出PB呢樣野反映左新城現有經營模式,係考慮埋未來現金流 ...

所以咪話你到而家都未明囉,佢哋打算專注返係核心業務,其他非核心業務就會出售, 如果九巴要出售,PB值可能仲低,不過全世界都知你肓撐九㗎啦
053h4 發表於 2020-8-24 10:46 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-8-24 10:40
所以咪話你到而家都未明囉,佢哋打算專注返係核心業務,其他非核心業務就會出售, 如果九巴要出售,PB值可 ...

所以你根本回避緊一樣野, 生意人目標就係搵錢

先唔好講新創建主業包括公營服務資產管理(即係例如會展), 但實際上個賣價就反映一樣野, 就係巴士呢個需要不斷再投資的公共事業, 每投資一蚊就要蝕0.23出街
非核心業務起碼都要高過BOOK VALUE, 以當日買城巴的錢去賣新城, 根本就反映左呢個資產唔保值
重有, 你知唔知咩叫PB, Price 的市值, 係用Discount Cash Flow 及內部股權及債務融資成本計出離, 而事實上, 據交咨會報告, 即使上次加完價, 新城係既有的經營情況下, 未來幾年都係蝕錢, 同九巴根本唔係一回事, 九巴賣唔賣, 而點賣, 例如大可好似商業商託方式賣, 呢個係載通的決定, 但係人地現金流更高下, 就好難會低過PB

三四年前睇前景, 正常人都預計到新城會賣盤
最後, 交牌係一種解脫, 如果政府肯用賬目值收的話, 都好過而家要賣盤重要確認出現7億虧損, 我個人覺得, 如果呢度某D版友真心認為新城做得好但要落得如此下場, 做得好重要蝕七億先止到蝕, 應該心UP先啱

簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2020-8-24 11:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 10:46
所以你根本回避緊一樣野, 生意人目標就係搵錢

先唔好講新創建主業包括公營服務資產管理, 但實際上個賣價 ...

城新比全世界圍攻左咁耐都頂到依家,我唔覺得好有問題
成件事就係冇人想香港巴士業發展得更好,某d人就覺得依家咁樣係冇問題,仲係到講商業,笑死人咩
932gz6061 發表於 2020-8-24 11:07 | 顯示全部樓層
唉,講左d人會迴避我架啦,個d人連公共服務同商業服務都分唔清個精神,係到扮勁,低質到一個點
053h4 發表於 2020-8-24 11:11 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-8-24 11:07
唉,講左d人會迴避我架啦,個d人連公共服務同商業服務都分唔清個精神,係到扮勁,低質到一個點 ...

巴士係公共服務, 係政府許可下以服務市民為目的的機構, 而政府因為其服務市民, 所以准許期有合理而非過多的回報
當然啦, 大約幾個星期前, 有位版友自己搞唔清公營機構同公共服務的分別, 所以以為政府全資有控制性股權先係公共服務

討論唔好咁低質先得GA, 按政府核准的框架下, 以服務市民為目的, 有合理而非過多的回報係天經地義, 唔通有人覺得新城做得好拎個心出去做巴士, 但重要貼埋錢咁去做?要貼錢都係政府貼, 係咪先?
簽名被屏蔽