hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴即將開辦 94R 來往西貢及西貢(萬宜路) ...
開啟左側

[路線消息] 九巴即將開辦 94R 來往西貢及西貢(萬宜路)

ryandroid 發表於 2021-3-14 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-3-14 16:50
99R係西貢人同行山客都支持,不過行山客少,而家有289R去程就更加少

99R 有客就唔會單層1 個鐘1 班啦
我成日去西貢都唔會搭99R

99R 冇客唔關大學站冇客
係同299X、99 重疊去西貢市先冇客
289R 同299X 重疊沙田都有客就係西貢目的地唔同
所以99R 改總站去北潭涌甚至萬宜路就可以

99R 改完路去北潭涌甚至萬宜路都唔夠客
先諗大埔北區都唔遲
你就唔使諗得咁遠啦
teddybus 發表於 2021-3-14 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-14 18:14

99R單層?you sure?

不過成一個鐘一班,仲要大學站本身唔係坐車入西貢嘅熱門集合點,附近又冇一啲走左車都可以花一個鐘流連嘅落腳點,冇乜人搭入西貢好正常,反而出大學站就可以撈上唔到或者唔等99/299x嘅客,特別係轉火車客,還掂出到嚟都係轉火車,大學站同沙田站分別不大。

至於改去黃石,始終都係嗰句,大學站本身無沙田咁方便集合,如果仲係一個鐘一班,我不如去返沙田搭289R? 當然,無289R就另一回事。
ryandroid 發表於 2021-3-14 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-14 18:45
99R單層?you sure?

不過成一個鐘一班,仲要大學站本身唔係坐車入西貢嘅熱門集合點,附近又冇一啲走左車 ...

99R 我曾經見過單層
不過我依家都搵唔返資料了

99R 唔使去黃石
去北潭涌可以幫手清客
順便拉埋去萬宜路就唔使開94R
289R做北潭路+團體客

99R 可以集中做大網仔路+散客
FBI2 發表於 2021-3-14 20:15 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-3-14 18:59
99R 我曾經見過單層
不過我依家都搵唔返資料了

99R係行過AVC

而家99R入西貢冇客,西貢出番去就睇有冇咁岩食到等99,299X頂唔順既客. 畢竟99R收咁貴,容易有機會有位坐,一班車食五六十人都有機會.

可是,長遠來說,99R現時的營運方式不是上佳,建議改為西貢往大學站單向,只開4-7,集中食等99,299X等到火滾既客.

至於萬宜路,我同意搵99R去做,但既然我提出99R減為單向限定,可以同時抽資源做萬宜路單向往大學站班次.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
TuNg''=) 發表於 2021-3-14 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-14 18:14

不如你了解下94/96R/289R客量基礎先

入面最大客量4/5站
1.黃石
2.北潭凹
3.北潭涌
4.鯽魚涌/上窰

你條線去到北潭涌只會做到黃石線既1/3客
仲要而家有289R
ryandroid 發表於 2021-3-14 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-3-14 20:49
不如你了解下94/96R/289R客量基礎先

入面最大客量4/5站

我行山十幾年
自然知道94/96R/289R嘅客量基礎
更明白路綫配套影響行山客嘅行山習慣及乘車習慣

北潭涌過往因為94 服務不足
北潭涌做行山終點會搭唔到車
往往北潭涌、上窰、大網仔都難以上車
客源包括西灣、萬宜、鹿湖郊遊徑、榕北走廊、長山及上窰等
我好多次都要由北潭涌行去鰂魚湖等車都要等幾班
架架車基本上過咗北潭凹都飛站
所以大部分行山客都會揀黃石做終點
其次係北潭坳
如果99R 集中做大網仔路
行山客可以改為北潭涌、長山(大網仔) 做終點

西貢東行山客可以改黃石起步
順時針行去咸田、西灣
最後無論經萬宜路、西灣路定鹿湖郊遊徑去北潭涌
係舒服過逆時針臨尾上大浪坳落返赤徑去黃石或者北潭坳

西貢西同樣尾段行榕北走廊落北潭涌
係舒服過尾段行嶂上郊遊徑及大灘郊遊徑

有99R 集中做大網仔路
行山客喺北潭涌都上車都有位坐
行山路綫就唔使集中黃石做終點
呢啲都係要99R 改行大網仔路先會開始改變行山客習慣

當然我唔反對99R 拉埋去黃石嘅
不過同289R 重疊就分流效果差啲咁啫
99R 去萬宜路嘅潛在客量亦冇你講得咁差
ryandroid 發表於 2021-3-14 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-3-14 20:15
99R係行過AVC

而家99R入西貢冇客,西貢出番去就睇有冇咁岩食到等99,299X頂唔順既客. 畢竟99R收咁貴,容易 ...

我諗99R 先改雙向去萬宜路會比較理想
始終以前大網仔路巴士服務不足
先令行山客大多以北潭涌起步、黃石碼頭完結
要班行山客改變乘車集慣及行山習慣要啲時間

如果改完路入萬宜路半年以至一年
大學入萬宜路方向繼續客量麻麻
先至改單向萬宜路出大學就較為妥當
TuNg''=) 發表於 2021-3-14 23:11 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-14 22:26
我行山十幾年

不過而家個人經驗係咁
新增既行山客都係去近海既打卡點 即係北潭凹 黃石向東行或者由東邊出黎 或者搭船去塔門

向西既多數都係年資較高既行山客 真係諗住行山 係除左太墩
所以你講既野好難改變

萬宜路真心同東壩爭太遠
有合理東壩交通究竟幾先可以實現?

定係94R客量唔好,老九真係會諗住申請延長東壩?

ryandroid 發表於 2021-3-14 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-3-14 23:11
不過而家個人經驗係咁
新增既行山客都係去近海既打卡點 即係北潭凹 黃石向東行或者由東邊出黎 或者搭船去 ...

問題係99R 本身西貢市嘅定位都係執雞
與其執雞倒不如行大網仔路好過

而94R 我又覺得客量可能仲差過99R
94R只係慳得嗰少少腳程冇乜吸引力
尤其依家94假日咁密
西貢出發即班上唔到都可以搭下班
去程需求比較分散
係回程嘅需求非常集中導致班次密都上唔哂客

依家好多行山團同行山訓練都停咗
或低調咗
疫情過咗之後就唔同講法

與其99R 同94R 運空氣
老九亦未必肯將99R 拉去黃石
99R 依家改為大學至萬宜路才是善用資源
順便製造大網仔路嘅需求
大網仔路一帶加上窰至西壩都唔少海景
係未被發掘出嚟咁啫
paul2357paul 發表於 2021-3-15 06:24 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-3-14 22:26
我行山十幾年

但下午至黃昏黃石碼頭一帶計埋大灘營地仍然都係船客出入為主,
黃石徑行落黎既仍然很少,
你所指既開始多D行山客走既上游位應該係屋頭?

不過講真,九巴真心對行山客有幾體貼都成問題,
佢個comfrot zone覺得黃石碼頭最穩陣就唔會再拆更多分支。