hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 對天文台的不滿
開啟左側

對天文台的不滿

bose_hung 發表於 2006-8-4 00:04 | 顯示全部樓層

大家不況從政治角度、「陰謀論」一D諗諗點解唔出八號……

當早兩日新聞仲報導立法會唔夠時間討論「偷聽」條例o既時候,
今日出個八號波?
到其時法律真空點算呀?
唔通真係走去賴個天?

另一方面,
呢個風的確行得比較怪,
小弟特別 save 起呢個風o既路徑圖,
並且可以按此觀看。

小弟今朝 8:30 a.m. 左右返到公司,
都擔心緊會唔會出八號,
因為未夠 8:00 a.m. ,
好多八號波先出現o既問題已經出現晒,
(停航、封橋等)
但係問題又o黎喇!
天文台本來係預計個風係繼續直行,
即係朝早已經係最接近香港,
照常理論推斷,
風力都好應該唔會再加強,
萬一好似早幾年咁,
掛個八號唔夠半日就收返,
成班打工仔又試拆天咁鬧「搵o黎搞!」;
(「政治陰謀論」暫且不提)
點知個風一個唔該轉個 90 度,
仲吹近D,
係~~
咁咪仲大風o左……
但係佢又繼續「歸西」,
呢個時候先轉八號?
行緊街、o係街做緊o野o既咪好囉,
即時返得屋企避,
但係返 Office o個D人點算呀?
呢個時候叫呢班人走,
係咪仲危過繼續o係 Office 做o野呀?

無錯,
行緊街、o係街做緊o野o既,
冇八號波、唔收得工係好危險,
但係明知係戶外工作,
呢D時間係咪「自己執生」、唔好睇得咁死,
一定要出八號先收得工呢?
見唔對路暫時停工又得唔得呢?

先兩、三年唔係未試過「唔夠大風都照出八號波」o丫?
結果係點呀?
咪同今日冇分別,
大家係咁鬧天文台、鬧佢「唔知乜」囉!

今次呢個「 90 甩尾」,
小弟相信就算係超級電腦,
都唔會計到佢會咁行,
大家又係咪覺得「超級電腦都不外如是」,
甚至「部超級電腦正一垃圾」o丫?
另一方面,
顧住戶外工作o既一班打工仔之餘,
又係咪應該計埋返室內o既點樣收工歸家呢?
今次撞正暑假冇學返都已經執到喇……
ChickenTong 發表於 2006-8-4 00:10 | 顯示全部樓層
60M 發表於 2006-8-4 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-8-4 00:04 發表
大家不況從政治角度、「陰謀論」一D諗諗點解唔出八號……

當早兩日新聞仲報導立法會唔夠時間討論「偷聽」條例o既時候,
今日出個八號波?
到其時法律真空點算呀?
唔通真係走去賴個天?

另一方面,
呢 ...

佢就係俾人話得多先會有果D乜野預計兩小時內發出8號仔 o既"玩法"
俾足晒兩個鐘你散水

不過

天文台就係天文台
佢認為唔洗8號仔就係唔洗

講幾多都無用...
alexero 發表於 2006-8-4 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-3 22:14 發表

唔出奇, 我係公司窗外望維港, 整日都是白頭浪
除渡輪、水警同消防輪外甚少船航行

其實昨天已見有白頭浪
今天更多... 與8號風球的情況相約
3ASV196 發表於 2006-8-4 00:27 | 顯示全部樓層
其實今次唔發8號, 明顯有問題了, 唔好睇咩個人感受,
客觀d, 只是睇600幾棵樹, 機場死晒, 就知有幾嚴重,
加埋新聞影到d情況....無可厚非, 今次天文台的確
低估左今次個風

(唔係個風, 我依家已經係飛機上面了.. ><)
3ASV196.KE7270
arhang2001 發表於 2006-8-4 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-8-4 00:27 發表
低估左今次個風

(唔係個風, 我依家已經係飛機上面 ...

我住係葵涌,以往8號風球發出前,貨櫃碼頭都定必會停止交收,
貨櫃會用鋼索綁好,亦少聽聞塌貨櫃意外。

今時今日?3號風球下風力已經足以吹塌貨櫃,如果今次發左八號,
貨櫃倒塌我諗唔會發生,有關司機亦唔會受傷。咁事件應該由邊個
負責,其實已經好明顯。
Wattyung 發表於 2006-8-4 01:07 | 顯示全部樓層

呢個風真係令天文台大跌眼鏡。今早我都同老婆話如果唔係暑假,可能以經改了八號了。

我呢幾日一直留意這個風,牠的路徑天文台一直堅持向西走,但期間出現兩次北上靠近
了香港。唔講今日,昨天我身處港島東,一樣感受到強風,工作地方的一塊外牆強化玻
璃懷疑被強風吹爆了。

今天休假,身在青衣山上感受到未曾如此強勁的'3號波',一直睇電視天文台都話因維港
風力未達標所以不改8號,但眼見於尖沙咀碼頭各電視台記者及背後環境,我認為足夠
改8號吧。

天文台係有一把尺來決定是否改8號,但這把尺已不合時了,天文台是否應該加多幾把
尺在不同地區,如大部份地區已達標就應改8號而唔係只計維港內!

天有不測之風雲,天文台有時也很難做,但願能吸取經驗下次會更好吧。
(自私D講多句:好在無轉8號,如果唔係放假都要返工當風更。)
orange 發表於 2006-8-4 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-8-4 00:27 發表
低估左今次個風

(唔係個風, 我依家已經係飛機上面 ...

塌樹基本上大風少少已經會"林",機場唔飛得因為
個風係正西南方,食正個風口位,唔係一般平時打既
東北風,可以唔飛去台灣改飛澳門升降

講真今次個風走向怪,外圍帶又大,俾你做天文台都
未必準個走位,定立颱風預警係等人有心理準備防範
颱風帶來影響,所以3又好,8又好,都係一個預警訊號

FAST 發表於 2006-8-4 02:18 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-8-4 02:09 發表

塌樹基本上大風少少已經會"林",機場唔飛得因為
個風係正西北方,食正個風口位,唔係一般平時打既
東北風,可以唔飛去台灣改飛澳門升降

講真今次個風走向怪,外圍帶又大,俾你做天文台都
未必準個走 ...

發個訊號 號係想話比人聽安全之嘛...如果個個都一樣就唔駛分級啦....

同埋香港唔係淨係得維港o架嘛...

即係唔係維港附近o既野就無價值啦?
好多野唔係用錢黎衡量o架....

*今日見到幾多巴士站搖搖下...
marktang 發表於 2006-8-4 02:46 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2006-8-3 22:27 發表

唔止,市區 D 風都好大。

今日去荃灣送貨,0個陣莫講話垃圾桶,就連電燈柱
都吹到郁0下郁0下...... http://img.photobucket.com/albums/v337 ...

天恆村外個大型路牌吹走左
我回來了!