hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2021年2月6日實施東鐵9卡/12卡車混跑
開啟左側

2021年2月6日實施東鐵9卡/12卡車混跑

AlexLee 發表於 2021-3-5 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2021-3-4 22:39
咁味即係唔正常有問題囉

都係嗰句,未有R車前,就算政府WFH期間,呢個時間都唔會咁疏,以前就算有蝗通車 ...

其實舊信號嗰陣都係咁
唔關TGMT同埋R事

不過龜龜無執過啲班次
疏車之後嚟嗰班出R就真係好有問題
KelvinSJ743 發表於 2021-3-6 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知而家有冇試車?第 9-10 列暫時仲未出知
DIH 發表於 2021-3-6 14:40 | 顯示全部樓層

尋日朝早大約08:25,九龍塘站南行,上到月台見到下班車要4分鐘(而之後都冇咁疏),幾班都係MLR,等下等下月台都積落唔少人,到班車終於來到時當然係全車爆滿,我估大圍都仍然要留後。上車後我留意對面北行列車,由九龍塘至紅磡之間好似係3班MLR、1班泡菜再1班MLR,又唔覺有好大個gap。唔知係咪兩班前的泡菜清唔晒,令下班MLR食客加長dwell time,連鎖反應後面全部滯後。又或者加上泡菜行得太快,大圍至九龍塘之間放到後面食晒塵,就拉長咗班距。
miklcct 發表於 2021-3-6 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

而家東鐵服務簡直係倒退到連30年前都不如!當年30年前嘅混跑時期,東鐵非繁係上水每小時12班,而家得返8班!港鐵根本就無心經營近郊鐵路!
k20031103 發表於 2021-3-6 19:10 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-6 17:27
而家東鐵服務簡直係倒退到連30年前都不如!當年30年前嘅混跑時期,東鐵非繁係上水每小時12班,而家得返8班 ...

始終少左成批過境客,東鐵有唔少客源都係過境客
Kj2052 發表於 2021-3-6 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-6 17:27
而家東鐵服務簡直係倒退到連30年前都不如!當年30年前嘅混跑時期,東鐵非繁係上水每小時12班,而家得返8班 ...

而家係刻意減到7分鐘一班
miklcct 發表於 2021-3-6 19:29 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-3-6 19:15
而家係刻意減到7分鐘一班

而家新界東嘅人口少過30年前?!咪玩啦,重減到7分鐘一班,唔係無心經營近郊鐵路咁係點解呀?!

唔好忘記,30年前非繁唔係每班車都去羅湖架,有一半班次係上水終點站,係去到90年代中期先至全部班次去羅湖。
進智公交
teddybus 發表於 2021-3-6 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-6 19:29
而家新界東嘅人口少過30年前?!咪玩啦,重減到7分鐘一班,唔係無心經營近郊鐵路咁係點解呀?!

唔好忘 ...

唔減班你咪表演唔到胸壓上車囉
alexero 發表於 2021-3-6 23:52 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-3-6 14:40
尋日朝早大約08:25,九龍塘站南行,上到月台見到下班車要4分鐘(而之後都冇咁疏),幾班都係MLR,等下等下月 ...

你尋日朝早響九龍塘見到打爆晒個班MLR,其實跟前車嘅距離已經超過6分鐘
6分鐘前嗰班都係MLR,大圍過九龍塘嘅時候無打爆
因為再之前1分鐘係沙田站開出嘅泡菜9卡加班車,離開大圍時全車近乎全吉,座位都只係坐咗唔夠一半
完全唔明個新訊號系統同班次表搞乜...

利申:尋日8:10-8:20響大圍站月台等人,睇住呢三班車經過...
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
I20091157 發表於 2021-3-7 00:27 | 顯示全部樓層

alexero 發表於 2021-3-6 23:52
你尋日朝早響九龍塘見到打爆晒個班MLR,其實跟前車嘅距離已經超過6分鐘
6分鐘前嗰班都係MLR,大圍過九龍 ...

新信號系統咁多問題
班次唔掂檔呢件細嘢梗係遲吓先執啦
MTR心態:隔幾多分鐘都好,載到人咪ok囉,有人留後?唔理你