hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 施政報告有關車資優惠/補貼項目
開啟左側

施政報告有關車資優惠/補貼項目

s3n370 發表於 2020-11-25 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-25 15:43
既然年齡祗會增長
而殘疾有可能係臨時更加
應該要登記,因為祗需一次。

登記無法阻止未夠年齡人士借用他人八達通,
甚至利用單程票使用優惠
053h4 發表於 2020-11-25 16:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2020-11-25 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-25 16:00
使用他人証件起訴門檻低好多

八達通並非證件
053h4 發表於 2020-11-25 16:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2020-11-25 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-25 15:48
要用納稅人錢自然有門檻, 而政府資助下的長者兩蚊, 從來無話一定要向非居民提供.講真, 人係會老, 老的話更 ...

咁機能低嘅長者,乜野都可以透過家人或社工申請嘅。
咁申請八達通唔係難,只係“盞搞”啫

同埋,正如小弟都有提及,
利用個人八達通呢招去夾非居民不能享用優惠,
變相確保公帑用落市民度又無不可嘅。
係難以進一步防止濫用啫。
s3n370 發表於 2020-11-25 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-25 16:46
咁係意圖行騙?

利用唔係自己/適合年齡嘅八達通或車票,
享用唔應該有嘅優惠,
本身係可以處罰。

而登記或用個人八達通係防止唔到呢件事
kei_hk 發表於 2020-11-25 17:03 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-11-25 16:53
咁機能低嘅長者,乜野都可以透過家人或社工申請嘅。
咁申請八達通唔係難,只係“盞搞”啫

完全杜絕就應該無可能﹐但係就可以減少唔正當使用的人數。

當全面用個人八達通做長者優惠﹐你想扮 $2客﹐最少你要搵到一位長者借張卡給你用。
扮 $2 人的門檻提高了﹐不合法/不正當使用的人﹐自然會減少。

s3n370 發表於 2020-11-25 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-25 17:03
完全杜絕就應該無可能﹐但係就可以減少唔正當使用的人數。

當全面用個人八達通做長者優惠﹐你想扮 $2客 ...

- 仲有小童八達通
- 長者數目只會越來越多
- 點阻都係要搵人spot check逃票
s3n370 發表於 2020-11-25 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-25 13:47
我淨係想知點去處理不法使用 $2 的問題﹐點去「有效打擊和防止濫用」

係唔係真係推出個人長者八達通?

諗番清楚成件事,成件事遠比之前討論複雜得多。

今時今日60-64歲人士要俾成人車費。
如果改為一律$2,咁政府係咪補貼成人車費同$2之間嘅差額呢?
咁樣的話,60-64要用個人八達通,應該係唯一可行嘅方法。
65以上就無需要改。(除非一併取消非居民優惠)

濫用反而唔係擔心市民濫用,
而係點防止營辦商出術,
利用60-64歲人士去攞高額補貼。

至於乘客方面,60都唔夠嘅,總會諗計出術。
60-64歲果班幾大都會去申請個人八達通。
同今日全日制學生一樣。

營辦商更有incentive去捉乘客濫用,
尤其是60-64歲用長者八達通,總會有呢班長者以為可以用綠色八達通,但咁做營辦商會收少佐錢。
去到呢度,就會導致更大磨擦,
因為佢哋實死拗我都俾$2啫,做乜罰我呀?

053h4 發表於 2020-11-25 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層